De 10 best gelezen artikelen van april 2024
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De 10 best gelezen artikelen van april 2024

  • 07 mei 2024

April 2024 stond bol van de significante ontwikkelingen en boeiende trends binnen de voedingsindustrie. Hier vind je de tien best gelezen artikelen van de maand. De onderwerpen lopen uiteen van innovatieve productontwikkelingen en cruciale EU-besluiten die invloed hebben op productstandaarden, tot technologische vooruitgangen die de industrie transformeren.

1. Arnold Burger: De markt is klaar voor hybride producten

8 april | Enkco, dochteronderneming van Van Loon Group, gaat in samenwerking met Olijck Foods producten leveren die deels bestaan uit vlees en deels uit plantaardige ingrediënten, met een hoofdrol voor zeewier. Commercieel directeur Foodservice van Enkco, Arnold Burger vertelt waarom hij potentie ziet in een markt voor hybride producten.

2. Renoveren is innoveren: Henri van de Bilt vernieuwt

8 april | Het professionaliseren van de werkomgeving was de wens. Een vernieuwde antibacteriële en hygiënische productielocatie is het resultaat. Door een slimme renovatie-aanpak worden dromen werkelijkheid voor vleesverwerkersbedrijf Henri van de Bilt in Beuningen. De samenwerking met Jack-it Sealwise zorgt ervoor dat ze hun ambities voor de toekomst kunnen waarmaken.

3. Innovatie in de chocoladedecoratie bij Mona Lisa Studio

8 april | Bij het Belgische Mona Lisa Studio, dochteronderneming van Barry Callebaut, gaan dagelijks allerhande chocoladedecoraties de deur uit. Terwijl het bedrijf op maat gemaakte producten levert, groeide intern juist de behoefte aan standaardisering. Een nieuwe versie van het ERP-systeem van Aptean biedt soelaas. 

4. Echt innoveren doe je samen

8 april | Het innovatieklimaat in Nederland staat onder druk. Dat is de belangrijkste conclusie van de Nederlandse Innovatie Monitor 2023. Veel bedrijven hebben last van macro-economische verstoringen en stellen investeringen in innovatie uit. Toch zijn er volop kansen. Henk Volberda (Universiteit van Amsterdam), Arry Verhage (Aeres MBO) en Lisanne van Oosterhoud (Next Tech Food Factories) aan het woord.   

5. Ladessa maakt doorstart bij The Spreadmaker

16 april | Na een faillissement door financiële problemen en marktuitdagingen, vindt Ladessa, bekend om zijn filet américain en spreads, een nieuwe toekomst onder de vleugels van The Spreadmaker.

6. FNLI: Verbod op rookaroma’s treft voedingsindustrie

26 april | De Europese Commissie heeft besloten het gebruik van rookaroma's in voedingsmiddelen te verbieden. Dit besluit is op 24 april door de lidstaten goedgekeurd. Het verbod betreft de verlenging van de toelating voor acht rookaroma's die na een overgangsperiode niet meer gebruikt mogen worden binnen de EU. Deze beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor de voedingsindustrie.

7. Spectaculaire mammoetverplaatsing bij Ameco

3 april | Ameco maakte eind maart een enorme stap in duurzaamheid met de succesvolle verplaatsing van hun nieuwe koelinstallatie in Apeldoorn. Een strategische, efficiënte actie, uitgevoerd in één weekend. Een echte mammoetverplaatsing.

8. Beschikbaarheid groente en fruit onder druk door nieuwe EU-wetgeving

22 april | Het Europees Parlement staat op het punt te stemmen over belangrijke nieuwe regelgeving die van invloed is op de agrarische sector, met name op het gebied van zaden en plantmateriaal. Dit heeft mogelijk grote gevolgen voor de beschikbaarheid van bepaalde groente- en fruitsoorten in Nederlandse supermarkten.

9. Eiwitmonitor: vlees en zuivel nog steeds favoriet

2 april | De Nederlandse consument blijft vooralsnog trouw aan vlees en zuivel, zo blijkt uit recent onderzoek. Wageningen Economic Research voerde voor de eerste keer de Eiwitmonitor uit, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het doel van de overheid is duidelijk: tegen 2030 zou de consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten in evenwicht moeten zijn. Maar zijn we op de goede weg?

10. Techniek voedt de toekomst van voedingsindustrie

11 april | De digitale ontwikkelingen gaan snel en brengen efficiency. Maar welke technologische innovaties hebben voedingsbedrijven nodig om met een gerust hart de toekomst in te gaan? Hoe weten zij welke oplossing het beste bij hun bedrijf past en ook de productkwaliteit kan borgen? Hans de Wit (DNA Services B.V), Bram de Vrught en Will Uijting (QING), Jan Buit (Staubli) en Joris Kolff (Aptean) geven antwoord. 

Bron: Vakblad Voedingsindustrie