Westfort levert topprestaties met nieuwe productielocatie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Westfort levert toppres­ta­ties met nieuwe productie­lo­catie

  • 14 oktober 2024
  • Door: Esther van der Lelie

Verse vleesproducten voor een groot aantal supermarktfilialen volautomatisch op filiaalniveau wegen en etiketteren; dat was de wens van Westfort Vleesproducten in september 2023. In nog geen vier maanden tijd werd op een nieuwe locatie de nieuwste generatie apparatuur voor traceren, etiketteren en sorteren geïnstalleerd. Een intensief proces waarbij IT-partner RBK Group een belangrijke rol speelde.

Westfort Vleesproducten uit IJsselstein presenteert zich op haar website als ‘Familiebedrijf klaar voor de toekomst.’ Die slogan maakt zij waar door zich te blijven ontwikkelen. Eén van de aanjagers is CEO Robbert van ’t Hoff. Hij is ervan overtuigd dat automatisering het bedrijf vooruit helpt. “Mijn interesse voor IT ontstond toen ik 16 jaar was. Als je terugkijkt op wat er sindsdien is gebeurd, is dat giga. Ontwikkelingen gaan steeds sneller. Veel mensen vinden nieuwe ontwikkelingen spannend. Wij niet. We staan te popelen om deze toe te passen.”

(staand v.l.n.r.); Guido Verwaaijen, Wouter Beekhuizen, Robbert van ’t Hoff, Maurice van Mierlo (RBK), Harold Schaap, Frank Lunenburg; (zittend) Aalbert Zijderveld, Tim Zielhuis

Een uitdagend project

Sinds 2018 verzorgt RBK Group (RBK) met het ERP Pakket FOBIS® de processen rondom het uitsnijden, verpakken en verladen van varkensvlees bij Westfort Vleesproducten (Westfort). Robbert: “Met het installeren van zo’n ERP-pakket en de nodige updates ben je nog niet klaar. Data geeft inzicht, de zogenaamde actionable insights. Die insights creëren weer nieuwe behoeften, want je wil steeds beter presteren.” Die ontwikkelingen geeft Westfort vorm met een eigen IT-team, aangevuld met externen en consultants. Eén daarvan is Maurice van Mierlo. “Ik werk sinds zeven jaar bij RBK. Eerst op de servicedesk en sinds vier jaar als IT-consultant om klanten op locatie te helpen bij implementaties, verbeteringen, complete nieuwe installaties, en aanpassingen. Zo ook bij Westfort.”

In september 2023 begon het bedrijf samen met RBK aan een uitdagend project. Robbert legt uit: “In IJsselstein verzorgen we alle slacht- en uitbeenwerkzaamheden. We wilden op een nieuwe locatie de verwerkte onderdelen uit IJsselstein laten portioneren, verpakken en etiketteren. Volautomatisch en per filiaal om aan de wensen en eisen van onze supermark-klanten tegemoet te komen.” Het project kende één voorwaarde: operationeel in januari 2024.

Wensenlijst 

“Dan maak je een lijstje van wat je nodig hebt: een team, apparatuur, processen voor de ontvangst van grondstoffen, de traceerbaarheid van de producten, verpakken, orderpicken en etiketteren”, vertelt Robbert verder. Dit lijstje werd in enkele maanden realiteit. “Op onze oude productielocatie in Oudewater hebben we vier etiketteer-/sorteerlijnen van de allernieuwste generatie geplaatst. Maurice voegt toe: “Een belangrijke innovatie hierbij was de implementatie van de nieuwe FOBIS PR-applicatie en de koppeling van de uitprijsmodule met de uitprijsmachine van Bizerba. Het bijzondere aan deze lijnen is dat ze beschikken over negen printkoppen die flexibel worden aangestuurd. Deze machines verhogen de snelheid van het proces en zorgen ervoor dat de productielijn zonder onderbrekingen kan blijven draaien.” Om deze snelheid en efficiëntie te bereiken, heeft RBK een nieuwe filiaalplanningsmodule ontwikkeld die automatische sortering per supermarktfiliaal achter de prijslijn mogelijk maakt.

Efficiëntie 

“We hebben de allerbeste equipment gekocht die met de nieuwste software wordt aangestuurd. Een investering in efficiëntie die zich vanzelf terugverdient”, gaat Robbert verder. Met 95% ‘standaard-’ en 5% maatwerksoftware van RBK. “Daar hebben we ons team op gezet en uiteindelijk een flink aantal nachtjes doorgewerkt om de deadline te halen!” Maurice beaamt: “Het was een bijzondere ervaring om samen de nieuwe locatie te ontwikkelen en onze software te implementeren. Er was grote commitment, we schakelden snel en maakten duidelijke afspraken. We werkten samen naar het eindresultaat toe.” Robbert: “Door de veerkrachtige en kennis-inhoudelijke samenwerking tussen Westfort en RBK losten we hick-ups razendsnel en met een pragmatische aanpak op. In de laatste week van het project hebben we nog acht updates gedaan. We wilden echt naar next level, de livegang moest perfect zijn.”

Samen Topsport leveren

Robbert en Maurice stralen. “Wij wisten dat het ging lukken”, zegt Robbert overtuigd. “In twee weekenddagen eind januari 2024 gingen we van start: met een nieuw team 150 artikelen voor 600 verschillende winkels maken. En die artikelen gingen dezelfde middag op transport. Topsport hebben we geleverd!” Maurice vult aan: “Oudewater leek met de livegang wel op een ‘Command and Control Center’. Ik ben supertrots op het resultaat dat we samen met een fijn team hebben neergezet. Natuurlijk waren het lange dagen en werd er wel eens gemopperd. Maar de basis is goed, je vertrouwt elkaar en werkt samen naar een doel toe. “Zo zie je maar; je kunt niet zonder IT”, besluit Robbert.

www.westfort.nl
www.rbk.nl

Beeld © Herbert Wiggerman

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024