Voedingsindustrie versnelt robotisering door arbeidsmarktkrapte
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Foodindu­strie versnelt robotise­ring door arbeids­markt­krapte

  • 21 oktober 2024

De voortdurende krapte op de arbeidsmarkt dwingt de Nederlandse voedingsindustrie om versneld te investeren in robotisering. Deze technologische vooruitgang is noodzakelijk om de productiviteit te verhogen en de concurrentiepositie te versterken. "Acceptatie van robotisering op de werkvloer is essentieel. Dat bereik je alleen door medewerkers actief te betrekken," aldus Ceel Elemans, Sector Banker bij ING. Het succes van deze investeringen hangt namelijk niet alleen af van de technologie zelf, maar ook van de betrokkenheid van het personeel.

Arbeidsmarktkrapte dwingt tot technologie-investeringen

Het tekort aan gekwalificeerd personeel, zoals gemeld door ruim een kwart van de bedrijven in de voedings- en drankenindustrie, lijkt voorlopig niet opgelost te worden. Vooral het vinden van technisch personeel om robots te installeren en te onderhouden is een uitdaging. De structurele stijging van lonen in de sector maakt investeringen in technologie noodzakelijk om de kosten te drukken. Robotisering biedt uitkomst bij primaire processen zoals snijden, verpakken en opleggen, ondanks de complexe omstandigheden waarin deze machines vaak moeten werken.

Betrokkenheid medewerkers cruciaal voor succes

Volgens Elemans is het van groot belang dat medewerkers vanaf het begin betrokken worden bij de invoering van robotisering. Zonder hun steun kan de implementatie stuiten op weerstand. Door te investeren in de scholing van medewerkers, zorgen bedrijven ervoor dat hun personeel niet alleen betrokken blijft, maar ook beter uitgerust is voor de toekomst. Dit helpt tevens om uitstroom naar andere sectoren te voorkomen, waardoor bedrijven aantrekkelijk blijven als werkgever.

Met ruim 4000 robots in gebruik, behoort de Nederlandse voedingsindustrie al tot de Europese koplopers. Toch blijft het tekort aan technische mensen een knelpunt. Robotisering mag dan helpen om processen efficiënter te maken, maar zonder de juiste mensen om deze technologie te beheren, blijft het potentieel onbenut.

Ing.nl

Bron: ING