Parkinson. Van dichtbij maak ik bij mijn schoonvader mee hoe verschrikkelijk deze ziekte is. In Frankrijk geldt het als beroepsziekte voor landbouwers, in Nederland wordt het, naast mogelijk ook leukemie en ALS, in verband gebracht met de lelieteelt. Specifieker: met het landbouwgif dat daarbij wordt ingezet. Lelies staan van oudsher symbool voor liefde en zuiverheid. Omdat een overledene zuiver voor God moest verschijnen, werden er lelies meegegeven. Zo werd het een grafbloem. Hoe wrang, dat er tegenwoordig zoveel radicale ónzuiverheden worden gebruikt om deze bloem te telen.
We willen veel. Een goede opbrengst van onze gewassen, en grote oogsten. Begrijpelijk, zeker vanuit de optiek van de boer. Die moet zijn gezin onderhouden, die wil hen ook financieel een veilige plek bieden. Maar onze aarde wordt bedreigd.
Pasen is achter de rug, de hobby-eieren met Pfas zijn aan de kant geschoven. Of heb je ze tóch gegeten? “Je gaat er niet á la minute dood aan, dus … ach, het kan wel”. Veel mensen staan er zo in, bleek uit de reacties op diverse social media forums. We weten dat ook plastics schadelijk zijn, en uiteindelijk als microplastics ons voedsel binnensluipen. Maar we weten nog niet precies wat dat op de lange termijn voor gevolgen heeft. “Dus… ach.” Hoe anders is die houding als een voedselveiligheidsissue dírect een gevaar oplevert voor de volksgezondheid; zoals bij metaaldeeltjes in de chocolade, bij Salmonella in de kip, of Listeria monocytogenes in je vleeswaren. Dan is het spreekwoordelijke huis, zeer terecht overigens!, te klein. Dan wordt er direct actie ondernomen.
Een voedselveilig systeem is onlosmakelijk verbonden met de duurzaamheidsvraagstukken van onze aarde. Het is hoog tijd voor actie en innovatie; óók, of juist, als het gaat om de gewasbeschermingsmiddelen die we gebruiken. Want het startpunt voor zuiver en voedselveilig voedsel, is een duurzame teelt en kweek.
Voedselveiligheid staat niet op zichzelf. Het is een strategie die van boer tot bord onze volle aandacht verdient.
Pieter Vos
Consultancy & Interim Management
Bron: vakblad Voedingsindustrie 2025