Een flinke dosis doorzettingsvermogen verklaart (mede) het huidige succes van Elite, salade-, saus-, en snackfabrikant. Achter de monumentale fabriek in Neede is een nieuwe productielocatie verrezen. Eén van de paradepaardjes: de nieuwe snelroldeuren.
De geschiedenis van Elite begint met 700 nasiballetjes voor een feest op vliegbasis Twente in 1957. “Mijn vader kende de organisator, die vroeg hem om een hartige snack te verzorgen voor het feest. In het schuurtje naast het ouderlijk huis heeft hij samen met zijn vriendin – later zijn vrouw en onze moeder – 700 nasiballetjes staan draaien, naar recept van zijn moeder,” vertelt Harry Niemeijer. Sinds het overlijden van hun vader in 2000 runt hij Elite met zijn broer Robert.
Het succes van de nasiballetjes bleek de start van een florerend Twents familiebedrijf dat werd opgericht door Harry Niemeijer Sr. De weg ernaartoe ging niet altijd over rozen. Het was er een van verhuizingen, voorspoed en grote groei, maar ook van financiële tegenslag, gedwongen verkoop en daarna helemaal opnieuw beginnen. Met doorzettingsvermogen (niet in de laatste plaats van oprichter Harry Niemeijer Sr.), een heldere visie en twee betrokken directeur-eigenaren – groeide het bedrijf uit tot wat het vandaag de dag is: producent van salades, snacks en sausen voor het out-of-home kanaal in binnen- en buitenland. Elite is grondlegger van de populaire Joppiesaus en Jamballasaus. Andere hardlopers zijn de bamischijven, rundvleessalade en shoarmarol. Ook de nasischijven zijn nog altijd geliefd.
Simon Overing (links) naast Paul Valster
De productie vindt plaats in een oude textielfabriek in het Achterhoekse Neede. Dat ging, met af en toe een verbouwing en modernisering, jarenlang goed. “Maar we groeiden uit ons jasje. Gelukkig kregen we toestemming om een nieuwe locatie achter de huidige fabriek te bouwen,” aldus Harry. De binnenhuisarchitect had voor hem en zijn broer een VR-experience geregeld om een nauwgezet beeld te krijgen van de nieuwbouw. “Het klopte precies met wat ik in mijn hoofd had.”
Als we begin oktober de locatie bezoeken, zijn de werkzaamheden bijna afgerond. De machines zijn nog afgedekt met plastic en hier en daar wordt het laatste laswerk verricht. Simon Oevering, manager techniek bij Elite, begeleidde de bouw en leidt ons rond langs de gloednieuwe kleedkamers, 250 lockers (net als het logo in de kleur rood), hygiënesluis, kantoren, koelvriesruimtes en de productieruimtes waar een nieuwe paneerlijn staat. De hele nieuwbouw beslaat 2.400 vierkante meter, en nog eens 800 vierkante meter op de eerste verdieping. De uitbreiding is volledig gasloos en kent een aantal innovatieve elementen. Zo zijn de kledinglockers bovenin voorzien van een ventilatiesysteem, is er een sprinklersysteem aangelegd in het hele gebouw en zijn er extra brandwerende scheidingen geplaatst. Onderdelen die op Simons ‘must-haves’ stonden, waren de snelroldeuren van EFAFLEX. Hij vertelt: “We hadden er hier sinds 2011 al zes van staan en daar waren we enorm blij mee. Waarom? De kwaliteit van het deurblad, aandrijving en besturing, maar ook de service en betrouwbaarheid van EFAFLEX zijn gewoon top. Eerder hadden we andere roldeuren, maar die voldeden niet aan onze wensen en eisen. We weten dus dat er ook mindere spelers op deze markt zijn.” Simon zag de deuren ooit op een beurs. “Ik heb er even tegenaan gehangen en wist meteen: dit is de kwaliteit die we zoeken.”
In de nieuwbouw zijn nog eens negen snelroldeuren van EFAFLEX geplaatst. “Eén van de USP’s van de snelroldeuren die hier staan, type SRT-L Premium, is dat ze zijn voorzien van een continue deurbladspanning: als er onder- of bovendruk in een ruimte ontstaat, kan het deurblad bol gaan staan zonder dat het deurblad van de vloer loskomt. Dit voorkomt ongewenste luchtstromen en geeft ongedierte geen kans om binnen te komen. Dit type deur sluit altijd perfect af op de grond,” aldus Paul Valster van EFAFLEX. Hij vertelt dat de deuren een openingssnelheid hebben van maximaal 2,5 meter per seconde én een systeem waardoor ze, mocht de spanning wegvallen, toch mechanisch deels openen. Simon: “Stel dat het brandalarm afgaat en medewerkers moeten vluchten, dan hoeven ze niet de deuren in te snijden. Extra vervelend als het vals alarm blijkt.” Ook over de service van EFAFLEX is hij erg te spreken: “Ze werken met eigen monteurs, een unicum tegenwoordig, heel prettig. Maar we zien ze maar ééns per jaar voor het preventief onderhoud, want er is nooit iets mis.”
Ook eigenaar Harry is blij met zo’n betrouwbare partner als EFAFLEX. Hij heeft de voorkeur voor vaste partners. Kijkt hij dan nooit om zich heen? “Ja hoor, maar je moet het vergelijken met een huwelijk. Het kan lang goed gaan, maar als je niet tevreden bent, moet je elkaar erop aanspreken en anders loslaten. Nee, daar is hier geen sprake van!”
Foto's: © Hans Prinsen
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024