In de voedingsindustrie zijn er nog steeds veel besmettingen met - en recalls door - Listeria Monocytogenes. Simpelweg omdat bedrijven deze pathogene ziekteverwekker elke dag binnenhalen; de bacterie komt overal voor in het milieu. Hoe kun je dan een listeriabesmetting voorkomen?
“Omdat Listeria Monocytogenes gewoon in de grond en in het water voorkomt, zijn vissen en landdieren bijna automatisch dragers van deze bacterie”, vertelt Hugo ter Hoeve van Simpel Desinfecteren. “Als we deze dieren vervoeren, slachten en verder verwerken, komt de bacterie mee het bedrijf in. Hij vermeerdert optimaal in een koude omgeving en kan overleven tot 80˚C. Ready to eat producten zoals vleeswaren, gerookte vis en kant-en-klaarmaaltijden zijn fijne leefomgevingen voor Listeria.”
Ook al kan je er dus niets aan doen dat de bacterie je bedrijf binnenkomt; je kan hem wél verwijderen: door goed te reinigen en zorgvuldig te desinfecteren.
Hugo: “Reinigen is mensenwerk. Het moet zeer grondig gebeuren om de biofilm, waarmee Listeria zich beschermt, te verwijderen. Daarna kan je desinfecteren om Listeria te elimineren.”
“Zeker wel; maar ook dát is vaak mensenwerk. Dikwijls gebeurt dat volgens de methode ‘vlug-vlug-en dan snel naar huis’. Dat is het slechtste wat je kan doen. Bovendien wordt vaak niet alles gedesinfecteerd, maar alleen de contactoppervlakken waar het product in aanraking komt met een oppervlak. Juist dan geef je Listeria vrij baan om te vermeerderen.”
“Er bestaan ook geautomatiseerde desinfectiesystemen die zeer effectief zijn. Ozon bijvoorbeeld. Dat werkt erg goed, want in een met ozon gevulde ruimte overleeft niets. Nadeel is dat de ruimte hermetisch afgesloten moet zijn en dat het gas gevaarlijk kan zijn voor de medewerkers. Je moet dus strenge veiligheidseisen in acht nemen. Op een lage dosering werken, wat minder gevaarlijk is, heeft niet het gewenste resultaat.
Je kunt ook kiezen voor UV. Dat werkt alleen goed als de UV straling dicht op het oppervlak komt. Op grotere afstand van het oppervlak, en ook door schaduw, neemt de effectiviteit flink af.”
“Omdat er elke dag nieuwe Listeria bacteriën een bedrijf kunnen binnenkomen, moet je anders naar het probleem kijken: zorg ervoor dat ze geen kans krijgen om uit te groeien naar een ongewenst niveau. Je moet het dus beheersen, de infectiedruk zo laag mogelijk houden.
“Door een ruimte te vullen met de droge damp van het Nocotech systeem zorg je ervoor dat de infectiedruk zeer laag blijft. Dat lukt al met een extreem lage dosering omdat het zo effectief is. De meeste Listeria bacteriën overleven deze droge damp niet. De rest wordt morgen geëlimineerd, want de droge damp heeft de eigenschap overal te komen: ook onder contactoppervlakken, en in gaatjes en kiertjes. Zonder residu achter te laten, dus zonder te hoeven naspoelen, kan de dag erna de productie zo weer worden opgestart.”
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022