Ambachtelijke slager Van der Zee in Twello beschikt sinds mei 2023 over een ruimte van 8.600 m2 om vlees te verwerken, te verpakken en te distribueren. Van der Zee bedrijfsleider Willy Grooters: “De nieuwe flatskinverpakking is een visitekaartje van de kwaliteit die we leveren.”
‘Het resultaat is mooi en onze producten zijn zeker zo lang houdbaar’
Het is de kunst om een uitgelezen gesneden stukje vlees goed op het mooie, dunne en flinterdun geplastificeerde kartonnetje te leggen. Karton en plastic kunnen na gebruik in één beweging gescheiden worden om te recyclen. Maar nu gaat het ‘dienblaadje’ eerst door de Proseal flatskin verpakkingsmachine van Sismatec, die een dun, stevig laagje folie strak over het vlees trekt. Straks gaat deze entrecôte van Van der Zee in Twello naar een van de negentien vestigingen van HANOS.
Jasper Slaghekke, accountmanager van Sismatec, kijkt kritisch mee hoe het verpakkingsproces verloopt en of het resultaat naar wens van de klant is. Dat is het geval. Deze flatskin is een grote stap; van stevige drielaags skinverpakking naar de duurzame variant met een chique uitstraling, vinden Willy Grooters, Nico Slinkman en Jeanine Hiemstra van ambachtelijke slager Van der Zee. Willy is bedrijfsleider in Twello, Nico is verantwoordelijk voor alle techniek binnen het bedrijf en Jeanine is manager marketing & innovatie. Willy: “We kijken continu naar de balans tussen smaakbeleving, voedselveiligheid, houdbaarheid, duurzaamheid, presentatie en prijs. Daarbij speelt verpakking een grote rol. Het geheel moet ook nog eens flexibel en efficiënt zijn. Dat is een flink eisenpakket dat we Sismatec graag toevertrouwden. We werken al jarenlang samen. Het resultaat is mooi, scheelt veel afval en onze producten zijn zeker zo lang houdbaar.”
v.l.n.r. Willy Grooters, Nico Slinkman en Jasper Slaghekke
Bijna honderd jaar oud is het bedrijf, vertelt Jeanine. “Inmiddels is HANOS ons moederbedrijf, met in elke vestiging een Van der Zee slagerij. Vanuit de vraag van zorginstellingen om een totaalpakket te leveren, is in 2000 Distrivers ontstaan.” Van der Zee heeft productielocaties in Hoogeveen, Emmen en Twello. Willy: “Toen ik hier tien jaar geleden begon, hadden we 2.400 m2. Drie jaar geleden kwam er 3.800 m2 bij en dit jaar is de verbouwing naar 8.600 m2 afgerond.” De reden: toekomstbestendige productielocaties. “Denk aan kwaliteitsoptimalisatie, duurzame productie en stijgende grondstofprijzen,” vertelt Nico, die samen met Willy een rondleiding geeft door het pand. “Deze verbouwing was technisch en logistiek gezien een monsterproject. De hele vleeswarenafdeling uit Emmen is bijvoorbeeld ook naar Twello verhuisd, iedereen is ingewerkt. De worstmakerij blijft in Emmen en daar verhuist de keuken uit Hoogeveen naartoe. Hier in Twello snijden en verpakken we een scala aan producten uit die worstmakerij, zoals vleeswaren.”
Goed voorbeeld zijn de hamburgers. Het is een drukte van belang in deze productiehal, van snijtafel tot eindproduct. Afhankelijk van het formaat burger rollen er per minuut tot honderd stuks, sinds kort ook flatskin verpakt, van de band. Willy: “We verwerken inmiddels het twintigvoudige aantal kilo’s sinds 2013 tot ruim tachtig verschillende hamburgers. Ruim de helft van de recepturen is ontstaan op verzoek van onze klanten.” Verder lopend door het gebouw laten Nico en Willy vele andere processen en producten zien. Willy somt op: “We bieden meer dan zeventien exclusieve vleesconcepten, zoals verschillende soorten Wagyu, Gaasterlander Kruidenvarken, Joviander kalfsvlees, lamsvlees uit Wales en rundvlees van Canada tot hier uit de regio. We stellen hoge eisen aan herkomst, dierenwelzijn en exclusiviteit. En aan vakmanschap. Daarom hebben we een slagersvakopleiding ontwikkeld, wat enthousiaste nieuwe vakmensen oplevert.”
Van der Zee focust zich ook steeds meer op regionale producten. “Willen koks daarmee werken, dan moet de kwaliteit kunnen concurreren met buitenlands vlees,” vindt Willy. “Daartoe is het concept Regiorunderen ontwikkeld, waarbij de aangesloten boeren Angus-Holsteinkruislingen houden die zo natuurlijk mogelijk worden grootgebracht. Oftewel, we zijn regisseur van het complete concept - van boer tot bord. Bij alles zijn vierkantsverwaarding en footprint de sleutelwoorden. Elk onderdeel wordt benut. Dat mensen bewuster kiezen voor het betere vlees maar inmiddels ook op hun budget letten, komt daarbij goed uit. Dat maakt het eenvoudiger om minder courante delen te verkopen. En ook de zorginstellingen kiezen niet meer dagelijks voor biefstuk.”
“Uiteindelijk willen steeds meer consumenten beter vlees eten, maar wel minder,” stelt Jeanine. “Daarop spelen we in met onder meer een plantaardig assortiment onder private label.” De slager in Willy krijgt het laatste woord. “Als ik zie hoe wij in al die tijd de vleesverwerking op alle niveaus hebben verbeterd, kan ik alleen maar optimistisch over onze toekomst zijn.”
www.sismatec.nl
www.vanderzee.nl
Foto's: ©Koos Groenewold
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023