Op Urk is de vishandel nooit ver weg. Het Urker Zalmhuys, ooit begonnen als kleine rokerij, opent er binnenkort een vierde locatie. Vanuit hier wordt de gerookte zalm gedistribueerd. Wat vraagt werken met zo’n eindproduct van de vloer?
Hoewel de nieuwe locatie van Het Urker Zalmhuys pas begin juli vol in bedrijf zal zijn, komt je bij de ingang een subtiele rookgeur tegemoet. “We zijn al wat aan het testen hier,” verklaart Peter Wiggelinkhuijsen. Hij is sinds eind 2021 bij het bedrijf onder meer verantwoordelijk voor operations & projects. Met de nieuw- en renovatiebouw van het nieuwe pand kreeg hij meteen een megaproject voor zijn kiezen. Hij vertelt: “Ooit werd bij Het Urker Zalmhuys alleen zalm gerookt, maar inmiddels verwerken we ook verse zalm. Die tak groeit enorm hard, maar de gerookte vis is nog altijd een belangrijk deel van onze business.” Vanwege de groei werden de afgelopen jaren al twee nieuwe locaties geopend, maar dat bleek niet voldoende. Peter: “Door gebrek aan grond hebben we een bestaande rokerij opgekocht, die deels is gesloopt, en er een nieuwe productielocatie neergezet van meer dan 10.000 vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen, inclusief kantoren.”
Op de nieuwe plek worden straks eindproducten gemaakt: zalmzijdes (die op een andere locatie van het bedrijf al zijn ontschubd en gefileerd) worden hier gezouten, gedroogd, gerookt, gesneden, verpakt en geëtiketteerd. “Werken met zo’n ‘ready to eat’ eindproduct vraagt weer om andere omstandigheden dan werken met verse vis. Zo moet de vloer goed te reinigen zijn, want we werken met een vet product. Ook wilden we een vloer die snel droogt, anders wordt het hier een ijsbaan. Anderzijds moet er ook voldoende grip zijn. Daarin moesten we een balans vinden. Daarnaast moet de vloer sterk en zout- en vet bestendig zijn. En blauw, dit is tenslotte een visbedrijf,” aldus Peter.
v.l.n.r. Pietjan Dobbelsteen, Peter Wiggelinkhuijsen en Annegré van Spronsen
Met dat wensenlijstje kwam Het Urker Zalmhuys uit bij een Ucrete vloer, waarmee ook op een andere locatie al goede ervaringen waren. DRT Vloeren uit Oss werd gevraagd om de vloer te realiseren. Dat bedrijf is specialist in naadloze vloersystemen voor de industrie en esthetische toepassingen, zoals gietvloeren. Het wordt gerund door Pietjan Dobbelsteen en zijn zus Andriette. Hij vertelt: “De samenwerking met Het Urker Zalmhuys is begonnen met een ‘klein’ afschotvloertje met Ucrete. Op basis daarvan zijn we verdergegaan met elkaar, met deze mooie grote opdracht als resultaat.”
Op de fileerlocatie ligt een grovere vloer omdat daar veel transportmiddelen rondrijden in een natte omgeving; medewerkers moeten veilig kunnen werken zonder transportschade of ongevallen. Peter: “In de grote productieruimte ligt de vis op rvs-karren die minder hard rijden, maar we hebben wel wat grip nodig op de vloer. Bij de rookkasten en rookgeneratoren hebben we weer een heel gladde vloer laten leggen. Daar komen we niet met zware transportmiddelen en is er versmering vanuit de rookgeneratoren. Dat moeten we meteen goed kunnen reinigen.”
Alle naadloze vloeren zijn gelegd door DRT Vloeren, waaronder de troffelvloer in de kantoren, gangen en sanitaire ruimtes. In de kantine van een andere locatie heeft DRT Vloeren een pu-gietvloer gelegd. Deze ‘knappe vloeren’ werden gekozen door Annegré van Spronsen, de zus van mede-eigenaar Diederik van Spronsen. Ze vertelt: “Ik ben eigenlijk niet veel meer betrokken bij de zaak, maar mijn broer vroeg of ik me wilde storten op de inrichting van de nieuwbouw. Wat de eisen voor de vloer waren? Betaalbaar en goed schoon te maken. En ik wilde een vlokje in de gietvloer, zodat niet elke broodkruimel zichtbaar is. We zijn erg blij met het resultaat.”
In totaal heeft DRT Vloeren zo’n 10.000 m2 aan vloeren gelegd op de nieuwe locaties. Pietjan: “De foodbranche ligt ons erg goed omdat er vaak meer bij komt kijken dan ‘enkel’ een coating aanbrengen. Hier hadden we bijvoorbeeld in de productieruimte te maken met een bestaande vloer, maar een nieuwe indeling met aangepast puttenplan. Hierdoor moesten we veel correctiewerk uitvoeren en de bestaande afschotten aanpassen op de nieuwe inrichting. Juist deze uitdagingen vinden we extra leuk! Extra tof aan deze opdracht was dat we hier zowel functionele als esthetische vloeren – onze beide specialismes - hebben aangebracht.”
Ook voor Het Urker Zalmhuys bracht de verbouwing de nodige uitdagingen met zich mee. Peter: “Voorheen waren we een kleine rokerij. Nu zijn we echt een grote partij, mede omdat we recent ook een rokerij in Krimpen aan den IJssel hebben overgenomen. Onze zalm gaat naar groothandels, industrieklanten en retailers over de hele wereld. De eisen voor voedselveiligheid zijn daarom enorm strikt. Op deze nieuwe locatie zullen de hygiëneregels weer wat strenger worden; dat zal even wennen zijn. Maar dat gaat helemaal goedkomen!”
www.heturkerzalmhuys.nl
www.drttechnischevloeren.nl
Foto's: © Koos Groenewold
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023