Wat hield de voedingsindustrie bezig in november? De nieuwste trends, innovatieve productieprocessen en dilemma’s in voedselveiligheid stonden hoog op de agenda. Ontdek welke artikelen de meeste aandacht trokken in de top 10 van november.
4 november | Voor 2025 staan er grote verschuivingen te wachten in de voedings- en drankenindustrie. Volgens recent onderzoek van Innova Market Insights kiest wereldwijd 58% van de consumenten bewust voor hoogwaardige ingrediënten. De vraag naar kwaliteit gaat verder dan alleen smaak, en dat vraagt van merken dat ze in 2025 nog beter inspelen op de totale beleving van consumenten.
25 november | Een flinke dosis doorzettingsvermogen verklaart (mede) het huidige succes van Elite, salade-, saus-, en snackfabrikant. Achter de monumentale fabriek in Neede is een nieuwe productielocatie verrezen. Eén van de paradepaardjes: de nieuwe snelroldeuren van Efaflex.
25 november | Hoe krijgen we de schoonmaak van foodbedrijven op een mens- én voedselveilige manier uitgevoerd? Jan van der Heijden van Kleentec en Hans van der Steen van HDN vertellen openhartig over de worstelingen en dilemma’s die ontstaan bij het reinigen van productielijnen in de voedingsindustrie.
12 november | De Nederlandse supermarkten laten een duidelijke verschuiving zien richting meer plantaardige producten, maar het tempo om de doelen voor 2030 te halen blijft een punt van zorg. Vlees en zuivel blijven nog sterk aanwezig in promoties. De Benchmark Eiwittransitie, uitgevoerd door Questionmark benadrukt dat een forse versnelling nodig is om 60 procent plantaardige eiwitten in de verkoop te halen.
11 november | De wereldwijde voedselprijzen zijn in oktober gestegen naar het hoogste niveau in 18 maanden. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is deze stijging vooral te danken aan de toenemende prijzen voor plantaardige oliën.
25 november | De drieslag ‘prof.dr.ir.’ maakt meteen duidelijk dat Ine van der Fels-Klerx (lang!) heeft doorgeleerd. Wie echter een stoffige professor verwacht aan de andere kant van de gesprekstafel, komt bedrogen uit, want Van der Fels vertelt bevlogen, enthousiast en geanimeerd over haar vakgebied Food Safety Economics. Wat hebben levensmiddelenproducenten aan haar onderzoeken?
12 november | De hoop op een uniform Europees voedingskeuzelogo lijkt voorlopig ver weg. Nutri-Score, lang de voornaamste kandidaat, stuitte op weerstand uit mediterrane landen vanwege de negatieve scores voor traditionele producten zoals olijfolie en Parmezaanse kaas. Deze verschillen zorgen ervoor dat de Europese Commissie het besluit over een eenduidig logo heeft uitgesteld, zonder nieuwe deadline.
25 november | In ruim 35 jaar groeide Rodé Vis (inmiddels Lerøy Seafood Netherlands) uit tot een grote speler in de Nederlandse zalmindustrie. De verslocatie op Urk is de start van de Nederlandse keten. Voor innovatieve reinigingsoplossingen schakelt het bedrijf een eersteklas partner in: Christeyns.
25 november | In Lochem, bij FrieslandCampina, houden ze van de boerenmentaliteit: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, met de insteek écht goed werk af te leveren. Die insteek wordt ook gedragen door partner Vebego Cleaning Services. Een voorbeeld van een volledig geïntegreerde, voedselveilige en prettige samenwerking.
25 november | Hela Thissen zet in 2025 nóg meer in op gezondheid en duurzaamheid. Ook is er toenemende aandacht voor efficiënter voorraadbeheer en productiemanagement. De Venlose producent van sauzen en dressings gaat de bedrijfsprocessen hiertoe stroomlijnen. Aptean Food & Beverage ERP moet daarbij helpen.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024