Van Osch Snacks uit de brand met Jackit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Van Osch Snacks uit de brand met Jackit

  • 11 september 2023
  • Door: Esther van der Lelie

Brand in je bedrijf is reden tot paniek. Hoe zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk weer kunt produceren en klanten kunt beleveren? Bij Van Osch Snacks in Zaltbommel hield men het hoofd koel en belde Jackit. In vijf dagen tijd herstelden ze de productieruimtes met Sealwise.  

Op 14 juni 2023 werd Mayk Willems van Van Osch Snacks uit Zaltbommel uit zijn bed gebeld: ‘Er is brand!’. Hij ‘vloog’ naar het bedrijf. “Het was spannend omdat ik nog niet wist hoe erg het was. Mijn gedachten gingen van een klein beetje naar immense schade tot helemaal platgebrand. Toen ik aankwam stond het dak nog in brand. De brandweer was volop aan het blussen en al dat bluswater liep langs de muren naar binnen en nam alles was het tegenkwam in de stroom mee….” 

Geen tijd te verliezen 

Mayk staat samen met een compagnon aan het roer van Van Osch Snacks. Hij is ‘geboren en getogen’ in de snacks. Zijn ouders waren echte ‘snackers’ bij Van der Vorst Willems BV, het bedrijf dat na verkoop de naam Mora kreeg. “Bij Van Osch maken we wekelijks 100.000 kilogram gehaktproducten, vers gehakt en vleesbereidingen. Deze leveren we aan onder meer cafetaria's, seizoensbedrijven, cateringlocaties, benzinestations, institutionele keukens en sportkantines. Het snackvak zit in mijn DNA. Ik durf te zeggen dat ik één van de weinigen ben die alles zelf wel eens heeft gemaakt: loempia, saté, bamihappen, gehaktsnacks en meer. Ik ken alle ins & outs per product.” 

Tijdens en direct na de brand sprak Mayk met veel experts; van de brandweercommandant, afgevaardigden van de Stichting Salvage tot een verzekeringsagent. “Iedereen heeft het beste met je voor, maar jij zit met de ‘gebakken peren’. Mijn hersenen draaiden overuren tijdens deze gesprekken. Ik kon alleen maar denken: ‘We moeten zo snel mogelijk weer aan de gang. We mogen geen tijd én geen klanten verliezen!’”  

Mayk Willems en Jack Pluim

Jackit bracht direct uitkomst 

“Ik had een artikel gelezen over Jackit uit Beekbergen en hun toepassing van Sealwise, een virus- en bacterievrije oplossing in de vorm van gerecyclede en waterdicht pvc panelen. Dit zou onze oplossing kunnen zijn. Ik belde eigenaar Jack Pluim. Hij kwam meteen. We schudden de handen en de deal was binnen het uur rond.” Samen maakten ze een plan, waarbij het eerste belang lag bij het herstellen van de productieruimtes. Mayk wilde de productie weer opstarten op 21 juni, een week na de brand. Tot die tijd kon het bedrijf hun klanten goed uit voorraad beleveren. 

Non-stop doorwerken 

Jack zit al 25 jaar in het vak. Zijn team heeft bij veel verschillende voedselproducerende bedrijven plafonds en wanden volgens HACCP- of BRC-normen gerenoveerd, maar zo’n uitdagende klus als in Zaltbommel had hij nog niet eerder geklaard. Toch wist hij dat het ging lukken. “We begonnen op vrijdag 16 juni om 06:00 uur en waren op dinsdag 20 juni om 16:00 uur klaar.” Dag en nacht werkten de twintig mannen van Jackit aan het herstel van de drie productieruimtes. Jack vertelt over zijn aanpak: “Ik heb mijn mensen op woensdagmiddag 14 juni gebeld met de boodschap: ‘Neem donderdag een betaalde verlofdag, want vrijdag tot en met dinsdag heb ik je nodig’.” In ploegendiensten, 24 uur per dag, ging het werk door. ’s Nachts werden de Sealwise panelen geplakt, overdag afgewerkt. De ruimtes waren door Mayk en zijn collega’s leeggehaald. Ook hielpen zij mee met het verwijderen van de verpakkingsfolie. “Zo konden de mannen van Jackit doen waar zij goed in zijn”, legt Mayk uit.  

Na de productieruimtes waren de koelcel en het inpakgedeelte aan de beurt. In vier weekenden werd eenzelfde look aangebracht. In totaal is 1.500 m2 Sealwise geplakt, gekit met Easyseal Innotec en afgewerkt met RVS. Jack wijst naar de afwerking van de deuren die in alle ruimtes exact gelijk is. “Voordat we beginnen, maken we hierover afspraken, daarna geldt er maar één werkmethode.”  

Samen de juiste keuzes maken 

Mayk en Jack kijken tevreden en trots terug op het traject. “We zijn alle twee doeners, we raken niet snel in paniek”, reflecteert Mayk. “Gebleken is dat je in korte tijd met welwillende mensen veel kunt bereiken. De verzekeringsagent was onder de indruk. Iedereen die van de brand afweet, vraagt ons hoe wij weer zo snel weer ‘up & running’ konden zijn. Dan leg ik uit: ‘Het draait om de juiste mensen bellen, keuzes maken en er zijn voor elkaar.’” 

www.vanosch-bv.nl
www.jackit.nl 

Foto’s ©Studio38C

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023