Bouwen of renoveren van geconditioneerde ruimtes met KIM
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Geconditi­o­neerde ruimtes bouwen of renoveren met K.I.M

  • 23 juni 2023
  • Door: Lieke van Zuilekom

Vrijwel nergens is de hygiënebehoefte zo groot als in de voedingsmiddelenindustrie. Bovendien moeten temperaturen, zuurstofgehaltes, CO₂-niveaus en luchtvochtigheidscondities perfect in balans zijn, om de productkwaliteit en houdbaarheid voor lange tijd te borgen. 

Koel Isolatie Maatschappij (K.I.M.) Nederland is specialist in de realisatie van koel- en vrieshuizen en productieruimtes voor bedrijven in de farmacie, gezondheidszorg, distributie- en transportsector en voedingsmiddelenindustrie. “Wij zijn al ruim een halve eeuw gespecialiseerd in de nieuwbouw, verbouw, renovatie en uitbreiding van geconditioneerde ruimtes, exact conform de BRC(GS)-, IFS- en HACCP-richtlijnen”, vertelt verkoopleider Gerard Scherff. “Zowel in Nederland als daarbuiten, waarbij wij opdrachtgevers alle werk uit handen nemen. Van advies tot (3D/BIM) tekenwerk, levering en montage. Wij bouwen onze projecten alsof we voor onszelf bouwen, en hebben continu oog én oor voor klantwensen en -ambities. We zien het als onze uitdaging om, in combinatie met randvoorwaarden als gebouwlocatie, functie en normeisen, een oplossing op maat uit te werken. Hierbij is geen opdracht te groot en geen vraag te complex. Doordat wij onze producten uitsluitend inkopen bij gerenommeerde leveranciers, zijn opdrachtgevers verzekerd van de beste prestaties in duurzaamheid, luchtdichtheid, (brand)veiligheid en (voedsel)hygiëne.” 

Foodsafe afwerking

Om de voedselkwaliteit en voedselveiligheid te bewaken, moeten bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie conform de BRC(GS)-, IFS- en HACCP-richtlijnen werken, weet Scherff. “Een belangrijke peiler hierbij is hygiëne. Alle oppervlakken in koel- en vriesruimtes, productie- en verwerkingsruimtes moeten eenvoudig te reinigen en te desinfecteren zijn. Voegen, naden en randen waarin of waarop stof, vuil en/of vocht zich kunnen ophopen, zijn uit den boze. K.I.M. Nederland speelt hierop in met een uitgebreid assortiment plafond- en wandpanelen en een compleet deurenprogramma, die volledig foodsafe worden afgewerkt.”

Intensieve reiniging

“Zowel onze sandwichpanelen als deuren worden voorzien van hoogwaardige en voedselveilige coatings die geschikt zijn voor dagelijkse intensieve reiniging”, aldus Scherff. “Onze deuren garanderen bovendien een uitgekiende diffusiedichtheid, waardoor ongewenste lucht- en vochtstromen en energieverliezen niet aan de orde zijn.” Dat deze aanpak steeds weer leidt tot mooie projecten, bewijst het indrukwekkende portfolio van K.I.M. Nederland. In dit artikel lichten we vier projecten voor u uit.

v.l.n.r. Diederik van Spronsen, Hans Swartjes, Marc Wessels, Marcel Vuurboom, Bart Baak en Klaas de Boer @ K.I.M. Nederland

Het Urker Zalmhuys

De indrukwekkende referentietour begint op Urk, de belangrijkste gemeente in de Nederlandse visverwerking. “Onder maar liefst 95% van de koel- en vrieshuizen en verwerkingsruimten op Urk waar vis wordt ingeslagen, gecontroleerd, verwerkt, opgeslagen en uitgeslagen, staat inmiddels de handtekening van K.I.M. Nederland”, vertelt verkoopadviseur Hans Swartjes. Na circa twintig jaar bouwen, verbouwen en renoveren is Hans een bekend gezicht op Urk. Zijn meest recente werk betreft Het Urker Zalmhuys. Dit bijzondere project omvat de interne verbouwing, vernieuwing en uitbreiding van vier locaties, waar verse, gerookte en gevroren zalm wordt geproduceerd en verwerkt. K.I.M. Nederland levert en monteert in opdracht van De Boer Bouw & Ontwikkeling onder andere de sandwichpanelen voor de buitengevels, binnenwanden en plafonds van deze locaties. 

