Top 10 best gelezen verhalen van 2024
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Top 10 best gelezen verhalen van 2024

  • 06 januari 2025

Wat een jaar was 2024! De voedingsindustrie stond bol van innovaties, ambitieuze projecten en opvallende trends. Van duurzame productielocaties tot grensverleggende technologieën – dit waren de verhalen die jullie het meest hebben gelezen. Bekijk onze top 10 en kijk terug op een jaar vol beweging!

1. Nieuwe efficiënte productielocatie voor Piet de wit

14 oktober 2024 | Hoe help je een productiebedrijf dat uit z’n jasje groeit? Een bedrijf wiens klantenkring blijft groeien en waarvoor de productie efficiënter moet verlopen, maar voor wie dit in het bestaande pand niet meer mogelijk is? Gouda Techniek weet precies hoe zij deze bedrijven kan helpen. Zo ontwierp en realiseert zij voor Piet de Wit een 3.0 droompand. Een inkijkje in de praktijk.

2. Nieuwe fabriek voor Elite: Gasloos en vol innovaties

25 november 2024 | Een flinke dosis doorzettingsvermogen verklaart (mede) het huidige succes van Elite, salade-, saus-, en snackfabrikant. Achter de monumentale fabriek in Neede is een nieuwe productielocatie verrezen. Eén van de paradepaardjes: de nieuwe snelroldeuren van Efaflex

3. Innovatie in de chocoladedecoratie bij Mona Lisa Studio

8 april 2024 | Bij het Belgische Mona Lisa Studio, dochteronderneming van Barry Callebaut, gaan dagelijks allerhande chocoladedecoraties de deur uit. Terwijl het bedrijf op maat gemaakte producten levert, groeide intern juist de behoefte aan standaardisering. Een nieuwe versie van het ERP-systeem van Aptean biedt soelaas. 

4. Wie vooruit wil, móet investeren: robotica en visiontechnologie

14 oktober 2024 | De voedingsindustrie kampt met de nodige uitdagingen: een tekort aan grondstoffen en hulpbronnen, snel veranderende consumententrends, gebrek aan (geschoold) personeel, om er maar een paar te noemen. Wat is de rol van hightech, robotica en digitalisering voor het bereiken van een effectievere, efficiëntere en duurzamere productie? In gesprek met Ceel Elemans (ING), Seine Ligtenberg (ING), Harm ten Napel (Zalmhuys Group), Diederik Vergeer (Vergeer Holland), Martijn van Dijk (Hutten Beef) en Onno Lukkien (DGS).

5. Arnold Burger: ‘De markt is klaar voor hybride producten’

8 april 2024 | Enkco, dochteronderneming van Van Loon Group, gaat in samenwerking met Olijck Foods producten leveren die deels bestaan uit vlees en deels uit plantaardige ingrediënten, met een hoofdrol voor zeewier. Commercieel directeur Foodservice van Enkco, Arnold Burger vertelt waarom hij potentie ziet in een markt voor hybride producten.

6. Duivelse dilemma’s in industriële schoonmaak

8 april 2024 | Hoe krijgen we de schoonmaak van foodbedrijven op een mens- én voedselveilige manier uitgevoerd? Schoonmaakexperts Jan van der Heijden, commercieel manager bij Kleentec en Hans van der Steen, business manager bij HDN, vertellen openhartig over de worstelingen en dilemma’s die ontstaan bij het reinigen van productielijnen in de voedingsindustrie.

7. ‘In plantaardig kan Boermarke een grote speler zijn’

6 februari 2024 | In de laatste 35 jaar ontwikkelde Boermarke zich tot een zuivelverwerker van formaat in de dessertbranche. Het kwam dan ook enigszins als een verrassing dat het bedrijf recent besloot de zuiveltak op termijn af te stoten en zich volledig te gaan focussen op plantaardige producten. Directeur Reynier Varvik vertelt waarom het voor Boermarke een logische stap was.

8. Volgende groene stap bij Van Loon: een nieuw gaarsysteem

5 februari 2024 | De vleesproducten van Van Loon Group liggen dagelijks op acht miljoen Nederlandse bordjes. Wie denkt dat bij zo’n grote vleesproducent weinig ruimte is voor duurzaamheid, zit er flink naast. Met de aanschaf van nieuw gaarsysteem van GEA bleek dat het energieverbruik drastisch lager lag dan bij de vorige oven.

9. Renoveren is innoveren: Henri van de Bilt vernieuwt

8 april 2024 | Het professionaliseren van de werkomgeving was de wens. Een vernieuwde antibacteriële en hygiënische productielocatie is het resultaat. Door een slimme renovatie-aanpak worden dromen werkelijkheid voor vleesverwerkersbedrijf Henri van de Bilt in Beuningen. De samenwerking met Jack-it zorgt ervoor dat ze hun ambities voor de toekomst kunnen waarmaken.

10. Rival Foods: ‘Wij veranderen de eiwitmarkt’

9 september 2024 | De shear cell technologie is een nieuwe technologie om textuur aan te brengen in plantaardige eiwitten. Start-up Rival Foods wist de techniek van het lab op te schalen naar industrieel niveau. Deze zomer opende het bedrijf een productielocatie in Geldrop. Oprichter Birgit Dekkers vertelt over de bijzondere weg van labschaal naar productie.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025