Bananenfabriek redt een miljoen bananen in slechts 6 maanden: Ontdek het succesverhaal
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Bananenfabriek redt miljoen bananen in slechts 6 maanden

  • 23 juni 2023

The Banana Factory, 's werelds eerste bananenfabriek, viert een mijlpaal van 6 maanden na opening door de redding van de miljoenste banaan van onnodige vernietiging aan te kondigen. Jaarlijks worden in Europese havens gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen weggegooid, maar deze fabriek zet zich in om deze "afgekeurde" bananen te redden en te verwerken tot "no waste bananenpuree". Met unieke processen heeft The Banana Factory als enige in Europa de mogelijkheid om bananen met verschillende rijpingsstadia te verwerken.

De fabriek werkt samen met grote bananenimporteurs om de bananen rechtstreeks uit de havens te verkrijgen. Nu de miljoenste banaan is gered, kan The Banana Factory haar toevoerstromen uitbreiden en zich richten op retailers. Laura Hoogland, oprichter van de fabriek, benadrukt dat onverkochte bananen in supermarktschappen vaak worden vernietigd, wat resulteert in 800.000 kilo bananen bij een enkele retail-formule.

The shit is bananas

Naast retailers kunnen ook groothandels, fruitverwerkers en distributeurs terecht bij The Banana Factory om te rijpe of niet-conforme bananen te redden, op voorwaarde dat het om volle pallets gaat. De fabriek kan vrijwel elke banaan verwerken tot bananenpuree, ongeacht de rijpheid. Nick Roelofs, Operationeel Manager van The Banana Factory, benadrukt dat ze hun impact willen vergroten en meer duurzame bananenpuree willen produceren voor de voedingsindustrie.

Taste before you waste

The Banana Factory biedt een alternatieve bestemming voor bananen die niet aan kwaliteitseisen voldoen. In plaats van ze te verbranden, verwerkt de fabriek ze tot bananenpuree, waardoor de levensduur van de banaan met een jaar wordt verlengd. Op deze manier komt de banaan uiteindelijk, zij het in een andere vorm, weer bij de consument terecht.

De fabriek heeft als doel om tegen het einde van 2023 6,5 miljoen bananen te redden. Partijen die willen bijdragen aan dit doel en op zoek zijn naar een duurzame oplossing voor hun "reststroom bananen" kunnen contact opnemen met The Banana Factory. Industriële partijen die geïnteresseerd zijn in monsters van de "no waste bananenpuree" kunnen contact opnemen via [email protected]

Foto: Laura Hoogland (Founder) en Nick Roelofs (Operationeel Manager) in The Banana Factory met geredde bananen.

Bron: Sunt Food