Bouwen op vertrouwen

“Tussen maart 2022 en juli 2023 monteren wij zo’n 25.000 m² panelen, die volledig foodsafe worden afgewerkt”, vertelt Hans. “Maar ook een kleine honderd deuren, in alle denkbare uitvoeringen. De werkzaamheden worden op basis van vertrouwen en een goede verstandhouding uitgevoerd, waarbij Het Urker Zalmhuys verzekerd is van één centraal aanspreekpunt voor alle vier de projecten.” Grootste uitdaging hierbij is de planning, vertelt hij. “Niet alleen qua materiaal en materieel, maar zeker ook qua (montage)personeel.” Naast Hans, spelen ook de tekenaars, BIM-modelleurs, werkvoorbereiders en monteurs van K.I.M. Nederland een essentiële rol in het goede project(en)verloop.

Leen Menken

Vanaf Urk en via indrukwekkende projecten als Vergeer Holland in Bodegraven en StarCuisine in Bleiswijk rijden we door naar Zoetermeer, waar K.I.M. Nederland onlangs een uitbreiding heeft gerealiseerd voor Leen Menken Foodservice Logistics. “Tussen februari en december 2022 hebben wij het bestaande koel- en vrieshuis vernieuwd en uitgebreid met een 6.500 m² groot nieuw vrieshuis”, vertelt projectleider John Zweers. “Het nieuwe vrieshuis doet volledig dienst als vriesopslag, waarvoor wij sandwich gevel- en dakpanelen met een hoge Rc-waarde hebben geleverd en gemonteerd. Ook hebben wij de brandcompartimentering (brandwanden) verzorgd en alle koel- en vriesdeuren en loopdeuren geleverd.” 

Blind bevestigd

Uniek voor vrieshuizen is dat de gevelpanelen blind bevestigd zijn, vertelt hij. “Hierdoor worden koudebruggen van buiten naar binnen voorkomen én wordt de uitstraling van de uitbreiding naar een nog hoger niveau getild. Bijzonder is bovendien de vloerisolatie, die geschikt is voor verrijdbare palletstellingen. Hierdoor komen een hoge duurzaamheid en opslagdichtheid mooi samen.”

Just-in-time

Omdat de transportbanden in het nieuwe vrieshuis gekoppeld zijn aan het bestaande vrieshuis, heeft K.I.M. Nederland diverse transportdoorgangen gemaakt. Zowel voor de transportbanden als het heftruckverkeer, vertelt John. “Ook hebben we de bestaande gevel deels vernieuwd met nieuwe sandwich gevelpanelen.” Grootste uitdaging tijdens de uitvoering was de beperkte opslagruimte. “Omdat de complete kavel bijdraagt aan de logistieke processen van Leen Menken, zijn alle materialen just-in-time geleverd en direct verwerkt. Om dit mogelijk te maken en om de kwaliteit van de uitbreiding naar het allerhoogste niveau te tillen, hebben we vanaf een vroeg stadium en heel intensief met de aannemer samengewerkt. Door van tevoren alle productkeuzes en detailleringen al inzichtelijk te hebben en eventuele clashes op te lossen, kon de bouw zeer efficiënt en met minimale faalkosten worden uitgevoerd.”

v.l.n.r. Nico Schut, Nigel Schoonderwoerd, Gerard Scherff, Theo Smeding en Rob Groen @ K.I.M. Nederland

Schoonderwoerd Vlees

Een mooie referentie is ook de uitbreiding van het koel- en vrieshuis van Schoonderwoerd Vlees in Bilthoven. Aanleiding voor deze uitbreiding is de aanhoudende groei van het familiebedrijf, vertelt managing director Nigel Schoonderwoerd. “Om onze kwaliteit en service ook in de toekomst te waarborgen, zochten wij naar meer efficiëntie en duurzaamheid. Dit wordt onder andere bereikt door de productie, opslag en distributie van lams-, rund- en hertenvlees voortaan op één centrale locatie te clusteren.” De bestaande locatie op Bedrijvenpark Larenstein wordt hiertoe verdubbeld met circa 1.350 m² koel- en vrieshuis inclusief kantoren, expeditie en overslag. “Het is voor ons van essentieel belang om een goed en kwaliteitsvol gebouw neer te zetten, dat voldoet aan alle (hygiëne-)eisen en richtlijnen. Daarom hebben wij heel bewust gezocht naar een specialist, die ons kon adviseren en ondersteunen. Maar ook naar een betrouwbare partner met ruim voldoende mensen en capaciteit. Die partner vonden wij in K.I.M. Nederland.”

