Nieuwe efficiënte productielocatie voor Piet de Wit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe efficiënte productie­lo­catie voor Piet de Wit

  • 14 oktober 2024
  • Door: Esther van der Lelie

Hoe help je een productiebedrijf dat uit z’n jasje groeit? Een bedrijf wiens klantenkring blijft groeien en waarvoor de productie efficiënter moet verlopen, maar voor wie dit in het bestaande pand niet meer mogelijk is? Gouda Techniek weet precies hoe zij deze bedrijven kan helpen. Zo ontwierp en realiseert zij voor Piet de Wit een 3.0 droompand. Een inkijkje in de praktijk.

‘We bouwen geen 2.0, maar meteen een 3.0 versie van de productiefaciliteit’

Gouda Techniek is meer dan een advies- of ingenieursbureau. Het bedrijf adviseert, ontwerpt, regelt en voert bouwprojecten uit. Ze realiseert turnkey-projecten voor de foodsector. Waarom Gouda Techniek dit speciaal voor groeiende foodbedrijven doet? “Omdat de foodsector complex is”, legt directeur Alex van der Wees uit. “Denk aan regelgeving, hygiëne én de continuïteit van het productieproces. Die regels veranderen nog wel eens. Alle aspecten zijn belangrijk, je mag niets overslaan, en dan willen groeiende bedrijven ook nog verbouwen of een nieuw pand bouwen. Dat lukt hen niet alleen.” 

’One of a kind’

“Groei en veranderende regelgeving zijn vaak de aanleiding voor het aanpassen van bedrijfspanden”, gaat Alex verder. “Dan komen wij dus in beeld, want bedrijven hebben meestal niet voldoende kennis van wat er bij zo’n renovatie of bouwproces komt kijken. In de 40 jaar van ons bestaan hebben we veel kennis en kunde opgebouwd. We behoeden bedrijven voor een zoektocht langs consultancybureaus. We kijken mee door hun ogen, bespreken de wensen en stellen een Programma van Eisen op. Ook schakelen we kort en snel naar een definitief ontwerp en realiseren uiteindelijk een mooie fabriek.” 

Gouda Techniek heeft een flink aantal bouwprojecten op haar naam staan; van maaltijdleverancier tot krokettenfabriek. “Ieder project is ‘one of a kind’”, vult projectmanager Stanley Blom aan. Hij verzorgt de contracten, administratie, projectleiding en planning bij Gouda Techniek. Alex en Stanley laten graag met praktijkvoorbeelden zien wat zij voor foodbedrijven doen. “Dat spreekt aan. We zijn nu bezig met een groot project voor Piet de Wit in Zoetermeer.”

v.l.n.r. Jeroen Buis, Alex van Wees en Stanley Blom

Nieuwbouw voor Piet de Wit

Piet de Wit is een van oorsprong (1960) Haags bedrijf dat begon met bereiding van snacks voor de lokale horeca. Anno 2024 is het uitgegroeid tot een BRC-gecertificeerd bedrijf dat halffabricaten maakt voor de B2B-markt onder een nieuwe naam: ‘Piet de Wit, part of your meal’. Het bedrijf heeft twee eigenaren; Paul  van Rijn is verantwoordelijk voor de productie en algemene zaken, Jeroen Buis voor de verkoop. “Onze locatie, in Zoetermeer, waar we sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw werken, is organisch gegroeid door er steeds stukjes bij te huren,” vertelt Jeroen. “Maar de maximale groei was bereikt. Met de groeiende klantenkring moesten we kiezen: consolideren of verhuizen. We kozen voor het laatste vanwege de groeipotentie in zowel de traditionele markt als in nieuwere trends van vega, etnisch en Beter Leven producten.”

Via gemeenschappelijke relaties kwam Jeroen met Alex in contact. Jeroen legt uit dat er al verschillende stappen waren gezet voor een bouwplan in 2019. De grond was in 2021 aangekocht en het heiwerk was al verricht op basis van het plan van Gouda Techniek. Maar de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de prijsstijgingen van bouwmaterialen en arbeid gooiden roet in het eten. “In 2023 besloten we er alsnog mee door te gaan.”

Zoetermeer, the (green) place to be

In Zoetermeer blijven was een bewuste keuze vanwege de medewerkers van Piet de Wit. “Die keuze bleek best lastig”, bekent Jeroen. “In de Randstad is weinig grond beschikbaar met de juiste bestemming. Toen ontdekten we dit stuk grond langs de toegangsweg van Zoetermeer. Na overleg met de gemeente hebben we de grond gekocht. Er waren wel speciale wensen. Zo mocht het pand geen ‘schoenendoos’ worden; liever een mooi gebouw dat past bij de uitstraling van Zoetermeer, met bijvoorbeeld beplanting aan de gevel.” Stanley: “Dat bleek niet mogelijk; het geeft een te groot risico voor de voedselveiligheid. Wel houden we rekening met de vleermuisroute - onder meer qua verlichting - en er komt een roofvogelnest.” 

Van schets tot realisatie

Alex, Stanley en het team van Piet de Wit bepaalden gezamenlijk de lay-out van het pand en met welke onderaannemers ze het wilden bouwen. “Na het sparren volgden de schetsfase en het definitieve plan”. Alex vertelt enthousiast: “Het nieuwe pand wordt drie tot vier keer groter dan het huidige, met een reservedeel voor de toekomstige ambitie. Een functioneel en mooi gebouw dat voldoet aan de huidige eisen in de levensmiddelentechnologie. En, zo somt hij op, “met onder meer een efficiënte routing voor het bereiden en invriezen van producten, een extra verdieping op het pand vanwege de capaciteit, hoogwaardige isolatie, waterbeheersing, een propaangas installatie, flexibiliteit met installatietechniek, warmteterugwinning en het zelf opwekken van elektra met 1.000 zonnepanelen.” Jeroen vult aan: “We kunnen de footprint monitoren en met deze inrichting goed inspelen op komende trends, zoals insecteneiwit, veganistisch en glutenvrij.” Stanley: ”Eind 2024 is het pand klaar én operationeel.” 

Samen opbouwen

Jeroen is blij met de samenwerking met Gouda Techniek. “Het proces is niet alledaags, maar verloopt goed. We zeggen alles tegen elkaar. Transparant zijn geeft vertrouwen.” Alex en Stanley zijn het met hem eens. “Er komt veel flexibiliteit bij kijken. De aanloop en het engineren zijn allemaal stappen die nieuwe inzichten en oplossingen bieden.”

Trots

Stanley is vooral trots op de voortvarendheid van de realisatie. “We bouwen in een korte tijd, dat is super.” Alex vult aan: “Zo’n levensmiddelenfabriek vol techniek neerzetten, is een kunst. Custom made, met maximale verhouding in prijs en kwaliteit en mogelijkheden.”

Jeroen is vooral blij dat zijn wensen werkelijkheid worden, én op het feit dat dat straks alle bedrijfsonderdelen op één locatie te vinden zijn. “Heen en weer rijden hoeft niet meer. We hebben nu extra locaties voor kruiden, opslag, kratten en een vrieshuis. Ook onze medewerkers en relaties kijken uit naar de vernieuwing. We horen veel ‘oehs’ en ‘aahs’ bij het tonen van de bouw aan onze relaties!”

www.goudatechniek.nl
www.pietdewitsnacks.nl

Beeld © Dennis Wisse

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024