Vroeg of laat is de werkvloer toe aan onderhoud of een opknapbeurt. Echt gelegen komt dat nooit. Renovatie- en nieuwbouwspecialist Jackit werkt zo flexibel mogelijk, zodat de bedrijfsprocessen gestroomlijnd blijven.
“Het stilleggen van de productie is het duurste wat er is. Dat wil je niet. Daarom werken we zoveel mogelijk om de productie heen en passen we ons ook op andere manieren aan,” vertelt Jack Pluim, directeur van Jackit uit Beekbergen, dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot nieuwbouw- en renovatiespecialist. “Bij een vleesverwerker bijvoorbeeld, waar een renovatie gepland staat en de vloer wordt vervangen. Om tijd te winnen plaatsen wij nog voor de oude vloer eruit gaat rvs-platen op de stootranden. Dan hoeft dat later niet.” Op andere momenten vindt hij gaten in drukke schema’s waarin hij alvast het nodige voorbereidende werk pleegt. Grote haast? Dan wordt er 24 uur per dag doorgewerkt. “Het is meedenken met de klant.”
Inmiddels bestaat het bedrijf van Jack al bijna 30 jaar en is hij een bekend gezicht in de voedingsindustrie. Het palet aan klanten is breed. Net zoals de werkzaamheden trouwens; van het uitsnijden en vervangen van oud en beschimmeld kitwerk tot het renoveren en bouwen van wanden, plafonds en deuren.
Elke klant is anders. Zo ook elk project. Daarom gaat Jack altijd eerst zelf op locatie inventariseren wat er moet gebeuren. In overleg met het bedrijf in kwestie maakt hij een planning. Een globale, want de praktijk is veranderlijk. “Meestal loopt het anders. Er komt sowieso altijd werk bij omdat je al doende op dingen stuit die beter meteen kunnen worden aangepakt”, weet hij. Jack is altijd aanwezig bij het opstarten, maar kan verder vertrouwen op zijn team dat zo’n 20 man telt. Samen spelen ze in op uiteenlopende vragen vanuit de voedingsindustrie, een branche die uiteraard onderhevig is aan verschillende ontwikkelingen. Ten aanzien van voedselveiligheid bijvoorbeeld.
“Hygiëne is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden”, merkt Jack op. “Zo vraagt de komst van ziekten het nodige van de fabrieksomgeving. In de vleesindustrie komen wij nog veel tegelwerk tegen. Vroeger werd dat vaak toegepast. Het punt is dat de listeriabacterie zich in de voegen kan nestelen. Verder is loslatende coating op isolatiepanelen bij foodbedrijven een veelvoorkomend probleem.” Voor dergelijke situaties, én om bacteriën minder kans te geven, heeft Jackit een oplossing in de vorm van bacteriewerende panelensystemen van de merken Sealwise en Wonderboard. Voor elke situatie wordt de best passende optie gekozen.
Om klanten goed te kunnen helpen, slaat het bedrijf uit Beekbergen geregeld de handen ineen met andere partijen. Zo pakt Jack met de Ruys Groep verschillende renovatieprojecten op. Sinds kort biedt Jackit daarnaast staalconstructies aan dankzij een samenwerking met Van den Hul Staalbouw. Op dit moment bouwt hij samen met deze partner de constructie van een koelcel in het distributiecentrum van een boodschappenbezorger. “Een ander nieuwbouwproject is de sluis die we bouwen tussen koelcel en vriesafdeling elders in het land. Daar voeren we trouwens ook een renovatie uit. We pakken allerlei werkzaamheden aan.”
Of het nu gaat om renovatie of nieuwbouw: het is vaak werk dat bol staat van de uitdagingen. De grootste is doorgaans de factor tijd en het tijdig klaren van de klus. “Gelukkig zijn we flexibel genoeg om ook dat op te vangen, door ‘te schuiven’ met medewerkers. Dan wordt de deadline met een man erbij toch weer gehaald”, vertelt hij. Het past ook wel een beetje bij Jack om onder bijzondere omstandigheden zijn werk te doen. Juist de klussen die niemand ziet zitten en die praktisch onmogelijk lijken, geven hem de meeste voldoening. Of zoals hij het zelf zegt: “Rechttoe-rechtaan een cel bekleden met panelen kan bijna iedereen. Het wordt leuk als het lastig is en als je achter, over en om machines heen moet. Hoe moeilijker, hoe mooier. Dat vinden de jongens die voor me werken ook. In die situaties is er net zo goed weinig tijd en moet het in één keer goed. Het werk moet perfect zijn. Ik wil graag terugkomen bij een klant over drie jaar. Maar wel voor een nieuw project; niet om mijn eigen fout op te lossen.”
Beeld Jack Pluim: ©James Media: Marcel van Engelenburg
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023