Brandreactie en Weerstand van Sandwichpanelen Quadcore
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Branddemon­stratie Quadcore

  • 07 mei 2024
  • Door: Saskia Stender

Vandaag had ik de kans om een verhelderende presentatie bij te wonen die inzicht bood in de brandreactie en brandweerstand van sandwichpanelen. Dit evenement werd georganiseerd door KIM Nederland B.V. en Isocab By Kingspan bij Jansen Logistics in Urk. We zagen belangrijke verschillen tussen panelen die, hoewel identiek van buiten, significant verschillen in kernmateriaal wat cruciaal blijkt voor hun brandgedrag.

Kern en montage: sleutels tot veiligheid

De presentatie benadrukte dat niet alleen de kern van het paneel essentieel is voor de brandreactie, maar ook de montage een beslissende factor is. Deze kan het verschil betekenen tussen een instorting of een gecontroleerde uitbranding van een structuur. Een vertegenwoordiger van de brandweer lichtte toe hoe essentieel het is om gedetailleerde informatie over het type gebruikte panelen te hebben, aangezien dit direct invloed heeft op de gekozen blustactieken.

De praktijk

De testen die zijn uitgevoerd voor Quadcore om hun brandklasse B-s1, d0 te behalen zijn indrukwekkend. Dit materiaal is niet alleen FM Approved, wat wijst op een hoog niveau van risicobeperking, maar het heeft ook bewezen bijna geen rook te ontwikkelen bij brand en tot een uur lang zijn structurele integriteit te behouden. Dit kan aanzienlijke verschillen betekenen voor zowel schadebeperking als veiligheid tijdens brandincidenten.
Een hoogtepunt was de demonstratie van de brandprestaties van verschillende materialen zoals Steenwol, PUR, Quadcore, en EPS. Hierbij kwam Quadcore als beste uit de test.

Een zeer leerzaam event dat benadrukt hoe belangrijk het is om te blijven innoveren en informeren op het gebied van brandveiligheid in de bouwindustrie.

www.isocab.nl

www.kim-nederland.nl

Bron: ©vakblad Voedingsindustrie