Nieuwe verpakkingslijn Vleems
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe verpakkingslijn Vleems

  • 10 mei 2021
  • Door: Marjolein Straatman

Snelle snacks uit de magnetron zijn populair, als we uitgaan van de groei van Vleems Convenience Snacks. Een nieuwe verpakkingsmachine is in de maak. Daarmee kunnen grotere hoeveelheden van de gemaksproducten voedselveilig worden verpakt. 

Wie zijn tanden wel eens zet in een cheeseburger, hotdog of broodje frikandel uit de magnetron heeft dikke kans dat het er eentje uit Emmen is. Wekelijks verlaten duizenden snackbroodjes Vleems Convenience Snacks. De snackleverancier heeft volgens directeur Michel Drenth in bijna elke Nederlandse supermarkt wel een van zijn gemaksproducten liggen. Het succes? Dat schuilt vooral in de drie G’s, van genieten, gemak en goedkoop. Die spreken een breed publiek aan. “We zien de laatste tijd ook een grote vraag naar onze kipproducten. Voor veel mensen zijn ze een goed alternatief voor snackbroodjes met varkensvlees. Ook wij profiteren van de toegenomen bestedingen in de supermarkten sinds de komst van corona. Met een groei van maar liefst 30 procent”, vertelt hij.

Ruimte voor groei

Vleems is al 40 jaar een bekende naam op het gebied van snacks en is sinds anderhalf jaar actief onder Vleems Convenience Snacks B.V.. Op de bedrijfsvloer in Emmen vinden we twee productielijnen; de cheeseburgers en chickenburgers, en de hotdogs en broodjes frikandel. Ze worden onder meer verkocht met de naam Flemmings of onder een private label in supermarkten in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in België, Duitsland en Italië. 

Voor groei is natuurlijk wel ruimte nodig. Met het oog op de continuïteit van het bedrijf moet er meer capaciteit worden gerealiseerd. Een nieuwe dieptrekverpakkingsmachine moet het -gedeeltelijk verouderde- machinepark versterken. En: in dezelfde tijd 30 procent meer producten verpakken. Het is een noodzakelijke stap om klaar te zijn voor de toekomst volgens Michel. “De nieuwe machine is geschikt voor het gebruik van verschillende typen folie. We gaan werken met dunnere folie en verduurzamen daarmee dus ook. Een goede verpakking máákt het product. Zonder zouden onze convenience snacks niet eens bestaan. Dankzij de modified atmosphere packaging-techniek met gas blíjven ze koelvers en kunnen ze voldoen aan de heersende eisen voor voedselveiligheid. Een verpakking geeft een product daarnaast vorm en is het eerste wat een consument van ons ziet. Daar willen we niet aan twijfelen. En dat hoeft gelukkig ook niet.”

V.l.n.r: Eelco van Schaik en Bert Broos (Repak) en Michel Drenth (Vleems Convenience Snacks B.V)

Trouwe dienst

Vleems doet inmiddels al weer jaren een beroep op Repak. De leverancier van verpakkingsmachines is gevestigd op een steenworp afstand van Vleems, op hetzelfde bedrijventerrein. De onderneming levert al meer dan 35 jaar verpakkingsoplossingen in binnen- en buitenland en is ook verantwoordelijk voor het huidige machinepark van Vleems. Eén machine verleent ruim 30 jaar trouwe dienst, een andere dik tien jaar. Ze hebben zich inmiddels wel bewezen, vindt Michel. “De nieuwe machine is zo veel mogelijk ingericht op onze situatie. Daarnaast is Repak verbindend geweest in het contact tussen ons en externe experts. Voor de toekomst is het onze wens om bepaalde delen van de productielijn die nu nog met de hand worden gedaan -zoals het openvouwen van de broodjes- te automatiseren.”

Bekroning

Adviseren en meedenken zijn bij uitstek taken die Repak graag op zich neemt. De bijna-buur van Vleems treedt liever op als een partner dan louter als leverancier van machines, zo laat customer relations director Bert Broos weten. “Dat doen we voor Vleems al geruime tijd. De nieuwe order voelt als een bekroning en erkenning voor die jarenlange relatie. We zijn er bij vragen. Zo kunnen we op de komst van een nieuw broodje in het assortiment inspelen met vervanging van een werktuig in de verpakkingsmachine. Het is te vergelijken met een mal waarmee de verpakking wordt aangepast aan de vorm van het product”, vertelt Bert. “Dat we dicht bij elkaar zitten maakt het natuurlijk heel makkelijk om snel te schakelen. Een onderdeel laat daardoor niet 24 uur op zich wachten, maar enkele minuten; omdat je het langs kunt brengen. Door het persoonlijke contact is er een goede band ontstaan.”

Vertrouwen

Vleems Convenience Snacks zet op zijn beurt de deur graag open voor de mensen van Repak. Voor de komst van de nieuwe machine, natuurlijk. Maar ook als de machineleverancier andere klanten een draaiende verpakkingsmachine wil laten zien, laat Michel weten. “Ook aan het testen van innovaties werken we graag mee op onze bedrijfsvloer. Er is vertrouwen en een prettig persoonlijk contact waardoor we elkaar kunnen ondersteunen. Je helpt elkaar.”

www.repak.nl
www.vleemsfood.com

Beeld: © Van Vliet Fotografie

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021