Nocotech tegen alle micro-organismen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nocotech tegen alle micro-organismen

  • 10 mei 2021

Als leverancier van het Nocotech desinfectiesysteem krijgt Simpel Desinfecteren vaak de vraag of deze desinfectiemethode tegen álle micro-organismen werkt. Het antwoord is: Ja. “Laboratoriumtesten wijzen dat uit. Maar belangrijker nog: ook de praktijk.” 

In Noord-Nederland staat een kaasverwerkend bedrijf; hier wordt kaas in grote stukken, plakjes en blokjes gesneden, en verpakt. In de productiehal deed zich een probleem voor met schimmels. Vooral aan de kitranden was dit goed te zien: een zwarte aanslag. Daarom werden de kitranden jaarlijks vervangen. Een kostbare en tijdrovende klus. Maar daarmee was het probleem niet verholpen, en steeds meer afnemers hadden klachten over schimmels op hun product. Hugo ter Hoeve, samen met Robert Kostrubiec eigenaar van Simpel Desinfecteren, vertelt dat het kaasbedrijf opnieuw alle kitranden verving en daarna dagelijks de Nocomax inzette. “Het aantal klachten verminderde zienderogen, de kitranden bleven dit keer mooi schoon en wit.” Zo bleek de inzet van de Nocomax een kostenbesparende investering.

Listeria

Nog een voorbeeld, over Listeria. Een visverwerkend bedrijf (met onder andere een rokerij) had er flink last van. De besmetting werd van de ene productieruimte naar de andere verplaatst en bleef dus maar circuleren. Het lukte niet om de locatie van de besmettingshaard precies vast te stellen. “In vijf ruimtes werd het Nocomax wandmodel opgehangen en een dagelijkse behandeling toegepast. Na een korte periode werd er nauwelijks nog Listeria gemeten. Na 2 maanden was het bedrijf Listeriavrij. Nu, na 2 jaar en dagelijks gebruik van Nocomax nog steeds. Hier bespaart men op onderzoekskosten”, zegt Hugo.

Salmonella

Dat Salmonella een probleem kan zijn bij een pluimvee-verwerkend bedrijf zal niemand verbazen. Simpel Desinfecteren werd benaderd door een bedrijf waar de besmetting erg hoog was, ondanks een goede reiniging en het goed opvolgen van kwaliteitsprocedures. Hugo: “Na onderzoek bleek het probleem in de verdampers te zitten. Zelfs na grondige reiniging daarvan, bleef er een besmettingshaard. Na installatie van het Nocomax Wandmodel werden de analyses steeds beter. Omdat de droge damp ook door de verdampers gaat en dus ook de binnenkant van de verdampers bereikt, werden deze steeds schoner.”

Het Nocotech systeem is een biologische manier van desinfecteren. Het werkt op basis van waterstofperoxide (7.9%) en zorgt voor een droge desinfecterende damp. Er blijft geen residu achter dus naspoelen is overbodig en micro-organismen worden niet resistent.

www.simpeldesinfecteren.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021