Wat nou 1,5 meter
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Wat nou 1,5 meter

  • 15 mei 2020
  • Door: Pieter Vos , directeur Nutrilab

De eenvoudigste maatregel om je te beschermen tegen het COVID 19 virus blijkt gelijk de meest effectieve. Het bewijs dat handenwassen ziekteoverdracht tegengaat is overweldigend en de kosten zijn gering. Mijn moeder, 83 jaar, reageerde licht verbijsterd toen ze hoorde van dit ‘nieuwsfeit’. Voor haar, opgegroeid met de Rust-Reinheid-Regelmaat-regels zit vooral Reinheid er stevig ingebakken, als een tweede natuur. (Misschien is het tijd voor eerherstel van de RRR?). De tweede meest effectieve maatregel tegen corona blijkt ‘de besmettingsbron op afstand houden’. Vandaar de anderhalve meter maatregel. 

Om de voedselveiligheid te borgen, staat ook in onze foodfabrieken ‘hygiëne’ met stip op één. Met onder andere gedetailleerde schoonmaakprocedures, verplichte haarnetjes en het gebruik van hygiënesluizen, beschermen we de productie effectief tegen invloeden van buitenaf. Maar dan die andere in de coronacrisis zo effectieve component: afstand houden... Dit is voor de foodsector onmogelijk te handhaven. Ga er maar aanstaan! Niets komt dichterbij dan ons voedsel. Wat nou 1,5 meter! Nabijheid vormt de essentie. Deze liefde gaat letterlijk door de maag.

Wat het extra lastig maakt, is dat contaminanten in producten evenmin rekening houden met ‘afstand’. Vaak zijn ze onlosmakelijk verbonden met het herkomstgebied. Kijk naar ‘L. monocytogenes’, E. Coli, Stec. Verwerk je producten waar deze bacteriën veelvuldig worden aangetroffen, dan ontkom je er haast niet aan: je trekt de bacterie automatisch je productieproces in. In tegenstelling tot andere bacteriën is listeria ook nog eens in staat om te groeien bij koelkasttemperaturen. Juist door hoe we met ons voedsel omgaan, is het probleem nog veel groter geworden. Ondertussen moeten we ook de chemische componenten als toxines en residuen die ons voedsel kunnen binnendringen, onder controle houden. 

Terug naar de coronacrisis. In landen waar veel is getest, heeft een overheid meer inzicht. Die kan daardoor beter acteren op de actuele situatie. Want méér kennis levert méér inzicht op waarmee je je processen beter in de hand hebt, en je weet welke maatregelen je wanneer moet nemen. Meten is weten, zo eenvoudig is het. Net zo simpel als handenwassen.

Pieter Vos, directeur Nutrilab

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020