Saskia Stender: Perfecte moment voor innovatie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Saskia Stender: Perfecte moment voor innovatie

  • 11 september 2023
  • Door: Saskia Stender

Hoe vaak hebben we in de voedingsindustrie niet gezegd: ‘We wachten op het juiste moment om die innovatie te introduceren’? Het ideale tijdstip om een nieuw plantaardig product te lanceren, een nieuwe techniek toe te passen, of die duurzame samenwerking aan te gaan. Het juiste moment blijkt echter vaak ongrijpbaar.

Eén vraag blijft centraal staan: wat maakt het ene product tot een blijvende hit, terwijl het andere slechts een kortstondige trend is? Denk eens terug aan de vroege dagen van plantaardige vleesvervangers. Toen ze net hun intrede deden, was er een zee van opties. Sommige producten waren binnen enkele maanden verdwenen, terwijl andere nu vaste waarden zijn in onze wekelijkse boodschappen. Waarom?

Het echte verschil zit hem niet alleen in de smaak of textuur, maar in de visie achter het product. Bedrijven die begrepen dat ze niet alleen een product, maar een ervaring of zelfs een levenswijze aanboden, hadden de overhand. Ze investeerden niet alleen in ingrediënten, maar ook in hun merkverhaal, duurzaamheid en klantrelaties.

Een eendagsvlieg in de voedselindustrie ontstaat vaak wanneer de focus te veel ligt op kortetermijnwinst of het snel inspelen op een hype. Een product dat het winkelschap domineert, heeft vaak een diepere missie. Het bedrijf daarachter begrijpt dat consumentenbinding verder gaat dan een transactie: het gaat om vertrouwen, consistentie en het leveren van waarde op lange termijn.

De weg naar innovatie is nooit rechtlijnig. Het ontwikkelen van een nieuwe vleesvervanger of het perfectioneren van een plantaardig recept kent zijn uitdagingen. Maar de voldoening als het product eindelijk in de schappen ligt en positieve feedback ontvangt? Die is ongeëvenaard.

Saskia Stender

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023