Innoveren en kwaliteit leveren zijn leidend voor Esbro, ‘Kakelvers’ is een belangrijk speerpunt. Littel technische installaties (Lti) uit Lopik helpt Esbro om - met de nieuwste technologie in koeltechniek - grote stappen te zetten richting duurzaamheid.
Toen het familiebedrijf Esbro in 1964 in Doetinchem begon, werd er alleen diepvrieskip verwerkt. Inmiddels is het bedrijf onderdeel van de GroenlandGroup, een dochteronderneming van de PHW Group. Dit Duitse familiebedrijf produceert hoogwaardige pluimveespecialiteiten. Bedrijfsleider Jan Legters, in Wehl verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken: “Wij opereren volledig onafhankelijk, flexibel en zelfstandig. Daarbij werken we intensief samen met GroenlandKip in Bodegraven, eveneens onderdeel van de GroenlandGroup en specialist in concepting, verpakking en distributie.”
In 2021 is een forse uitbreiding van de verwerking en de verpakkingsafdeling gerealiseerd. Dat was het begin van de samenwerking met koeltechnisch bedrijf Littel technische installaties (Lti). Lti bestaat 27 jaar en werkt overwegend voor voedselverwerkende bedrijven, waarvan vele met continuprocessen. Duurzaamheid is één van de redenen waarom Esbro met Lti samenwerkt. Afgelopen tien jaar heeft het bedrijf veel ervaring opgedaan met koelen, vriezen en invriezen met milieuvriendelijke natuurlijke koudemiddelen. Jan Legters onderhoudt nauw contact met eigenaren Wim Littel en Joost van Moolenbroek, respectievelijk algemeen en technisch directeur. Betrouwbaarheid van de installaties, flexibiliteit en een goed contact met de installateurs is voor Esbro van groot belang. Jan Legters: “Wij willen elk moment kunnen bijsturen”.
Ondertussen gingen de uitbreidingen bij Esbro door, vorig jaar met 5.500 m2. Daarin zijn twaalf ruimtes gebouwd; voor onder meer het ontbenen, snijden, kruiden en verpakken van kip en kipproducten. “Elke ruimte moet apart gekoeld worden”, zegt Jan Legters
Halverwege de bouw ontstond er een grote brand, bij GroenlandKip. “We moesten de bouwplanning gedeeltelijk omgooien, zodat we de productie en distributie vanuit Wehl konden oppakken. Binnen drie dagen konden we dankzij de medewerking van meerdere partijen weer aan de retail leveren. Ik ben er trots op hoe wij als team dat in no-time hebben opgevangen. Een sterk staaltje teamwork.” De tegenslag kreeg een bijzondere positieve wending: “We kregen hier nieuwe koudetechniek die volgens het oorspronkelijke plan niet klaar had kunnen zijn.”
De transkritische Co2 koel- en vriesinstallatie
De installaties voldoen aan alle criteria van de Energie-investeringsaftrek 2021 (EIA). “Van de investeringskosten is 45,5 procent aftrekbaar van de fiscale winst; dat levert een netto voordeel op van zo’n 11 procent”, zegt Wim. “Let wel, industriële koeling is verantwoordelijk voor circa 7 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Dat zijn ‘verborgen’ getallen. Vroeger werd er niet eens naar gekeken, nu kun je er je voordeel mee doen.”
Jan Legters beaamt dat: “Wij willen optimaliseren in energieverbruik. Onze tak leent zich daar uitstekend voor.”
Tijdens de (ver)bouwprojecten zit Jan Legters met allerlei disciplines aan tafel. “Belangrijk aandachtspunt voor ons is, naast het borgen van de voedselveiligheid, ook het verlagen van onze footprint. Daarin blijven we voortdurend investeren.” Voorbeelden van dat laatste doel zijn er genoeg: Zo heeft bijna het hele pand LED verlichting, worden binnenkort de diesel heftrucks vervangen door elektrische en komt er op een gedeelte van de nieuwbouw zonnepanelen. Vet uit afvalwater wordt omgezet in biobrandstof. De emissie van de enorme luchtwasser is op 0-niveau. En ook warmteterugwinning is een belangrijk aspect. Voor het borgen van de voedselveiligheid speelt de koeling natuurlijk een essentiële rol. Mooi dat dit aspect ook duurzamer kan.
Bij het koelen en invriezen wordt warmte uit producten en ruimtes onttrokken, en via warmtewisselaars gebruikt om schoonmaakwater op te warmen of rechtstreeks voor het productie proces in te zetten. Daarvoor is Lti mede verantwoordelijk. Joost licht toe: ,,In de machinekamer van de nieuwbouw draaien de compressoren van de twee koel-/vriesinstallaties. Beide installaties zijn voorzien van het milieuvriendelijke natuurlijke koudemiddel CO2. De centrale koelinstallatie koelt alle ruimtes van de nieuwbouw tot net voor het vriespunt. Kip wordt direct na de slacht teruggekoeld naar 1 °C. Met de (shock)vriesinstallatie kan Esbro zeer snel ruim vijftigduizend kilo aan product invriezen, en daarna direct in de vriesbewaarcel opslaan.”
Hoofdfoto: V.l.n.r.: Wim Littel, Jan Legters en Joost van Moolenbroek
Fotografie: ©Henk Riswick fotografie
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022