De Nederlandse voedingsindustrie blijft volop in beweging, en dat blijkt ook uit onze top 10 van best gelezen artikelen van oktober! Van het indrukwekkende nieuwe productiepand van Piet de Wit en de toenemende robotisering onder druk van de arbeidsmarktkrapte, tot de nieuwe toezichtmaatregelen van de NVWA en het toenemende verzet tegen de Nutri-Score: elk artikel biedt een unieke blik op actuele trends en ontwikkelingen.
14 oktober | Hoe help je een productiebedrijf dat uit z’n jasje groeit? Een bedrijf wiens klantenkring blijft groeien en waarvoor de productie efficiënter moet verlopen, maar voor wie dit in het bestaande pand niet meer mogelijk is? Gouda Techniek weet precies hoe zij deze bedrijven kan helpen. Zo ontwierp en realiseert zij voor Piet de Wit een 3.0 droompand. Een inkijkje in de praktijk.
14 oktober | De voedingsindustrie kampt met de nodige uitdagingen: een tekort aan grondstoffen en hulpbronnen, snel veranderende consumententrends, gebrek aan (geschoold) personeel, om er maar een paar te noemen. Wat is de rol van hightech, robotica en digitalisering voor het bereiken van een effectievere, efficiëntere en duurzamere productie?
14 oktober | Verse vleesproducten voor een groot aantal supermarktfilialen volautomatisch op filiaalniveau wegen en etiketteren; dat was de wens van Westfort Vleesproducten in september 2023. In nog geen vier maanden tijd werd op een nieuwe locatie de nieuwste generatie apparatuur voor traceren, etiketteren en sorteren geïnstalleerd. Een intensief proces waarbij IT-partner RBK Group een belangrijke rol speelde.
21 oktober | De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werkt hard aan het verbeteren van haar toezicht en het toekomstbestendig maken van de organisatie. Dankzij extra financiële middelen, beschikbaar gesteld door het kabinet Rutte IV, heeft de NVWA grote stappen gezet in het versterken van haar fundament. Zo zijn negenhonderd nieuwe medewerkers aangetrokken om urgente beleidskwesties aan te pakken en toezichtsmethoden te vernieuwen.
21 oktober | De voortdurende krapte op de arbeidsmarkt dwingt de Nederlandse voedingsindustrie om versneld te investeren in robotisering. Deze technologische vooruitgang is noodzakelijk om de productiviteit te verhogen en de concurrentiepositie te versterken. "Acceptatie van robotisering op de werkvloer is essentieel. Dat bereik je alleen door medewerkers actief te betrekken," aldus Ceel Elemans, Sector Banker bij ING. Het succes van deze investeringen hangt namelijk niet alleen af van de technologie zelf, maar ook van de betrokkenheid van het personeel.
28 oktober | Nederlanders lijken hun vleesconsumptie in 2023 nauwelijks te hebben gewijzigd ten opzichte van 2022. Het gemiddelde verbruik per persoon steeg licht van 75,1 kilo naar 75,3 kilo, blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research, uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Dit onderzoek, dat sinds 2005 jaarlijks wordt uitgevoerd, toont aan dat de consumptie van vlees al sinds de coronajaren rond de 75 kilo blijft hangen, wat een daling van 2,5 kilo betekent vergeleken met 2019.
25 oktober | What’s Cooking? Kondigde op 18 oktober 2024 een akkoord aan met investeerder AURELIUS voor de verkoop van haar Strategische Business Unit (SBU) Savoury. De deal maakt deel uit van een groter plan dat eerder dit jaar begon, waarin What’s Cooking? strategische opties onderzoekt om de waarde voor aandeelhouders te verhogen. Met de voorgenomen verkoop zet de groep een koers richting groei en vernieuwing van haar andere activiteiten.
14 oktober | Trendwatcher Adjiedj Bakas: "de Nederlander is het steeds meer beu om betutteld te worden in wat hij eet. We willen onttutteld worden!" Forwardism, kookrobots en kweekvlees – dit zijn een paar trends voor de toekomst van food.
30 september | De invoering van de Nutri-Score in Nederland lijkt op serieuze weerstand te stuiten. Meerdere grote voedselproducenten weigeren het voedselkeuzelogo op hun verpakkingen te zetten. Hierdoor dreigt het systeem, dat consumenten zou moeten helpen bij het maken van gezondere keuzes, een mislukking te worden. Bedrijven geven aan dat de rekenmethode achter de Nutri-Score niet aansluit bij hun verwachtingen en doelen.
14 oktober | Met de nieuwe verpakkingslijn van Sismatec versnelt Lotgering de productie naar 120 verpakkingen per minuut. Medewerkers profiteren van minder zwaar werk en de kosten dalen aanzienlijk. Deze automatiseringsslag past perfect bij Lotgering haar focus op duurzaamheid en efficiëntie. Hoe verandert deze innovatie de toekomst van het bedrijf?
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024