Hela Thissen kiest voor data-gedreven productie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hela Thissen kiest voor data-gedreven productie

  • 25 november 2024
  • Door: Edwin Rensen

Hela Thissen zet in 2025 nóg meer in op gezondheid en duurzaamheid. Ook is er toenemende aandacht voor efficiënter voorraadbeheer en productiemanagement. De Venlose producent van sauzen en dressings gaat de bedrijfsprocessen hiertoe stroomlijnen. Aptean Food & Beverage ERP moet daarbij helpen.

Familiebedrijf Hela Thissen uit Venlo bereid zich gedegen voor op wat komen gaat. De bekende sauzenspecialist wil de klanten nog accurater kunnen bedienen en bovendien het werk voor het eigen personeel verlichten. Maar misschien wel het allerbelangrijkste is de aandacht die geschonken wordt aan zout- en suikerreductie, duurzaamheid en het blijven verrassen met lekkere producten. Mede-eigenaar Dominic Thissen legt uit dat de kernwaarden van het bedrijf evident zijn. “We werken aan een foodcultuur die klaar is voor de toekomst en daarbij willen we lief zijn voor mens en planeet’’, laat hij in het hoofdkantoor in Venlo weten.

Derde generatie

Dominic Thissen is de derde generatie van het familiebedrijf dat zijn oorsprong kent in Duitsland, waar op 13 mei 1905 de jonge handelaar Herman Laue in Barmbek de vennootschap Carl H. Rose & Co overnam. In 1906 verandert hij de bedrijfsnaam in Hermann Laue, afgekort Hela. Vanaf dat moment is Hela een onderneming die handelt in kruiden en specerijen. Op 1 november 1967 tekende Harry Thissen, de grootvader van Dominic, een contract met het Duitse bedrijf voor de verkoop van 200 dozen Hela Kruiden Ketchup Curry in het volgende jaar. Om een lang verhaal kort te maken: het groeide uiteindelijk uit tot het merk zoals dat nu in de branche bekend is.

Om de ambities van déze tijd te blijven verwezenlijken is het zaak dat onder meer de invoer van bestellingen en het bijhouden van voorraad nog beter op orde zijn. Al jaren maakt de kruidenleverancier daarbij gebruik van de IT-systemen van Aptean dat branchespecifieke software ontwikkelt en een compleet platform voor de voedings- en drankenindustrie heeft gelanceerd. Anno 2024/2025 zijn aandacht voor gezondheid, voedselveiligheid, traceerbaarheid en allergenenbeheer hierbij cruciaal. De nieuwste beschikbare applicaties kunnen daarbij ondersteunend zijn. 

Sawan Mahabier (links) en Dominic Thissen

Realtime

Zo gaat Hela Thissen gebruikmaken van verschillende Aptean Food & Beverage productie specifieke modules. “Realtime voeren de medewerkers via een gebruiksvriendelijk interactief touch screen productie-orders in, evenals bijvoorbeeld de gebruikte ingrediënten en informatie voor etikettering’’, legt consultant Sawan Mahabier van Aptean in een notendop uit. Het voorkomt zoekraken van papieren werkorders en de kans op fouten wordt geminimaliseerd. “Na een vermoeiende werkdag hoeft het personeel zich niet meer te bekommeren om administratieve rompslomp’’, verklaart Dominic. “Het is immers allemaal overdag tijdens het werk ingevoerd. Voordeel voor mij is dat ik op ieder moment en waar ik ook ben inzicht krijg in de productieprocessen en tot in detail zicht heb op de werkprocessen’’, aldus Dominic, die hierdoor sneller en adequater beslissingen kan nemen doordat de informatie digitaal gelijk beschikbaar is. “Ik houd de vinger aan de pols bij de voortgang van de werkorder en tegelijkertijd houd ik grip op de productiekosten. Een vervolgstap is dat we volgend jaar nog meer data-gedreven keuzes gaan maken’’, legt hij uit. “Wanneer een retailer in de zomer een grote barbecue-actie houdt, moet ik daar tijdig de juiste grondstoffen voor in huis hebben. Denk aan verpakkingsmateriaal, zonnebloemolie of mosterdzaad. De historische data kunnen me daarbij helpen, omdat ik via ons ERP systeem informatie tot mijn beschikking heb waarop ik mijn beslissingen kan baseren. Hoe meer data we in de loop der jaren verzamelen, des te beter ik kan forecasten en sturen.’’

v.l.n.r. Sawan Mahabier, (consultant Aptean), Martine Vrolijk (Senior Accountmanager Aptean) en Dominic COO (Hela Thissen)

Cloud

Door daarnaast te werken met Aptean’s cloud-native food ERP systeem (enterprise resource planning) dat gebouwd is op het Microsoft Business Central platform, is de COO ook beter in staat een goed inzicht te krijgen. Tegenwoordig wordt deze cloud-oplossing zelfs geleverd met ingebouwde AI mogelijkheden van Microsoft, “want dat is booming”, voegt Sawan Mahabier daar aan toe. De oplossing verbetert niet alleen de efficiëntie, maar verhoogt bij goed gebruik en goede invoer ook de winstgevendheid. Het afgelopen jaar heeft Mahabier bij Hela Thissen een scan uitgevoerd, om informatie te verzamelen die van belang is voor deze cloud-migratie. Want de cloud heeft absoluut de toekomst denkt Dominic. “We beschikken nu nog over een fysieke server en dat gaat gepaard met het nodige onderhoud. Bovendien is cybersecurity tegenwoordig een punt van zorg. Daarom is het prettig en belangrijk dat we op de cloud van Microsoft gaan draaien volgend jaar, want ERP vormt echt het hart van ons bedrijf.’’ 

Net als dit jaar zal Sawan Mahabier ook volgend jaar regelmatig aanschuiven in Venlo om met medewerkers en de directie van Hela Thissen de overgang en implementatie naar de nieuwe systemen vlekkeloos voor te bereiden. Hela Thissen heeft samen met Aptean twee projectgroepen in het leven geroepen voor een soepel verloop. 

Hela.nl
Aptean.com

Foto's: © Bert Jansen

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024