Steeds grotere rol digitale technieken

Digitaal aangestuurde voedselproductie maakt innovaties mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren: gepersonaliseerd voedsel, plantaardige eiwitten met de bite van vlees, en nieuwe vormen, smaken en structuren met 3D fo..

Lees meer

Steeds grotere rol digitale technieken

11 September 2018

Digitaal aangestuurde voedselproductie maakt innovaties mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren: gepersonaliseerd voedsel, plantaardige eiwitten met de bite van vlees, en nieuwe vormen, smaken en structuren met 3D fo...

Ronald Visschers: 'Betrek experts bij de herformulering van je producten'

12 June 2018

Voedselproducenten in Nederland moeten hun producten minder zout, zoet en vet maken. Flink minder, nodig om Nederlanders gezonder te krijgen. Dat ‘moeten’ is overigens niet door de wet bepaald, maar door henzelf. De prod...

Toine Timmermans: 'Ik pleit voor grootschalige inzet reststromen'

08 May 2018

We moeten af van het lineaire model in de vleesketen, waarin alles draait om efficiëntie en intensivering. Dat stelt WUR-onderzoeker Toine Timmermans. Wat betreft hem importeren we minder soja en gebruiken we meer restst...

Fred van de Velde: "Aandeel plantaardig eiwit moet hoger"

09 April 2018

Om in de toekomst wereldwijd alle mensen van voedsel te kunnen voorzien, is het noodzakelijk dat zij een groter deel van de eiwitten die zij consumeren, halen uit plantaardige bronnen. Fred van de Velde leidt het onderzo...

Roland ten Klooster: Met kleine stapjes veel duurzamer

05 March 2018

Roland ten Klooster is verpakkingsconsultant en buitengewoon hoogleraar Verpakkingsontwerp en Management. Toen hij in de jaren tachtig industrieel ontwerp studeerde, was het ontwerpen van verpakkingen voor voeding in Ned...

Slow Food Youth Network zet voedselvraagstukken op de kaart

06 February 2018

Als het moet, gaan ze de barricade op. Maar nooit zonder gefundeerde boodschap. Ook nu de oprichters uitvliegen, zet de professionalisering bij Slow Food Youth Network (SFYN) door. In Den Haag is SFYN dan ook een serieuz...

Zo ziet de speciaalzaak van 2025 eruit

11 December 2017

Heb jij passie voor je producten en voor je winkel? Weet je waar jouw kracht ligt, en erken je je zwakke kanten? Durf je te veranderen, wil je continu leren? Zijn jouw producten lekker en anders, onderneem jij ‘lekker an...

Blockchain in de foodsector

14 November 2017

De term blockchain zoemt rond in de voedingsindustrie. Enthousiastelingen menen dat het de potentie heeft om de sector radicaal te veranderen. Grote partijen investeren dan ook flink in de techniek, maar voorlopig wordt ...

Rob Morren: Over trends in de foodbranche

10 October 2017

Hoe gaan de uittreding van de Britten en het beleid van een nieuw kabinet de toch al sterk veranderende voedingsbranche beïnvloeden? En welke trends kunnen we verwachten in 2018? Rob Morren, sector banker food bij ABN AM...

Belangrijkste opdracht: Zorg voor de goede landbouw op de juiste plek

11 September 2017

Rudy Rabbinge won dit jaar de Rachel Carson Oeuvreprijs. De prijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt door de VVM, netwerk van milieuprofessionals. Prof. dr. ir Rabbinge was van 2001 tot 2011 universiteitshoogleraar va...

'Juiste productdata essentieel voor klanten'

10 July 2017

Albert Heijn is een groot voorstander en ondersteuner van het programma DatakwaliTijd 2.0 van GS1 en eist van zijn leveranciers dat zij voldoen aan de voorwaarden die in dat programma worden gesteld. Alleen dan kunnen re...

'Inline bedrukken neemt een vlucht'

06 March 2017

Vijf jaar geleden richtte Dick de Koning (links) samen met Johan Glaser PACKZ op. Het tweetal bezoekt wereldwijd verpakkingsbeurzen en -conferenties. Die opgedane kennis geven ze graag door; door zelf seminars te organis...

Herformulering heeft effect voor iedereen

07 February 2017

Jantine Schuit, hoofd van het centrum Voeding, Preventie en Zorg van het RIVM en bijzonder hoogleraar Gezondheidsbevordering en Beleid aan de Vrije Universiteit, heeft als voorzitter van de Wetenschappelijke Advies Commi...

'Gezonde voeding belangrijkste trend'

14 November 2016

Adjiedj Bakas (1963) is een van de belangrijkste trendwatchers van Nederland. Hij studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht en werkte als adviseur van KLM en NOS. Daarna koos hij een nieuwe route, ...

Ineke Dezentjé: We moeten uit de comfortzone

11 October 2016

Nederland heeft een unieke uitgangspositie in de digitale revolutie. Nog wel. “We moeten haast maken en de voorsprong uitbouwen; andere landen zitten niet stil” stelt Ineke Dezentjé, sinds 2011 voorzitter van FME. Wat mo...