Er is nogal wat gaande in de vlees- en vleeswarenbranche. Het is niet overdreven om te zeggen dat de sector onder druk staat. Compaxo Group, het bedrijf dat al 127 jaar in handen van de familie Van der Post is, kiest juist daarom voor openheid. “We zijn dit gasbesparingsverhaal gestart vóórdat de energiecrisis begon.”
Op de dijk van de Hollandsche IJssel, die de grens aangeeft tussen de stad Gouda en de polder Het Beijersche, staat het gigantische bedrijfscomplex van Compaxo Group (met ook een slachterij in Zevenaar en productielocaties voor vlees en vleeswaren in Almere en Belfeld). Het was dan ook even zoeken zijn naar het experience-center, waar zich onder meer de boardroom bevindt en die ruimte geeft voor show cooking. Daar treffen we Compaxo-directeur Jeroen van der Post, die trots is op het feit dat Compaxo een van de grootste familiebedrijven is in de branche van vers vlees, vleeswaren en vega/vegan producten. “Voor de rest is alles private equity of beursgenoteerd.” De 13 aandeelhouders uit de familie houden in Gouda alleen al 500 mensen aan het werk, die zo’n 500 verschillende artikelen produceren, denk aan een 500 ton per week. Voor 90 procent zijn dat private label-producten voor de Nederlandse retail.
Bij Compaxo wordt volle kracht ingezet op transparantie. Zet maar open die luiken. Dat is niet altijd zo geweest, weet hoofd technische dienst Martin Boer (30 jaar bij de zaak). “Vroeger kwamen we de dijk niet af, maar tegenwoordig treden we graag naar buiten op alle mogelijke manieren. We investeren de laatste drie, vier jaar fors in mensen, middelen, interieur en exterieur. Dat gaat voor een goed deel over verduurzaming en energiebesparing. Dat verhaal vertellen we op beurzen, bij klanten, in de media, op onze vrachtwagens. We krijgen daar heel positieve reacties op.”
De bedrijfsmentaliteit vloeit voort uit de waarden van de familie. Niet teveel ouwenelen, can do en werken vanuit vertrouwen. Volgens Martin is de slagvaardigheid daardoor groot. Dat hebben Wim Littel en Joost van Moolenbroek ook zo ervaren. Zij zijn respectievelijk algemeen directeur en technisch directeur van LTI, een koeltechnisch installatiebureau dat zich al bijna 30 jaar onder meer toelegt op koelen, vriezen, airco en klimatisering. Wim ziet overeenkomsten tussen het DNA van Compaxo en LTI. “Hier werken mensen die precies weten waar ze het over hebben. Dat is ontzettend fijn zaken doen. Samen op zoek naar verbetering, dat vertalen naar techniek. Daar haken wij op aan. Met ons team van 50 deskundige mensen zijn wij in staat om onze klanten te ondersteunen als er complexe technische vragen zijn. Kennis, slagvaardigheid en creativiteit gaan dan hand in hand.”
Martin zag in 2019 mogelijkheden om energie te besparen door warmtepompen in te zetten en restwarmte te benutten. “De directie ging hier toen in mee. Bij het drogen van worsten bijvoorbeeld moet je zowel koelen als verwarmen. Dat waren twee apparaten, waarvan één het jaar rond ontzettend veel warmte de buitenlucht in stond te blazen. Met de huidige technieken maak je daar een combinatie van.” Compaxo doorliep een subsidietraject en meerdere bedrijven schreven zich in op het project. LTI sprong daar volgens Martin bovenuit. Hoe dan? “Vooral door meteen te beginnen. Geen ellenlange verhalen maar gewoon bam, aan de slag. We startten dit overigens op vóórdat de energiecrisis begon. Toen de oorlog de gasprijzen in 2022 deed ontploffen, hebben we de versnelling ingezet.” Wim vult aan: “Iedereen heeft het tegenwoordig over de warmtepomp, maar we hebben het hier wel over een andere schaal. Bij Compaxo gaat op een zomerdag continue zo’n 6.000 kW aan warmte de lucht in. Daar halen we met de gerealiseerde installatie nu zo’n 1.700 kW uit om te hergebruiken. De restwarmte verwarmt water tot 25 graden, de warmtepomp – de eerste van dit formaat in Nederland, 16 ton zwaar – brengt dat naar 95 graden. Daarmee hebben we een complete stoomketel uitgespaard. Bovendien kunnen we het rendement van de huidige koelinstallaties met circa 20 procent verbeteren.”
Mooi, maar niet genoeg voor Martin. “De doelstelling is om aan het eind van het jaar tussen 50 en 70% gas te besparen. We zien kansen zat. Onze hammen garen we met stoom op 130 graden. Het volgende project zal het opwekken van stoom door middel van de warmtepompen zijn.” Ziet hij die volgende projecten ook weer in samenwerking met LTI? “Absoluut. Het voortraject, waarin we samen valkuilen probeerden te tackelen, was heel waardevol. Echt onderscheidend.” Jeroen van der Post is vooral te spreken over het enthousiasme en de passie bij LTI. “Dan stuurt Wim mij zo’n fotootje van een machine met een tekstje: ‘Mooi hè?’. Anderen slaan daar misschien niet op aan, maar dat vind ik dus geweldig.” En Wim zelf? “Niet meer warmte weggooien maar upgraden; ik vind het mooi dat Compaxo hierin het voortouw neemt. Dat creëert ook bewustwording bij andere bedrijven.”
Op de foto: Vl.n.r. Joost van Moolenbroek Martin Boer, Wim Littel. © Roel Dijkstra
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023