Het zal niemand ontgaan: er is al enige tijd een tekort aan testcapaciteit voor corona in Nederland. Dat komt voor een groot deel door de manier waarop het testen georganiseerd is. Steeds vaker werd ons lab daarom door bedrijven uit de buurt en door klanten benaderd: ‘Kunnen jullie ook testen op de aanwezigheid van corona op voedsel? En op oppervlakten? En, alsjeblieft, bij onze mensen met corona-gerelateerde klachten; de wachttijd bij de GGD is te lang!’ Wij waren niet het enige laboratorium dat deze vragen kreeg. Daarom hebben we als Fenelab de koppen bij elkaar gestoken. Kunnen wij, gezamenlijk, onze kennis en expertise aanbieden in de covid-diagnostiek?
Fenelab is een vereniging van geaccrediteerde laboratoria. Al enkele jaren ben ik vice voorzitter en sinds oktober voorzitter. Fenelab laboratoria zijn niet zo zichtbaar, tot er een crisis uitbreekt: BSE, fipronil, PFAS, stikstof... corona. Dan ontdekken we dat laboratoria als dienstverlenende tussenschakel een veel grotere impact op de samenleving en ons privéleven hebben, dan menigeen zich realiseert.
In het begin zijn er veel ondernemers enthousiast over een gezamenlijk alternatief. Toch haken er al gauw een aantal af; ze durven niet, het past niet, het lukt niet. Ondernemers die kansen zien, vooral degenen die gewend zijn om snel te acteren, lef en slagkracht hebben, gaan dóór.
Als je met een 6-tal concurrenten een nieuw bedrijf start, is ondernemerszin essentieel. Je moet elkaar gaan vertrouwen en risico’s durven nemen. Daadkracht hebben, snel kunnen beslissen en visie hebben. Je netwerk moet op orde zijn om de juiste mensen om je heen te kunnen verzamelen. Het is vooral samen dóen. Wat we ook ontdekken, en waar we heel veel van nodig hebben, is positiviteit.
Welke rol vervul jij; thuis, op je werk en in je netwerk? Neem jij, juist ook nu in deze coronatijd, de mensen om je heen mee met moed, daadkracht en positiviteit?
Pieter Vos
Directeur Nutrilab
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2020