Vlees ligt momenteel onder een vergrootglas. Helaas niet altijd in positieve zin. Toch blijven veel vleesverwerkers zich iedere dag met hart en ziel inzetten om anderen van een goed stuk vlees te voorzien. In een schone en goed functionerende werkomgeving die door en voor harde werkers is gemaakt.
“Als vleesverwerkers hebben we een stigma opgelegd gekregen. We worden vaak gezien als rouwdouwers met tattoos”, trapt Jeroen van der Post, directeur van Compaxo Group uit Gouda af. “Niets is minder waar. In ons familiebedrijf wordt keihard gewerkt door ruim 1.000 fijne mensen die eerlijk hun boterham verdienen. Zij zorgen iedere dag voor de maaltijden van anderen, circa 200 miljoen kilo vlees per jaar. Dat verdient waardering.” En dan heeft hij het niet alleen over erkenning van de afnemers en eters, maar ook in de vorm van een werkplek waar het prettig werken is. “Mooi, efficiënt en super schoon.”
Jeroen heeft met 21 jaar ervaring bij Compaxo veel kennis van het vleesvak. Hij werkt vanaf zijn zestiende in het familiebedrijf. Sinds 2019 zwaait hij de scepter over de vestiging in Gouda. Zijn neef Menno leidt de nevenvestiging in Zevenaar. Frits Aarts van buiten de familie Van der Post is CEO en vormt samen met Jeroen en Menno de groepsdirectie. Jeroen en Menno zijn samen met nog 11 (achter-)neven en nichten de zesde generatie aandeelhouders.
Jeroen is trots op het bedrijf: “Onze voorouders begonnen in 1896 met een spekslagerij. Ruim 125 jaar later maken we veel meer: Gouda levert traditionele en eigentijdse ready to eat consumentenproducten, vlees- en vegawaren op basis van varkensvlees, rundvlees, kippenvlees, kalkoenvlees en ook plantaardige grondstoffen aan retail Nederland; Zevenaar is onze slachterij, zowel nationaal als internationaal.”
Compaxo is meegegaan met haar tijd. Jeroen vertelt over het werken in de productieruimten en koelcellen dat voldoet aan de strenge eisen van wet- en regelgeving, en dat er zuinig met dieren wordt omgegaan. Ook op de harde werkers in het bedrijf is Compaxo zuinig. Zij werken met moderne machines in een goed functionerende omgeving met deels wanden en plafonds van Sealwise.
Als Jeroen bouwt, kiest hij voor kwaliteit en duurzaamheid. In de food kun je niet riskeren dat verf bladdert, kit verschimmelt of dat er roest ontstaat. Voorheen werd gekozen voor rvs-wanden en plafonds van lakpanelen. Het vervelende is dat in de loop der jaren de verf loslaat op de plafondpanelen. Daarom maakte hij een switch naar het toepassen van Sealwise via Jackit. Een antibacteriële en antivirale oplossing in de vorm van gerecycled en 100% waterdicht pvc met een brandklasse van Bs1d0. Bovendien duurzaam, want de platen zijn recyclebaar.
“Ik zag Jack Pluim van Jackit regelmatig met Sealwise voorbijkomen op LinkedIn. Het contact kwam pas tot stand nadat hij bij ons zusterbedrijf in Zevenaar een klus had geklaard. Ik belde hem omdat een koelcel aan nieuwe wanden en plafonds toe was. Jack kwam diezelfde middag nog langs. We ‘doken’ samen de cel in, in enkele minuten had hij het gezien en gemeten: 600 m2 materiaal. Ik vroeg wanneer ik een offerte kon verwachten, maar dat pakte Jack anders aan. Tijdens een kop koffie berekende hij de kosten en binnen vijf minuten was er een deal. Enkele dagen later ging hij van start. Met een team van keurige, harde werkers met een mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’ knalden ze in vijf dagen alle plafonds en wanden erin. Ik ben onder de indruk hoe snel en netjes ze deze klus hebben verricht. Op zo’n ploeg mag je apetrots zijn!”
Jack blijft nuchter onder deze waardering. Hij kent zijn mensen en weet waarvoor ze staan. Met meer dan 25 jaar ervaring in de voedselproducerende industrie weet hij wanden en plafonds compleet en volgens HACCP- of BRC-normen te renoveren. ‘Zijn’ team en hijzelf werken 365 dagen per jaar, zodat de productie niet onnodig stilstaat. “We blijven totdat de klus af is”, zegt hij. Dat hij tevreden klanten heeft, komt niet alleen door die aanpak, maar ook door het product. “Sealwise is gewoon goed. Het oogt fris, heeft niets te lijden en blijft mooi. We werken de wanden af met RVS en kitten deze met Easyseal Innotec.” Daarbij zorgt hij dat hij altijd materiaal op voorraad heeft. “Ik werk op basis van vertrouwen; zowel met mijn klanten als toeleveranciers.” Jeroen heeft inmiddels ook vertrouwen in, en waardering voor, de aanpak van Jackit. “De vierde klus komt er alweer aan.”
Op de foto Jeroen Post (links) en Jack Pluim
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023