Lerøy zet in op innovatie en duurzaamheid op Urk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lerøy zet in op innovatie en duurzaamheid op Urk

  • 25 november 2024
  • Door: Janneke Vermeulen

In ruim 35 jaar groeide Rodé Vis (inmiddels Lerøy Seafood Netherlands) uit tot een grote speler in de Nederlandse zalmindustrie. De verslocatie op Urk is de start van de Nederlandse keten. Voor innovatieve reinigingsoplossingen schakelt het bedrijf een eersteklas partner in. 

Ruim 25 jaar had Albert Dekens uit Urk vis gevangen. Tot hij er in 1987 genoeg van had. Tegen zijn vrouw zei hij: vanaf nu ga ik vis verkópen in plaats van vangen. Dus niet veel later begon hij op Urk een kleine vishandel voor schol en tong. Kort daarna startte de ondernemer bovendien als één van de eersten in Nederland met de grootschalige import van kweekzalm. Een meesterzet, want inmiddels is het bedrijf - dat jarenlang bekend stond als Rodé Vis en de afgelopen jaren in fases is opgegaan in Lerøy Seafood, de op één na grootste zalmkweker ter wereld - uitgegroeid tot een grote speler op de Noord-Europese vismarkt. De Nederlandse tak bestaat uit twee rokerijen, een convenience-, een IQF- en een verslocatie, allemaal gevestigd op Urk.    

Te mooi om waar te zijn 

Op de verslocatie komt de vis (vooral zalm) binnen. “Grofweg 300.000 kilo per week. De vis wordt hier eerst verwerkt: gespoeld, ontgraat, gefileerd, en geportioneerd. Daarna gaat het naar één van onze andere locaties of rechtstreeks naar onze afnemers: retailers en groothandels,” vertelt de enthousiaste Willem de Vries, kwaliteitsmanager bij Lerøy. Hij is altijd op zoek naar innovatieve oplossingen om het bedrijf naar een nog hoger niveau te tillen. Zo kwam hij een jaar of acht geleden in aanraking met Christeyns. Willem: “Zij brachten een nieuwe manier van enzymatische reiniging op de markt. Het klonk allemaal te mooi om waar te zijn. Maar ik heb het hier getest, met eigen monsters, in ons eigen lab. En het werkte echt.”         

Fedor Oude Lenferink en Willem de Vries

Doorpakken 

Vanaf dat moment was de samenwerking een feit. “Vorig jaar hebben we weer aan de bel getrokken voor de verslocatie. We waren net geswitcht van schoonmaakbedrijf en wilden meteen doorpakken,” aldus Willem. Christeyns had daarvoor niet alleen de juiste producten in huis, maar voorzag Lerøy ook van advies. Fedor Oude Lenferink, accountmanager Food Hygiëne bij Christeyns, somt op hoe hij samen met de mensen van Lerøy de schoonmaakresultaten van de kratten zowel optisch als bacteriologisch helemaal onder controle kreeg én meteen een duurzaamheidsslag maakte. “Er wordt bijvoorbeeld nu grotendeels een chloorvrij middel gebruikt voor de schoonmaak, beter voor mens en milieu. Eéns per kwartaal zetten we een enzymatisch middel in, voor betere dieptereiniging en om de ontwikkeling van biofilm te voorkomen. De dosering van de middelen is, net als de temperatuur en de waterdruk, ook aangepast om energie en water te besparen.” Willem vult aan: “We hadden nooit de mogelijkheid om de dosering van het reinigingsmiddel te meten in de krattenwasser. Kwamen de kratten er vies uit, dan vulden we het reinigingsmiddel bij. 

‘Ik heb het getest, met eigen monsters, in ons eigen lab. Het werkt echt’

Op advies van Fedor heeft Christeyns een nieuwe, betere doseerunit geplaatst met leegmelding. Deze werkt op basis van geleidbaarheid. Op deze manier heeft het wasbad altijd de juiste dosering en wordt er nooit te veel of te weinig wasmiddel gebruikt. En niet geheel onbelangrijk; de kratten komen brandschoon uit de machine.”  Willem is zichtbaar blij met de ondersteuning van Christeyns. “De service is ook top. Als er een technisch probleem is, wordt dat altijd binnen no-time opgelost. Dat totaalpakket van middelen, meedenken, advies, monitoren, en controle – daarmee steekt Christeyns er echt met kop en schouders bovenuit in deze branche.”

200 kuub water per dag

Waterbesparing is geen overbodige luxe voor de verslocatie van Lerøy. Willem: “Een kleine 200 kuub water gaat er hier dagelijks doorheen. Voor zo’n beetje alle handelingen hebben we hier water nodig: spoelen, ontgraten, fileren, onthuiden… En dan is de productie klaar en is er voor de schoonmaak wéér water nodig. Gelukkig hebben we een aansluiting voor grootverbruik en een opslag voor een kleine 70.000 liter. Dus we bufferen wat af. Maar Urk kampt met een watertekort, de komst van nieuwe industrie komt in gevaar. Daarin willen we ook onze verantwoordelijkheid nemen. Daarbij: al het water dat we gebruiken, moet ook weer geloosd worden. Met hoge zuiveringskosten tot gevolg.” En dus worden momenteel de mogelijkheden om water te besparen en/of te hergebruiken onder de loep genomen. Eén van de opties is HydRO. Fedor legt uit: “HydRO is een systeem voor waterzuivering waarbij 80% van het afvalwater hergebruikt kan worden in het productieproces. Dat zou hier natuurlijk perfect van pas komen. We zijn op dit moment de terugverdientijd aan het inventariseren en bekijken ook of er ruimte genoeg is om een HydRO-systeem te plaatsen.”  

Leroyseafood.nl
Christeyns.com

Foto's: ©Ton Kastermans

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024