Lotgering verhoogt productiviteit met slimme automatisering
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lotgering verhoogt producti­vi­teit met slimme automati­se­ring

  • 14 oktober 2024

Lotgering, een toonaangevende producent van kwalitatief hoogwaardig vlees voor honden en katten, stond voor een grote uitdaging in hun verpakkingsproces. De verouderde verpakkingsmachine voldeed niet meer aan de eisen van deze moderne productieomgeving. 

“De bestaande verpakkingslijn vereiste veel handmatige inspanning van twee operators,” vertelt Udo Bezuijen, bedrijfsleider bij Lotgering. “Dit leidde tot fysiek zwaar werk wat bovendien efficiënter kon. Daarvoor waren we al een tijdje op zoek naar een oplossing, waar automatisering een belangrijk onderdeel van was.” 

Gezondheid is een belangrijke pijler voor de producent. Zo produceren ze bewust alleen pure verse voeding voor honden en katten. Ze vinden het daarbij belangrijk om vers, puur en kwalitatief hoogwaardig vlees te verwerken: zonder premixes, omdat alle essentiële voedingsstoffen, mineralen en vitamines al in het vlees zitten en door het organisme van de gezonde hond of kat ongedwongen opgenomen of uitgescheiden kunnen worden. Bovendien zijn duurzaamheid, CO2-footprint en hergebruik door het hele productieproces doorgevoerd en zijn ze continue bezig met aanscherpen aan de nieuwste ontwikkelingen en innovaties. Toen tijdens een routineoverleg met de spareparts-afdeling van Sismatec over een onderdeel voor een vleesverwerkingsmachine, naar voren kwam dat een nieuwe verpakkingsmachine essentieel was voor de toekomst van de bedrijfsvoering, stapte Lotgering dan ook zonder aarzelen dat proces in. 

Manager Robert Klaassen (links) en bedrijfsleider Udo Bezuijen

Groen licht

“Bij ons eerste bezoek aan Lotgering werd snel duidelijk wat de wensen waren,” zegt Rogier Drost, technisch manager bij Sismatec. “Het doel was niet alleen om de verpakkingslijn te verbeteren, maar ook om daarmee het welzijn van de medewerkers te bevorderen. We maakten eerst gedetailleerde foto’s en video’s van de bestaande situatie. Deze visuele gegevens vormden de basis voor een op maat gemaakte lay-out voor verdere automatisering. Sismatec en Sismation werkten vervolgens samen om zo een compacte en efficiënte oplossing aan te bieden. Lotgering was onder de indruk van onze oplossingen en gaf groen licht voor de implementatie van een volledig nieuwe verpakkingslijn.” 

Verbeterd welzijn medewerkers

De nieuwe lijn heeft inmiddels al indrukwekkende resultaten opgeleverd. “Onze nieuwe Sismation casepacker verwerkt nu 120 verpakkingen per minuut,” aldus Udo. “Deze toename in productiesnelheid heeft de efficiëntie van de gehele productielijn verhoogd, wat resulteert in hogere productiviteit en lagere operationele kosten.” Maar de voordelen reiken verder dan alleen de productie. “De nieuwe oplossing heeft de fysieke inspanning die medewerkers moeten leveren, flink verminderd. Waar voorheen veel til- en bukwerk nodig was, zorgen geautomatiseerde processen nu voor een ergonomisch verantwoorde werkomgeving. We bieden onze medewerkers hiermee een aangenamere werkplek, en een verbeterd algeheel welzijn.” 

Efficiënter, duurzamer en flexibeler

De automatisering heeft ook de afhankelijkheid van menselijke tussenkomst verminderd. Voorheen moesten operators geregeld ingrijpen bij storingen, of aanpassingen doen in het proces. Veel van deze handmatige processen zijn nu geautomatiseerd. De nieuwe systemen hebben de efficiëntie en betrouwbaarheid van de productielijn aanzienlijk verhoogd.

Veel voordelen

Met investeringen in vooruitstrevende technologieën en automatisering heeft Lotgering niet alleen voldaan aan hun oorspronkelijke doelen zoals het moderniseren van de processen, maar ook bredere voordelen gerealiseerd. Denk aan een toename in operationele flexibiliteit, betere naleving van duurzaamheidsnormen en verbeterde klanttevredenheid door constante productkwaliteit.

www.lotgering.nl
www.sismatec.nl
www.sismation.nl 

Beeld © Rock Design

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024