Zuneha bezuinigt met warmteterugwininstallatie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Zuneha bezuinigt met warmtete­rug­win­in­stallatie

  • 22 november 2022
  • Door: Naomi Heidinga

Zuneha levert vers vlees aan de slagerijbranche. Onlangs investeerde het middelgrote bedrijf in een nieuwe CO2 koelinstallatie met warmteterugwinning. De warmte van de koelingen wordt gebruikt om het water te verwarmen; daarmee kan fors worden bespaard op het gasverbruik. 

Zuneha is van oorsprong een familiebedrijf. Het bedrijf, opgericht in 1960, was aanvankelijk grossier en leverde droge kruidenierswaren aan winkels in de omgeving. De vleesverwerking kwam er gaandeweg bij en is nu de core business van het bedrijf. In 2000 verhuisde Zuneha van Halsteren naar Tholen. Aan het roer staan directeuren René Visser en René van Dijke. “Ik had altijd de ambitie om mijn eigen zaak te hebben,” vertelt Visser. Hij werkt inmiddels al 34 jaar voor het bedrijf en kon het overnemen van de familie Moerland. “Ik ga nog altijd met plezier naar het werk.” Net als alle medewerkers van Zuneha draait hij volop mee in het bedrijf. “Onze medewerkers springen overal bij. Niemand heeft een vaste werkomschrijving, men helpt waar nodig. Alleen het uitbenen wordt door onze specialisten gedaan.”

Vers vlees

Zuneha levert vers vlees - rund, kip, kalkoen en varken - aan slagerijen. Daarnaast handelt het bedrijf in kant-en-klare sauzen en salades. De bestellingen worden dagelijks dagvers geleverd. “Ik geloof niet zo in diepvriesvlees,” zegt Visser. “Wij kiezen voor vers. Kwaliteit en betaalbaarheid staan voorop en ook dierenwelzijn vinden we belangrijk. Ons varkensvlees komt van Duroc d’Olives varkens, een Belgisch varkensras. In België hanteren ze geen sterrensysteem zoals in Nederland, maar vertaalt naar ons systeem kun je spreken over varkensvlees met twee sterren.” Ook duurzaamheid is belangrijk voor Zuneha. Het bedrijf doet wat mogelijk is; voor het milieu én om kosten te besparen. Anderhalf jaar geleden investeerden ze daarom in nieuwe koelingen, en in een warmteterugwinsysteem dat werd geleverd door LETS bv. “De warmte wordt gebruikt om het water te verwarmen voor de reiniging en het handenwassen.” LETS is een vaste partij voor Zuneha, ook andere installaties werden via hen aangeschaft. “We doen al ruim twintig jaar zaken samen. Ze hebben ook een persluchtinstallatie, hogedrukreiniger en waterontharder geleverd,” aldus Visser. 

v.l.n.r. René Visser, Guustaaf Hoekstra en René van Dijke

Energiezuinigere CO2 koelinstallatie

“Onze oude koelingen waren verouderd,” vervolgt hij. “Ze waren nog niet afgeschreven hoor, maar vanuit milieuoverwegingen kozen we toch voor een nieuwe koelinstallatie. Het kostenplaatje speelde ook mee: chemische koudemiddelen, nodig voor die oude koelingen, zijn steeds lastiger te verkrijgen en daarmee kostbaar.”
Guustaaf Hoekstra, directeur van LETS legt uit wat de voordelen zijn van een dergelijke installatie: “CO2 als koudemiddel is niet schadelijk voor het milieu, en niet brandbaar, giftig of exposief. Er is aanzienlijk minder energie nodig om CO2 te produceren dan chemische koudemiddelen. CO2 koelinstallaties zijn behalve energiezuiniger ook kostenbesparend op langere termijn. Dankzij de hoge temperaturen aan de hoge druk zijde van de CO2 compressiecyclus, kan warmte worden teruggewonnen. Daarmee is deze koeling een ecologisch, energetisch en economisch verantwoorde oplossing.”

Terugverdientijd

“Een warmteterugwininstallatie kan erg interessant zijn voor bedrijven, vooral wanneer het bedrijf gebruik maakt van warm water,” aldus Hoekstra. “Zeker met de gasprijzen van vandaag de dag, is het een interessante investering. De terugverdientijd van een dergelijke installatie is met de huidige prijzen teruggelopen naar 1 tot 3 jaar. Voorheen was dat 5 tot 7 jaar. Niet alle koelingen zijn echter geschikt voor warmteterugwinning. Het is daarom belangrijk om je hierover goed te laten adviseren.”
Om te bepalen wat een bedrijf nodig heeft qua installatie en wateropslag, en een goed advies te kunnen geven, voert LETS in het voortraject altijd een uitgebreid gesprek met de klant. Hoekstra: “Welke capaciteit heeft men nodig aan verwarming? Moet er worden bij-verwarmd? Dit om over- of ondercapaciteit te voorkomen. Het is zonde om te kiezen voor een zwaardere installatie en grotere watertank dan nodig is.”

Voldoende capaciteit

Eén van de voorwaarden voor Zuneha bij het vervangen van de koelingen en het installeren van de warmteterugwininstallatie was dat het bedrijf gewoon kon doordraaien. “Daarom hebben we tijdelijk een koelcontainer laten plaatsen.” De CO2 installatie en het reservoir staan buiten het bedrijf, in containers die met elkaar geschakeld zijn. “Binnen hadden we geen plek voor de installatie, dus dit is een prima oplossing. We hebben een opslag met ruimte voor achtduizend liter water, dat constant op temperatuur wordt gehouden. Hiermee hebben we genoeg capaciteit voor de schoonmaakwerkzaamheden. Mocht er onverhoopt een storing zijn in het systeem, dan kunnen we alsnog terugvallen op het oude systeem en het water verwarmen middels een gasaansluiting. Tot dusver hebben we dat niet nodig gehad. Het draait als een zonnetje.” Hoekstra: “De nieuwe koelingen met warmteterugwininstallatie bieden hier echt een meerwaarde voor het bedrijf. Deze investering betaalt zich binnen afzienbare tijd terug.” 

www.letsbv.nl
www.zuneha.nl

Beeld: Naomi Heidinga

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022