Het beheersen van de voedselveiligheid wordt steeds complexer. Producten en grondstoffen komen uit de hele wereld. Door de aandacht voor nieuwe eiwitten komen er allerlei nieuwe producten bij. De consument wil producten met een ‘clean label’ en minder additieven. Productieprocessen veranderen, consumptiepatronen ook: we eten vaker rauwe groenten, samengestelde salades, kant-en-klaarmaaltijden en nieuwe plant-based producten. Deze complexiteit brengt nieuwe risico’s en gevaren met zich mee; maar welke? Drie belangrijke ‘opkomende risico’s voor de voedselveiligheid’ om op te anticiperen: fraude, microbiële besmetting van plantaardige ingrediënten en micro-plastics in voeding.
Verder in dit nummer:
Interview Maurits Steverink: Moderniseer het onderwijs
Vóór veilig voedsel; tégen alle micro-organismen
Een onzichtbare vijand: Biofilm, een tijdbom
Anticiperen op nog onbekende gevaren bij voedselveiligheid
Maatwerk in desinfectieoplossingen
Groeiruimte voor Vleems met nieuwe verpakkingslijn
Hoe beheers je de complexiteit van schoonmaak?
Maasland Vleeswaren slaat digitale slagen met Fobis
Keurslager van der Meer groeit met nieuwe rookkast
Flowpack voor vlees is duurzaam
Bij Hems zijn deuren onderdeel van ontwikkeling
Expert in Food Automatisering - delaware
Safe by design, digitaal hulpmiddel voor borgen voedselveiligheid
Bron: ©Vakblad Voedingsindustrie