Roy Meenderink: Pijnpunten aanstippen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Roy Meenderink: Pijnpunten aanstippen

  • 06 februari 2023
  • Door: Roy Meenderink

Je hoort niet anders. ‘We moeten verduurzamen’. Je weet, het is noodzakelijk voor het behoud van onze aarde. Toch hóór ik je bijna denken: ‘Tis allemaal duur zat. Wat kost me dat?’ 

Kosten besparen doe je door zo zuinig mogelijk om te gaan met je middelen en grondstoffen. Duurzaam produceren doe je eveneens door zuinig om te gaan met energie, grondstoffen efficiënter in te zetten, afval te verminderen, kortom: door niets te verspillen. Hé, dat komt goed uit: verduurzamen en kostenbesparen gaan dus hand-in-hand. Wat je nodig hebt om te sturen en vlot te anticiperen op wat er gebeurt? Real-time data.

Kijk eerst eens kritisch naar je productieproces. Of beter, durf een ander dat te laten doen. Een buitenstaander kijkt met een frisse blik en is niet bang om pijnpunten aan te stippen. Het zal je bijvoorbeeld verbazen hoe vaak productiedata nog handmatig op lijstjes worden ingevuld om deze op een later moment in te kloppen in een Excel-sheet. Auw! Dit gaat je niet helpen. Niet in je verduurzamingsproces. En zeker niet bij kostenbesparingen. 

Real time data genereer je door je processen te automatiseren, robotiseren en digitaliseren. Als je live kunt zien dat de gewichten van de hamburgers afwijken van de norm, kun je direct de machine bijstellen. Zo sta je aan het eind van de week niet voor onaangename verrassingen. Robots maken minder fouten, zijn nooit ziek en voeren zware taken sneller uit; met de huidige personeelskrapte geen overbodige luxe. Je personeel ontlasten van zwaar werk draagt trouwens ook nog eens bij aan hun duurzame inzetbaarheid. Laat robots bijvoorbeeld kazen omdraaien tijdens het rijpingsproces. Dat scheelt weer rugpijn.

Het hele spelletje staat of valt met een passend en integraal systeem dat ál die data snel kan verwerken tot relevante informatie en jou op ieder gevraagd moment volledig inzicht geeft. Antwoord geeft op de vraag: ‘Wáár kan ik mijn processen verbeteren? Wáár valt winst te behalen?’ Wacht even; hoor je daar… winst? Dat klinkt toch als muziek in de oren.

Roy Meenderink
food business development expert, delaware

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023