Spectaculaire mammoetverplaatsing bij Ameco
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Spectacu­laire mammoet­ver­plaat­sing bij Ameco

  • 03 april 2024
  • Door: Saskia Stender

Op vrijdag 29 maart 2024 had vakblad Voedingsindustrie de unieke kans om deel uit te maken van een bijzondere gebeurtenis bij Ameco BV in Apeldoorn: de mammoetverplaatsing van hun nieuwe duurzame koelinstallatie. Dit was een cruciaal moment voor alle bouwpartners die betrokken waren bij dit ambitieuze project. Voor velen was dit de eerste keer dat ze een dergelijke verplaatsingsmethode toepasten. Het succes van deze onderneming was onzeker, maar tegen de verwachtingen in, begon rond half acht de indrukwekkende tocht. Ik had me ingesteld op een lange en koude avond, maar tot mijn verbazing was de installatie binnen een uur precies op zijn plek geplaatst. 😊

De daaropvolgende zaterdag was de installatie definitief geïntegreerd met het bestaande gebouw, en tegen dinsdagochtend was Ameco weer volledig operationeel. Dit markeerde niet alleen een technisch hoogtepunt maar ook het begin van een nieuwe fase in duurzaamheid en innovatie voor Ameco.

De bouw van deze koelinstallatie was vanaf het begin af aan een toonbeeld van innovatie. Strategisch naast de bestaande faciliteiten geplaatst, garandeerde de aanpak een minimale verstoring van de dagelijkse werkzaamheden, met een cascoverplaatsing die in slechts één weekend werd uitgevoerd. Het project kenmerkte zich door de toepassing van duurzame technieken en methoden, van het geruisloos aanbrengen van de fundatiepalen tot de uiteindelijke plaatsing van de installatie. Deze stappen zorgden ervoor dat de productie bij Ameco ongehinderd voortgezet kon worden.

Met de succesvolle plaatsing en integratie van de nieuwe installatie, benadrukt Ameco haar commitment aan duurzaamheid en innovatie. De koelinstallatie biedt talloze voordelen, waaronder het hergebruik van warmte voor de warmtewisselaar, wat het gebruik van gas overbodig maakt, en een 100% waardebehoud door de uitbreiding van koelcapaciteiten. Bovendien draagt het project bij aan snellere koeling, betere producthoudbaarheid, efficiëntere schoonmaakcycli, waterbesparing en verbeterd dierenwelzijn.

Dit project illustreert wat mogelijk is wanneer innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. Kijk voor een volledig verslag van het project met begeleidende foto’s op ameco2030.com.

Saskia Stender

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024