Roy Meenderink: Bouwplannen? Denk aan IT voor succes in de voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Roy Meenderink: Bouwplannen? Denk aan IT

  • 19 juni 2023
  • Door: Roy Meenderink

Je laat een nieuw pand ontwerpen? Dat is geweldig nieuws! Maar voordat je je helemaal laat meeslepen door de fysieke aspecten van het gebouw, wil ik je eraan herinneren om IT hierbij niet uit het oog te verliezen. Je wilt niet de zoveelste zijn die bij de oplevering ontdekt dat de indeling niet aansluit bij de automatiseringsbehoeften.

Zo herinner ik me een voorval bij een vleesproducent, waar de automatiseringsplannen tijdens het ontwerpproces veranderden. Bij de inpakafdeling wilden ze namelijk robots gaan gebruiken om de medewerkers te ontlasten. Helaas was dit niet doorgegeven aan de architect. Het gevolg? Een maand na de oplevering moesten er wanden worden verplaatst, omdat de inpakrobot er niet in paste…

Hoewel automatisering een steeds grotere rol speelt in de voedingsindustrie, merk ik dat IT niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. En dat is jammer, want automatisering helpt niet alleen om je bedrijfsprocessen te verbeteren, maar ook om ruimte te besparen en beter inzicht te krijgen in je voorraadbehoeften. Met dat inzicht kun je je voorraadniveaus verlagen, waardoor je weer minder ruimte nodig hebt voor de opslag van grondstoffen. Ruimte die je kunt gebruiken voor productie!

Maar er is meer. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals Internet of Things (IoT), big data-analyse en cloud computing, kun je je bedrijf nóg efficiënter vormgeven. Denk aan IoT-sensoren om de temperatuur en vochtigheid in je productieomgeving te monitoren. Zo kun je de kwaliteit van je producten waarborgen en mogelijke problemen vroegtijdig opsporen. Ook dáárom verdient IT en automatisering onze aandacht.

Kortom, ik ben ervan overtuigd dat het ontwerpen van je nieuwe pand staat of valt met IT. Door IT te omarmen tijdens het ontwerpproces, leg je de fundamenten voor een pand dat perfect aansluit bij je bedrijfsbehoeften én klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

Roy Meenderink

food business development expert, delaware

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023