Na 30 jaar was de werkruimte van slagerij Visser toe aan vernieuwing. Bij de renovatie koos slager Thieme Visser bewust voor een open en vooral obstakelvrije ruimte: “Veel netter en vooral gemakkelijker schoon te maken. Ons familiebedrijf kan weer 20 jaar vooruit.”
Net zoals meerdere beroemde ondernemers startte Thieme Visser met zijn onderneming in een garage. “In 1984 begon ik ’s avonds, in mijn vaders garage, met huisslachtingen. Overdag werkte ik bij de slager in het dorp.” Na vijf jaar vervolgde hij het ondernemerspad en kocht het pand in Lunteren waar zijn bedrijf nu nog steeds is gevestigd. In 35 jaar tijd breidden de werkzaamheden uit: naast de slachterij kwam een slagerij annex landwinkel, en er volgde een tweede winkel; in Ede. Thieme vertelt trots: “Dit is niet alleen mijn verdienste. Slagerij Visser is een familiebedrijf dat ik samen met mijn vrouw Tineke heb opgebouwd. Ook mijn zoon Johan en dochter Mireille ondernemen inmiddels met ons mee. In totaal bestaat ons team uit 10 personen.”
Thieme Visser (links) naast Jack Pluim
In de eerste jaren werd er bij Visser vijf keer per week geslacht. “We slachtten zes- tot zevenhonderd dieren per week. Dat was altijd alleen eigen vee uit Lunteren. Inmiddels is de slacht teruggebracht naar eenmaal per week op maandag honderdtachtig tot tweehonderd stuks. “Ik heb zelf een koeienshowroom”, legt Thieme uit. “We verzorgen de koeien goed, hebben alles in eigen hand en voorkomen stress. Daarnaast slacht ik ook varkens, voor derden.” Om de inkomsten van de verminderde slacht te compenseren, startte het ondernemersechtpaar 12,5 jaar geleden met de slagerij/landwinkel. “We verkopen hier ons eigen vlees en producten uit de nabije omgeving. We leveren bijvoorbeeld gehaktballen aan de landwinkels in de regio.”
Thieme praat vol emotie over zijn werk. Het kost hem moeite om te vertellen dat hij de slachtdagen moest afbouwen en dat zijn maandag misschien ook op de schop moet. “Het is mijn vak, maar eigenlijk niet meer rendabel. We hebben te maken met strenge keuringseisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij de slacht moet bijvoorbeeld altijd een inspecteur aanwezig zijn. Ik begrijp dat er regels nodig zijn om de voedselveiligheid te waarborgen, maar houdt dan toezicht waar het nodig is. Wij hebben altijd heel schoon en netjes gewerkt. Door de hoge kosten die voortvloeien uit de regels van de NVWA, kan menig kleine slachterij de kop niet meer boven water houden. Zo worden ze in sneltempo opgeruimd.”
Voor (links) en na
De sfeer aan tafel vrolijkt op als het gespreksonderwerp verandert naar de in januari 2025 uitgevoerde renovatie. “Sinds de start op deze locatie, in 1989, werkten we in dezelfde ruimte. Het was tijd voor vernieuwing.” Thieme vertelt dat hij twee jaar geleden Jack Pluim van renovatiebedrijf Jackit benaderde om dit samen op te pakken. “Eigenlijk wist ik toen nog niet zo goed wat ik wilde. Jack zei simpel: ‘Denk er goed over na en bel mij als je het wel weet’.” Dat werd januari 2025. Inmiddels is de renovatie achter de rug en blikken Thieme en Jack blij terug op het project en mooie resultaat. Thieme: “De werkplaats en het slachthuis zijn als nieuw. De verouderde muren zijn weg, net zoals alle obstakels. Stopcontacten en andere items die op de muren waren bevestigd, zijn weggewerkt in de plafonds. Daardoor is het één geheel en toont het veel netter. Ook hebben we de ruimte opnieuw ingericht.”
Jack legt uit: “We hebben antibacteriële en 100% recyclebare Sealwise WCB wanden, stootranden en plafonds aangebracht, afgekit met Bond & Seal kit.” Deze kit bracht Jackit onlangs zelf op de markt: veilige, schimmelwerende kit met FDA-keurmerk. “Daarbij hebben we een nieuw stuk vloer gelegd; in samenwerking met Ruys Vloeren.” De elektra werd verzorgd door Van Heerdt Elektra. Het totale project duurde een kleine drie weken. “Tijdens de renovatie moest de boel wel blijven draaien”, benadrukt Jack. “Dát is gelukt. En Slagerij Visser kan weer zo’n 20 jaar vooruit.”
De renovatie verliep prettig. Thieme is enthousiast: “Er werd keurig gewerkt, het was een fijn team. Met contactpersoon Alex had ik een superklik. Jack beaamt dit. “Het was een leuk ‘compact’ project. Je werkt met een familiebedrijf, dan schakel je snel en goed. Onze jongens werkten van dinsdag t/m vrijdag, want de maandag is de slachtdag.” Thieme vult aan: “Ook ons team is blij met de vernieuwing. We gaan schoon de toekomst in.”
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025