Grote voedselproducenten keren Nutri-Score de rug toe
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Grote voedsel­pro­du­centen keren Nutri-Score de rug toe

  • 30 september 2024

De invoering van de Nutri-Score in Nederland lijkt op serieuze weerstand te stuiten. Meerdere grote voedselproducenten weigeren het voedselkeuzelogo op hun verpakkingen te zetten. Hierdoor dreigt het systeem, dat consumenten zou moeten helpen bij het maken van gezondere keuzes, een mislukking te worden. Bedrijven geven aan dat de rekenmethode achter de Nutri-Score niet aansluit bij hun verwachtingen en doelen.

Kritiek op berekeningswijze

Een van de grootste tegenstanders van de Nutri-Score is Unilever. Het bedrijf heeft besloten het logo niet te gebruiken op bekende merken als Calvé, Conimex en Unox. Unilever uit forse kritiek op het algoritme achter de score, met name de moeilijkheid om producten te verbeteren. Ook de rol van portiegroottes in de scoreberekening wordt in twijfel getrokken. Hierdoor zouden bedrijven minder gestimuleerd worden om hun producten gezonder te maken.

Alcoholvrij bier zonder Nutri-Score

Ook Heineken, bekend om haar alcoholvrije 0.0-bieren, ziet geen voordeel in het gebruik van de Nutri-Score. Het bedrijf wil consumenten niet verwarren door de score wel op alcoholvrije, maar niet op alcoholhoudende bieren te plaatsen. Andere zuivelproducenten, zoals FrieslandCampina, beraden zich nog over de invoering van het logo, terwijl Arla Foods en de Nederlandse Zuivel Organisatie al kritisch tegenover het gebruik van de Nutri-Score staan.

Onzekerheid over toekomst Nutri-Score

Ondanks de afwijzing door verschillende bedrijven, hebben enkele fabrikanten zoals Nestlé het logo al ingevoerd. Supermarkten tonen ook steun door het label op hun huismerken te plaatsen. Desondanks blijft de toekomst van de Nutri-Score onzeker, mede door het ontbreken van heldere cijfers over het gebruik van het logo.

Bnnvara.nl

Bron: BNNVARA