Top 10 best gelezen artikel maart 2025
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Top 10 best gelezen artikel maart 2025

  • 10 april 2025

Dit zijn de tien best gelezen verhalen van maart 2025. Van stijgende kaas- en rundvleesprijzen tot nieuwe Europese verpakkingsregels en zorgen over de export naar de VS. Neerlandia Urk laat zien dat ‘kan niet’ geen optie is, HAS-studenten verrassen met vernieuwende verpakkingsideeën en kamelenmelk blijkt een serieuze nichemarkt. Ook de krapte op de zuivelmarkt, de renovatie van slagerij Visser en de aanhoudende afhankelijkheid van mankracht in de sector trokken veel aandacht.

1. Neerlandia Urk: ‘Kan niet’ bestaat bij ons niet

10 maart 2025 | Neerlandia Urk werd in 1972 opgericht door de broers Herman en Albert Romkes en eind 2019 overgenomen door vijf zonen van de oprichters. Dit traditionele visbedrijf biedt van oorsprong een breed assortiment Noordzeevis, maar inmiddels ook allerlei soorten Atlantische vis én zalm; voornamelijk uit Noorwegen. Niets is ze te gek, ‘kan niet’ bestaat niet. Een ander type verpakking, vorm of maat vis? Neerlandia Urk gaat de uitdaging aan. 

2. Verplichte inzet van recyclaat in kunststofverpakkingen

10 maart 2025 | Nieuwe Europese wetgeving vereist dat vanaf 2030 in alle kunststofverpakkingen recyclaat is verwerkt dat afkomstig is van eerder gebruikte verpakkingen. Op dit moment is dat alleen voor PET verpakkingen mogelijk. Om aan deze nieuwe eisen te kunnen voldoen, moet er veel veranderen. 

3. Duurzaam verpakken: Uitdagingen, kansen en frustraties

10 maart 2025 | Verpakken moet duurzamer. Daar is iedereen het over eens. Maar hoe? Bedrijven moeten hun processen en producten afstemmen op de evoluerende regelgeving, waaronder de nieuwe Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). En dat blijkt in de praktijk nog een hele uitdaging.

4. Rundvleesprijzen bereiken record: biefstuk duurder

20 maart 2025 | De prijs van rundvlees schiet omhoog en consumenten gaan dat voelen. Door een wereldwijd tekort aan runderen zijn de rundveeprijzen de afgelopen weken door het vorige recordniveau gebroken. In Nederland ligt de karkasprijs inmiddels bijna 9% hoger dan het vorige record. De verwachting is dat de prijzen verder blijven stijgen. Dit blijkt uit cijfers van DCA Market Intelligence, dat marktdata en benchmarkprijzen levert voor de food- en agribusiness.

5. Krapte op de zuivelmarkt drijft kaasprijzen op

7 maart 2025 | De kaasprijzen laten de grootste stijging sinds september zien. Belangrijke oorzaken zijn zorgen over de melkaanvoer in Europa en aanhoudend lage voorraden. DCA Market Intelligence signaleert dat sommige producenten foliekaas leveren die minder dan drie weken oud is. De zuivelmarkt gedraagt zich anders dan gebruikelijk in deze periode. Normaal gesproken zou de melkproductie flink toenemen, wat de prijzen zou drukken. Dit jaar is dat niet het geval. Sterker nog, veel zuivelproducten worden duurder.

6. ABN AMRO: Voedselexport naar VS dreigt te halveren

6 maart 2025 | De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie kan hard geraakt worden door een mogelijk nieuw importtarief van 25 procent op alle Europese goederen, waar Trump op zinspeelt. Tijdens zijn eerste termijn bleven de gevolgen voor Nederland beperkt, omdat belangrijke exportproducten zoals kaas niet onder de tariefsverhogingen vielen. Dit keer kan dat anders uitpakken.

7. ‘Kamelenmelk is een mooie nichemarkt met kansen'

10 maart 2025 | Bij Kamelenmelkerij Smits, op steenworp afstand van Den Bosch, worden meer dan honderd kamelen gehouden. Het is de enige professionele kamelenmelkerij in Europa. De (rauwe) melk vindt behalve in Nederland aftrek in onder meer Frankrijk en Engeland. Dorieke Goodijk vindt het pionieren heerlijk. Door alle regelgeving gaat het echter allemaal niet vanzelf.

8. Renovatie geeft slagerij Visser positieve impuls

10 maart 2025 | Na 30 jaar was de werkruimte van slagerij Visser toe aan vernieuwing. Bij de renovatie koos slager Thieme Visser bewust voor een open en vooral obstakelvrije ruimte: “Veel netter en vooral gemakkelijker schoon te maken. Ons familiebedrijf kan weer 20 jaar vooruit.”

9. Voedingssector leunt te zwaar op mankracht

27 maart 2025 | De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie draait nog steeds vooral op mensenhanden. Maar die aanpak begint te knellen. Terwijl andere sectoren flink investeren in automatisering, blijft de productiviteit in de voedingsindustrie al tien jaar zo goed als stilstaan.

10. HAS-studenten innoveren met voedselverpakkingen

10 maart 2025 | Tijdens de jaarlijkse HAS Food Experience presenteerden meer dan 150 studenten van HAS green academy hun innovatieve concepten, die stuk voor stuk inspelen op de uitdagingen in de foodbranche. Dit jaar draaide alles om 'Next Food Waves', met een nadruk op de toekomst van voedsel en trends die de industrie zullen vormgeven. Wij zetten vier projecten van deze veelbelovende generatie innovators in de schijnwerpers.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025