Hybride aanpak: schoonmaak op maat bij FrieslandCampina
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hybride aanpak: schoonmaak op maat bij Friesland­Cam­pina

  • 25 november 2024
  • Door: Esther van der Lelie

In Lochem, bij FrieslandCampina, houden ze van de boerenmentaliteit: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, met de insteek écht goed werk af te leveren. Die insteek wordt ook gedragen door partner Vebego Cleaning Services. Een voorbeeld van een volledig geïntegreerde, voedselveilige en prettige samenwerking.

Doe maar gewoon. Maar wel goed!

Op de productielocatie van FrieslandCampina in Lochem maken 200 medewerkers zo’n 50 verschillende eindproducten. Van eiwitrijke producten voor de medische industrie tot boter en melkpoeder voor de productie van croissants en ijs. De productie vindt plaats in drie verschillende fabrieken: de boter & boteroliefabriek, de melkpoederfabriek en de high tech filtratiefabriek Milk Prism. Bij deze laatste worden waardevolle ingrediënten, zoals eiwit, uit melk gehaald voor speciale voeding. Deze zuivelproducten zijn bestemd voor de voedingsindustrie. De consument zal ze dan ook niet direct herkennen in de supermarkt, al zijn ze in veel producten die daar in de schappen liggen, verwerkt. 

Zuivel leeft en vraagt om afstemming

Carli Elbersen bewaakt als QA/QC Specialist de kwaliteit in Lochem. Zij is het aanspreekpunt voor schoonmaakbedrijf Vebego Cleaning Services, dat sinds 2015 de schoonmaak verzorgt. Carli kwam na haar laborantenopleiding in de zuivel terecht. “Ik houd van de mentaliteit in zuivelland: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Maar ik bewaak wel dat we het werk echt goed doen.” Ze werkt nauw samen met shiftmanager Jean Ankersmit. Met 42 jaar ervaring bij FrieslandCampina is hij een echte zuivelman. Jean deelt enthousiast: “Op de productielocatie is flexibiliteit en nauwkeurigheid vereist. Als er ergens een storing is, moeten wij deze snel op kunnen vangen; we willen stilstanden en wachttijden zoveel mogelijk voorkomen. Onze melk en room krijgen we aangevoerd vanuit verschillende gebieden. Iedere melk is anders, zuivel leeft en vraagt om afstemming in de productie. Dat maakt het werk mooi en spannend.”

Van kwaliteit tot voedselveiligheid

Iedere ochtend bespreken Carli en Jean met betrokken collega’s de kwaliteit, veiligheid én hygiëne. “Eén keer per maand is er overleg met onze teamleider Sabru”, voegt Twan Voets van Vebego Cleaning Services toe. Hij is betrokken voor contractbeheer, relatiemanagement en ondersteuning van de schoonmaakoperatie. Zelf werkt hij van jongs af aan in de voedselindustrie. “Ik houd van de dynamiek en heb daarbij altijd iets met schoonmaak gehad,” vertelt hij. “Dankzij jarenlange ervaring bij verschillende voedingsmiddelenproducenten weten we dat iedere productielocatie uniek is. We kennen de risico’s, weten wanneer we snel moeten schakelen én communiceren, en stellen altijd een passend en effectief plan op. Op deze productielocatie verzorgen wij sinds 2015 de schoonmaak en de glasbewassing. Onze mensen zijn hier volledig geïntegreerd. We hebben goed contact met elkaar; ook over de uitbreiding van de fabriek, wat om extra hygiëne vraagt. Onlangs is bevestigd dat onze samenwerking met nog zeker drie jaar is verlengd.”

Integratie van de schoonmaak

Op de vraag wat de schoonmakers speciaal maakt, antwoordt Twan lachend: “We hebben super-schoonmakers! Maar het gaat erom hoe je ze faciliteert en met ze omgaat. Sabru werkt hier bijvoorbeeld al heel lang. Hij heeft veel kennis opgebouwd van het reilen en zeilen op de locatie. Sabru en de rest van het team zijn daardoor echt cruciale schakels in het productieproces van FrieslandCampina.” Carli en Jean beamen dat de samenwerking goed verloopt. “Het contact is prettig, de flexibiliteit is groot en een half woord is genoeg. Sabru en de andere schoonmakers denken én werken mee. Ze voelen als eigen collega’s.”

Hybride schoonmaakafspraken

De afspraken tussen FrieslandCampina en Vebego Cleaning Services wijken af van de traditionele schoonmaakaanpak. Er is gekozen voor een hybride vorm met een budgetafspraak, een basisprogramma en ruimte voor flexibiliteit. Twan: “Een fabriek is geen statisch geheel. Als er in het proces iets gebeurt, heeft dat ook consequenties voor de schoonmaak. Is er op een andere plek minder schoonmaak nodig, dan snijden we in dat programma. Zo zorgen wij voor een hoogwaardig hygiënische omgeving, binnen het afgesproken budget.” Naast het operationele overleg hebben Carli, Jean en Twan ook strategisch overleg over de ontwikkelingen van FrieslandCampina en hoe Vebego Cleaning Services hieraan invulling kan geven. “We kijken hoe we het schoonmaakproces steeds slimmer en duurzamer kunnen inrichten, zodat het minder belastend is voor de mensen en de omgeving.”

Trots en waardering

“Onze mensen zijn trots op het aandeel dat zij aan het proces van FrieslandCampina leveren”, licht Twan toe. Carli besluit: “We zien en waarderen hen als eigen medewerkers. Op deze manier werken we allemaal samen in een prettige en veilige werkomgeving en kunnen we ons werk echt goed doen.”

Frieslandcampina.com
Vebego.nl

v.l.n.r. Jean Ankersmit, Carli Elbersen en Twan Voets

Foto: © Jaws Media

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024