Strakke planning

In september 2022 is K.I.M. Nederland gestart met de voorbereidingen voor de uitbreiding, die rond de zomervakantie al wordt opgeleverd. “In een hechte en prettige bouwteamsamenwerking met Schoonderwoerd Vlees hebben wij de engineering voor de nieuwbouw verzorgd”, vertelt projectmanager Rob Groen. “In februari 2023 startten de werkzaamheden, die gefaseerd en volgens een strakke planning worden uitgevoerd. Omdat de footprint van de kavel optimaal wordt benut door onze opdrachtgever, is er slechts beperkt ruimte voor materieel en materiaalopslag. Opslag en distributie van kwaliteitsvlees gaan onverminderd door. Daarom worden ook bij dit project alle materialen just-in-time geleverd en direct verwerkt. Van wanden, plafonds en afwerkprofielen tot brandrolschermen, koel- en vriesdeuren, draaideuren en schuifdeuren, die zeer hoogwaardig en foodsafe worden afgewerkt.”

Trots

Om alle processen in goede banen te leiden, is een goede communicatie essentieel, vertelt Rob. Zowel met de opdrachtgever als met alle bouwpartners. “Bovendien moet conform de hoogste (hygiëne-)eisen worden gewerkt. Als ik zie hoe we hier gezamenlijk in slagen, kan ik alleen maar trots zijn op dit project.”

Bij Schoonderwoerd Vlees. v.l.n.r. Theo Smeding, Nico Schut, Nigel Schoonderwoerd, Gerard Scherff en Rob Groen @ K.I.M. Nederland

Een laatste referentie betreffen de projecten voor Huuskes, dat onder andere bekend is om haar voedingsconcepten en maaltijdoplossingen voor de zorg, ziekenhuizen en bedrijfsrestaurants. Huuskes beschikt over meerdere vestigingen in Enschede, Nijkerk, Beuningen, Winschoten en Oldenzaal, waarvoor K.I.M. Nederland regelmatig werkzaamheden uitvoert. Van nieuwbouw tot verbouw, renovatie en uitbreiding, vertelt salesmanager Yannick Mastenbroek. “Onze relatie gaat al tientallen jaar terug. Het eerste grote wapenfeit was de uitbreiding van de keuken en realisatie van een vrieshuis in 1989. Sindsdien zijn we kind aan huis bij Huuskes.” Frank Hagmolen, Chef Technische Dienst bij Huuskes beaamt dit: “In de afgelopen jaren hebben wij diverse goede leveranciers om ons heen verzameld, waarop we kunnen bouwen en die klaarstaan indien nodig. K.I.M. Nederland is zo’n partner. Onze wensen staan altijd centraal. Bovendien zijn ze vakkundig en flexibel. Niet voor niets hebben ze al heel wat vierkante meters aan panelen en deuren bij ons weggezet.”

Inpandige renovaties

Op dit moment voert K.I.M. Nederland met veel inpandige renovatieklussen uit. “Zo monteren we de nieuwe omkasting van een spiraalvriezer, waarbij we naast hygiëne ook focussen op geluidsreductie”, vertelt Yannick. “Daarnaast plaatsen we regelmatig nieuwe wanden, plafonds, deuren en raamkozijnen op plekken waar de productiecapaciteit wordt aangepast of uitgebreid. Een hoog afwerkingsniveau staat hierbij voorop.”

Bijzondere expertise

Het werken in bestaande omgevingen vergt bijzondere expertise, omdat in de meeste gevallen de productie ongehinderd door moet gaan, vertelt projectbegeleider Marc Wessels. “Om te voorkomen dat stof in de productielijnen terechtkomt, worden alle werkzaamheden conform de HACCP- en BRC-richtlijnen uitgevoerd. Ook worden montage, (interne) logistiek en veiligheidsvoorschriften nauw afgestemd.” Yannick: “Kenmerkend voor renovatieprojecten zijn de beperkte ruimtes en onvoorziene zaken die altijd om de hoek komen kijken. Creativiteit, flexibiliteit én inzicht zijn in dit geval cruciaal, waarover ons projectteam ruimschoots beschikt. Onze vakmensen weten hetgeen dat op papier wordt bedacht, steeds opnieuw te vertalen naar een passende klantoplossing. Daar zijn we bijzonder trots op.”

www.kim-nederland.nl

Eerste foto: v.l.n.r. Gerard Scherff, John Zweers, Lucas Roskam © Roel Dijkstra

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023