Van sinaasappelschil naar duurzame grondstof
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Van sinaasap­pelschil naar duurzame grondstof

  • 06 februari 2023
  • Door: Daniëlle Clarisse

Geef PeelPioneers 50.000 kilo sinaasappelschillen en ze toveren het om tot grondstoffen voor in koekjes, parfums enz. Maar hoe doen ze dat? En hoe ziet hun smeeronderhoud eruit met al die bijtende sappen? Lees het hier!
Niets wordt verspild; wat er na het verwerkingsproces overblijft als ‘afval’ wordt gebruikt voor veevoer. Met recht een gesmeerd en duurzaam productieproces.

Iedereen kent ze wel, de persmachines in de supermarkt waar je ter plekke je eigen verse jus d’orange maakt. Maar terwijl jij je flesje vitamines afrekent, groeit naast de persmachine echter de berg sinaasappelschillen. Zonde toch, om weg te gooien? Dat vonden althans Lindy Hensen, Bas van Wieringen en Sytze van Stempvoort. Zo ontstond PeelPioneers; een duurzaam bedrijf van ‘pioneers’ op het gebied van recycling van sinaasappelschillen. Hun doel: niks van de sinaasappelschil verloren laten gaan. 

Toekomstplannen 

In de Brabantse fabriek in Den Bosch wordt dagelijks hard gewerkt om ‘afval’ om te zetten in grondstoffen die andere bedrijven kunnen gebruiken als ingrediënt in hun producten. PeelPioneers produceert onder andere een vezel met nutritionele waarde die technische functies in voeding vervult: bindmiddel, verdikkingsmiddel, emulgator en het vasthouden van water. Aan dit poeder zit geen sinaasappelgeur of -smaak meer, wat het breed toepasbaar maakt. Te gebruiken in drankjes en sauzen tot vleesvervangers en bakkerijproducten. Ook maken ze er bijvoorbeeld een olie die direct uit de sinaasappelschillen wordt geperst. Daarnaast investeert PeelPioneers veel in R&D om hun toepassingsgebied nog verder uit te breiden. In de toekomst hopen ze ook andere citrusvruchten  te gebruiken voor de  verwerking tot grondstoffen. Limoenen, citroenen en grapefruits bevatten net als sinaasappelen  waardevolle grondstoffen voor verdere verwerking. Duurzaamheid en innovatie zijn PeelPioneers op het lijf geschreven. Je ziet het terug door het hele bedrijf: niet alleen in de eindproducten, maar ook in het productieproces en het onderhoud. 

Persoonlijke innovatie

Eddie den Heijer is het gezicht achter het onderhoud bij PeelPioneers, sinds oktober 2021 is hij in dienst als onderhoudsmonteur. “Ik zit al 42 jaar in het onderhoudsvak en was hiervoor een beetje vastgegroeid in mijn werk. In dit bedrijf werken veel jonge mensen. Innovatie staat voorop. Hier kom ik weer helemaal los”, vertelt hij enthousiast. “PeelPioneers stelt hoge eisen aan voedselveiligheid en kwaliteit, en dat geldt óók voor de smeermiddelen. Ik wilde niet gelijk teruggrijpen op de smeermiddelen waar ik in het verleden bekend mee was. Onder het mom van, ‘pak het eens anders aan en kijk verder dan je neus lang is’, ging ik op zoek naar wat er verder in de markt te krijgen is. Zo kwam ik uit bij de voedselveilige BECHEM smeermiddelen van FenS. Ik heb een aantal van deze vetten getest; om ze zelf te ervaren en te kijken of ze voldoen aan onze eisen. Ze voldoen aan zowel de kwaliteits- als de voedselveiligheidseisen en sluiten naadloos aan op ons beleid: ze zijn duurzaam en gaan verspilling tegen.” 

Eddie den Heijer (links) naast Erik van Eldijk, accountmanager FenS

Service is the key

Voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit waren niet de enige reden om voor FenS te kiezen. “Bij hun gaat het niet alleen om het verkopen van producten, zoals bij veel grote ‘olieboeren’ wel het geval is. Wat opvalt is hun duidelijke en snelle communicatie, en natuurlijk de vele mogelijkheden die ze bieden, zoals de nazorg en dat we een olieanalyse kunnen laten uitvoeren. Hun interesse gaat verder dan alleen het verkopen van smeermiddelen. Dat bevalt ons goed”, zo vat hij de samenwerking samen. 

Duurzame smeermiddelen 

PeelPioneers zit inmiddels in de scale-up fase, waardoor Eddie het erg druk heeft. FenS ontzorgde hem door een smeerschema op te stellen. Op die manier neemt FenS hem een stukje werk uit handen zodat hij tijd heeft voor andere dingen. Het smeerschema geeft inzicht in alle machines en smeerpunten in de fabriek en heeft geholpen bij het kiezen van de geschikte smeermiddelen. Het aantal verschillende smeermiddelen is geminimaliseerd dankzij de brede inzetbaarheid van de producten. Daarnaast zorgt de lange standtijd  ervan voor een lager verbruik. Ook het uitvoeren van een olieanalyse draagt bij aan een duurzaam smeerbeleid. Die analyse geeft inzicht in de kwaliteit van de olie waardoor PeelPioneers nooit té vroeg of té laat vervangt. Juist die extra service was doorslaggevend om met FenS in zee te gaan,” aldus Eddie.

www.fens.nl
www.peelpioneers.nl 

Beeld: © PeelPioneers

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023