Flowpack voor vlees is duurzaam
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Flowpack voor vlees is duurzaam

  • 10 mei 2021

Het verpakken van vers vlees in een flowpack in plaats van een schaaltje, past goed in de duurzaamheidsdoelstellingen die de Nederlandse vleesindustrie wil verwezenlijken: 30% energiebesparing in 2030 ten opzichte van 2010. 

Centrale Slagerij ProMessa verpakt als eerste vleesfabrikant in Nederland vers vlees in een flowpack-verpakking met een Omori flowpacker. Hiermee wordt het plasticverbruik van vleesverpakkingen met ruim 70 procent verlaagd. De eerste producten – rundergehakt en half-of-half gehakt – in deze verpakking, liggen sinds november 2020 in Deen-supermarkten. “De verpakking sluit aan op de wens van circa driekwart van de consumenten, die plasticreductie zien als een verantwoordelijkheid van retailers en producenten”, aldus Harold Rouweler, directeur van ProMessa. 

“De flowpack helpt onze afnemers, diverse supermarktketens, enorm in het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen”

Duurzaamheid

Duurzaamheid is actueler dan ooit. Ook supermarkten hebben dit thema hoog op de agenda staan. De consument stelt steeds vaker kritische vragen en het verpakkingsmateriaal ligt onder een vergrootglas. Een verpakking heeft belangrijke functies als het gaat om bescherming, houdbaarheid, gemak en voedselveiligheid, maar  ook impact op het milieu. Gestuurd door nieuwe wetgeving en de toenemende vraag vanuit de markt, ontwikkelden wij, Omori, een beproefd verpakkingsconcept door naar een flowpack voor vers vlees. 

De flowpack

Met een dunne folie uit mono-materiaal in plaats van relatief dikke schalen, is een foliereductie van 70% te bereiken. Daar komt bij dat zowel de aanvoer van verpakkingsmateriaal, als de verpakte eindproducten, veel minder volumineus zijn. Dat levert besparingen in transportbewegingen op. Als het gaat om het voorkomen van voedselverspilling is er eveneens een positieve bijdrage. Deze flowpack verpakking biedt vlees de vereiste bescherming en garandeert een goede houdbaarheid en versheid. 

Vers vlees, zoals gehakt, verpakken in flowpack, vraagt om technische machinekennis, maar óók om technologische productkennis. Het verlengen van de houdbaarheid én behoud van de rode kleur van vlees zijn zeer essentiële zaken. Daarvoor kijken wij naar hoe het product op een hygiënische en schone manier ingevoerd kan worden. En hoe de productkwaliteit het beste gewaarborgd is. De verpakking is daarbij een belangrijk aspect in de keten! 

www.omori.eu

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021