De toekomstige Biotechnology Fermentation Factory (BFF) in Ede gaf op 6 juni een eerste inkijkje in wat het nationale open-access opschalingscentrum voor (precisie)fermentatie moet worden. Meer dan 180 genodigden bezochten het kick-off evenement op initiatief van NIZO Food Research, dat nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de faciliteit.
Tijdens het evenement kwamen startups, investeerders, onderzoekers en beleidsmakers samen op de locatie in aanbouw. Zij kregen presentaties, een 3D-model van de toekomstige BFF en inhoudelijke sessies over techniek, samenwerking en regelgeving. Ook was er een rondleiding door NIZO’s bestaande food-grade pilot plant en R&D-labs, die straks volledig worden geïntegreerd in het BFF-aanbod.
De BFF wordt een publiek-private faciliteit waar bedrijven van elke omvang gebruik kunnen maken van opschalingscapaciteit. Daarbij hebben ze toegang tot apparatuur voor fermentatie en downstream processing, plus de labs en expertise van NIZO. “Nog voordat de BFF fysiek voltooid is, zijn we al begonnen,” zegt Marcel Oogink, Managing Director van BFF. “De kracht van ons concept zit in de directe koppeling met NIZO’s unieke expertise en infrastructuur.”
De financiering komt uit een subsidie van €12,5 miljoen via het Nationaal Groeifonds Cellulaire Agricultuur Nederland, met in-kind cofinanciering van NIZO en investeringen vanuit het Perspectieffonds Gelderland (Oost NL). De eerste fase van de BFF moet in 2026 operationeel zijn.
Bron: NIZO