Nederlanders lijken hun vleesconsumptie in 2023 nauwelijks te hebben gewijzigd ten opzichte van 2022. Het gemiddelde verbruik per persoon steeg licht van 75,1 kilo naar 75,3 kilo, blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research, uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Dit onderzoek, dat sinds 2005 jaarlijks wordt uitgevoerd, toont aan dat de consumptie van vlees al sinds de coronajaren rond de 75 kilo blijft hangen, wat een daling van 2,5 kilo betekent vergeleken met 2019.
De consumptiecijfers voor 2023 laten nauwelijks verschillen zien vergeleken met 2022. Het verbruik van de belangrijkste vleessoorten – varkens-, rund- en pluimveevlees – veranderde elk met slechts 0,2 kilo. De overige vleescategorieën, zoals kalfs-, schapen- en geitenvlees, blijven op hetzelfde niveau als voorgaande jaren. Opvallend is dat de licht gestegen vraag naar rundvlees vooral te danken is aan de groeiende verkoop van rundvleesgehakt, dat met 9,6% toenam. Tegelijkertijd daalde de verkoop van andere rundvleesproducten via de retail met 7,7%.
De verschuiving naar goedkopere vleesproducten is eveneens zichtbaar bij varkensvlees. Hoewel de verkoop van varkensvlees in supermarkten en slagerijen een minimaal verlies van 0,2% noteert, wordt dit bijna goedgemaakt door een stijging in de verkoop van half-om-half gehakt met 3,4%. Zowel bij rund- als varkensvlees gaat het vaker om goedkopere producten zoals gehakt en hamburgers, terwijl de verkoop van duurdere stukken zoals biefstuk en karbonades afneemt.
Bron: Wageningen Economic Research