In 2017 verhuisde Hems naar een nieuw pand in Oss. Met hoge verwachtingen vervolgden zij hun vleesactiviteiten op de nieuwe locatie. Na een half jaar ontstonden er echter problemen met de luchtvochtigheid. Aanpassing van doorgangen was nodig. Een optimalisatieproces werd gestart.
Hems was oorspronkelijk gevestigd in het dorpje Netersel. Het bedrijf ontwikkelde zich daar van regionale leverancier van varkensvlees voor zelfstandige slagers tot internationaal opererende specialist met een compleet assortiment vlees en vleesproducten voor de slagers, de Aziatische horeca en horeca groothandel. Om het bedrijf verdere groeimogelijkheden te geven en efficiënter te kunnen werken, werden plannen voor nieuwbouw in Oss gesmeed en gerealiseerd.
Clen Dielen, operationeel manager en verantwoordelijk voor bouwtechnische zaken binnen het bedrijf, blikt terug: “Ik ben halverwege de bouw ingestapt en heb de mooie plannen samen met de aannemer waarheid zien worden. We zijn supertevreden over hoe dit traject is verlopen.”
“Het eerste half jaar op de nieuwe locatie was even wennen”, vertelt Clen. “Daarna merkten we dat in meerdere ruimtes te hoge temperatuurverschillen ontstonden, met onder andere ijsvorming in de vriescel en condensvorming bij de krattenwas tot gevolg. Dit zou bij een eerstvolgende kwaliteitskeuring door de NVWA, problemen kunnen opleveren.” Het behoud van de HACCP- en FSSC-certificaten zijn van groot belang voor vleesverwerker Hems. “Wat nu, dacht ik, hoe gaan we dit oplossen? Onze klantspecifieke leveringen mogen niet in gevaar komen.” De operationeel manager vroeg diverse bedrijven om advies, maar twijfelde. Hij besloot Prodoor te bellen. Daarna ging het snel. Clen vertelt dat Ronnie Schiltmans, eigenaar van Prodoor, direct kwam om samen de problemen te bekijken. “Hij nodigde ons uit voor een kop koffie in hun Inspire center. Daar konden we diverse deuroplossingen ter plekke bekijken.” Het gaf hem een goed gevoel. Gezamenlijk stelden zij een gefaseerd stappenplan met budgettering op. De directie van Hems ging akkoord. Bij allen was het dubbele gevoel aanwezig dat deze investering eigenlijk voorkomen had kunnen worden.
Hems liet een nieuw pand ontwerpen en bouwen en vervolgens de deuren monteren. Ronnie bevestigt dat dit een reguliere werkwijze is maar opteert voor een betere. “Bij Hems hadden wij het werk én de extra investering kunnen voorkomen als er bij de bouwplannen meer aandacht was geweest voor het functioneren van het pand. Om het tij te keren geven we regelmatig presentaties over: ‘bouw geen pand maar een pand dat functioneert’, ‘stuur ons een tekening met temperaturen’, ‘vertel ons over de intensiteit van het gebruik van de doorgangen’. Met deze informatie kunnen wij helder en vrijblijvend over de juiste deuroplossingen adviseren. Ik heb er meer voldoening van om bedrijven aan de voorkant te helpen om achteraf geen gedoe te hebben, dan alleen deuren te leveren. Zo investeren we in duurzaam samenwerken.”
In januari 2021 is fase 1 van de optimalisatie in Oss gerealiseerd. Met de nieuwe snelloopdeur in de vriescel en de snelloopdeur bij de krattenwas wordt de luchtvochtigheid tot een minimum beperkt. Clen vertelt blij dat de eerste resultaten zichtbaar zijn: “in de vriescel is het ijs grotendeels weg, bij de krattenwas is de condensvorming ook bijna verdwenen. In de zomer bespreken we gezamenlijk de volgende fases van optimalisering.” Montage gebeurt op een moment dat de betreffende afdeling stilligt of in het weekend, om de productie zo min mogelijk te hinderen.
Prodoor en Hems hanteren beiden korte communicatielijnen. Clen bevestigt dat dit fijn samenwerken is: “ik kan Ronnie altijd bellen, dan weet ik zeker dat het in orde komt. Onze directie is ook duidelijk in ‘ja of nee’ en de werkvloer beslist mee. Zij moeten weten en begrijpen wat er gebeurt. Leuk om te delen is dat onze medewerkers de eerste optimalisatie ‘super’ vinden. Direct na de aanpassing kregen we terug dat ‘het kou-gevoel anders is’. Het functioneert en leeft! Als ik de oplossingen niet fysiek had gezien, weet ik niet zeker of ik hiervoor had gekozen”, geeft hij eerlijk toe. Ronnie knikt begrijpend: “de mensen met wie wij zakendoen, hebben veel kennis en ervaring, wij kunnen voorbeelden schetsen, maar zij willen zelf ‘proeven en voelen’, de regie hebben. Zij zijn gebaat bij een duurzame oplossing. Dat levert waarde en commitment vanaf moment één. Dus denk aan de deuren voordat je aan bouwen begint. Dit is essentieel voor de ontwikkeling van jouw voedingsbedrijf!”
Beeld © Bert Jansen Fotopersburo
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021