Sjoemelen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Sjoemelen

  • 08 februari 2021
  • Door: Pieter Vos , directeur Nutrilab

Nederlanders en ‘je aan de regels houden’: het lijkt geen goede match. We zijn ‘coronamoe’, maar is het dat ook de reden dat de helft van de Nederlanders met klachten zich níet laat testen? En dat een kwart van de mensen die positief test, toch naar buiten blijft gaan? Ik ben benieuwd naar een goed onderzoek dat blootlegt wat er ten grondslag ligt aan dit gedrag. 

Misschien is er niemand in de directe omgeving aan corona overleden, werd niemand ernstig ziek. Dan acht je de waarschijnlijkheid dat het jou overkomt wellicht heel klein. In de techniek is daar een formule voor, van Kinney & Wiruth: Risico = Kans x Effect, waarbij ‘Kans’ wordt opgesplitst in waarschijnlijkheid (W) en blootstellingsfactor (B). Mogelijk speelt angst een rol, de kop in het zand: ‘Ik wil niet weten dat ik mogelijk corona heb’. Of schaamte: ‘Als ik corona heb, denkt mijn omgeving dat ik me niet aan de coronaregels hield’. 

Dominante mensen blijken meer moeite te hebben met het navolgen van regels. Wij (ook ik schaar mij onder de dominante populatie) redeneren: ‘Regels zijn maar lastig. En ondernemen is vrijheid’. Toch is het helemaal niet verkeerd om af en toe eens in de spiegel te kijken en jezelf eerlijk af te vragen of ons handelen wel door de beugel kan. 

De manier waarop we als samenleving met de coronaregels omgaan, zal op de werkvloer niet anders zijn, denk ik. Welke weerslag heeft dat op het navolgen van de interne veiligheids- en kwaliteitsprocedures? Met de cijfers die De Jonge presenteerde, in combinatie met wat mensenkennis, acht ik het zeer waarschijnlijk dat er op iedere werkvloer, in ieder bedrijf, mensen zijn die zich niet aan de protocollen houden. Tot het aan het licht komt. Tot je het van dichtbij meemaakt. Tot het directe consequenties heeft. 

Uiteindelijk heeft het allemaal te maken met integriteit en een sterke wil. Een sterke wil om over je angst en schaamte te stappen, je eigen zwaktes te overwinnen, je dominantie niet te laten prevaleren. Soms is het gewoon verstandig om te luisteren. Zo bezien is deze pandemie een wake-up call. Corona houdt ons een spiegel voor. Houd jij je wél altijd aan de regels, of sjoemel je stiekem ook? 

Pieters Vos
Directeur Nutrilab

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021