De wereldwijde voedselprijzen zijn in oktober gestegen naar het hoogste niveau in 18 maanden. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is deze stijging vooral te danken aan de toenemende prijzen voor plantaardige oliën. De FAO Food Price Index bereikte een gemiddelde van 127,4 punten in oktober, wat een stijging van 2 procent ten opzichte van september betekent en 5,5 procent hoger ligt dan een jaar eerder. Hoewel deze index nog steeds ruim 20 procent onder het hoogtepunt van maart 2022 ligt, geeft de stijging de druk op de wereldwijde voedselmarkten aan.
De prijzen van plantaardige oliën stegen in oktober met maar liefst 7,3 procent, het hoogste niveau in twee jaar. Vooral palm-, soja-, zonnebloem- en raapzaadolie werden duurder. Dit wordt voornamelijk gedreven door zorgen over de productie, die onder druk staat door weersomstandigheden en geopolitieke spanningen. Daarnaast zagen de prijzen van granen, zoals tarwe en maïs, ook een stijging. Tarweprijzen gingen omhoog door onder andere ongunstig weer in het noordelijk halfrond en nieuwe prijsmaatregelen in Rusland, terwijl maïsprijzen stegen door binnenlandse vraag en logistieke uitdagingen in Brazilië.
De FAO Suikerprijsindex noteerde een stijging van 2,6 procent, mede door de droge weersomstandigheden in Brazilië, wat het aanbod onder druk zette. Tegelijkertijd werden meer suikerrietgewassen omgezet naar ethanol, mede door hogere olieprijzen, wat eveneens invloed had op de suikerprijzen. De zuivelprijzen gingen ook omhoog, met name door de stijging van kaas- en boterprijzen op de internationale markt. Alleen de vleesprijzen lieten een daling zien, voornamelijk vanwege lagere varkensvleesprijzen door toenemende slachtcijfers in West-Europa.
Met deze prijsontwikkelingen lijkt de druk op de voedselprijzen wereldwijd voorlopig aan te houden. FAO verwacht later deze maand met een gedetailleerde analyse van de wereldwijde graanmarkten te komen.
Beeld: © Lisovskaya Natalia/Shutterstock.com
Bron: FAO