Column Judith Witte: Risico’s nemen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Judith Witte: Risico’s nemen

  • 16 mei 2022
  • Door: Judith Witte

Vlak voor Pasen vertrok mijn dochter midden in de nacht voor een 2 jaar uitgestelde schooltrip ‘24 uur naar Parijs’. ‘s Morgens vroeg heb ik met haar de volgende whatsapp-conversatie:

Zij: Mam, mag ik kinderchocolade? Of is dat niet verantwoord?
Ik: Van Ferrero?
Zij: Ja, die. Iemand heeft hier een hele zak vol. Maar je raadt het dus niet aan? Of maakt het niet uit?
Ik: Waarom zou je dat risico nemen? Ze hebben een groot Salmonella-probleem.
Zij: Oké. Dan doe ik het niet.

Braaf kind.

Terwijl in China hele wijken op slot gaan om corona-uitbraken te bedwingen, barst  Nederland dit voorjaar open. Na twee jaar van niks mogen en afgelaste feesten, vieren we met volle teugen onze hervonden vrijheid. De oorlog om de hoek in Oekraïne maakt ons pijnlijk bewust van wat dat is: vrede, vrijheid, veiligheid. We ontmoeten en omhelzen elkaar; op verjaardagen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart. Er klinkt muziek van bandjes op openluchtpodia, er vloeit bier en wijn, we drinken uit plastic bekertjes. Er worden hamburgers met uitjes gebakken bij kraampjes zonder koelkast. 

“Zou je dat nou wel doen?”, grap ik op 27 april naar een dorpsgenoot die in de rij staat bij een hamburgerkraam op het pleintje bemand door een stel pubers. “Denk je dat het veilig is?”
“Geen idee…” lacht hij. “Dat risico neem ik dan maar. Ik heb trek en het ruikt lekker!” Hij komt er goed van af, gelukkig.

Een dag later meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op haar site dat er, in het kader van de voedselveiligheid op vrijmarkten en oranjefeesten op Koningsdag, 24 inspecteurs op pad zijn gegaan. Verspreid over het land voerden zij zo'n 118 inspecties uit; vooral bij beroepsmatige standhouders. De NVWA-inspecteurs maakten 5 keer een boeterapport op; 55 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing. 

Met slechts 24 inspecteurs en 118 inspecties werd natuurlijk slechts een fractie van alle standjes waar je hamburgers, nasi, saté of broodjes warm vlees kon snacken gecontroleerd. De ‘huis-tuin-en-keukenondernemers’ bleven grotendeels buiten schot. ‘Veel straatverkopers gingen de fout in met het niet op een goede temperatuur houden van het aangeboden voedsel’, meldt de NVWA. ‘Ook werd vaak onvoldoende informatie gegeven aan consumenten over aanwezige allergenen in de aangeboden voedingswaren.’

Voedselproducenten zijn zélf verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van hun producten en het terughalen ervan. Toch blijf ik het bijzonder vinden hoe laconiek veel Nederlanders op festivaldagen voedselveiligheidsrisico’s nemen.
Gaat er bij jullie wat mis, dan is dat wel andere koek.

Judith Witte
[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie