Lactalis: Creatieve renovatie tijdens de foodproductie voor verbeterde efficiëntie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lactalis: Creatieve renovatie tijdens de foodproductie

  • 19 juni 2023
  • Door: Esther van der Lelie

Voor het duurzamer onderhouden van verouderde productieruimtes bestaan slimme oplossingen. Maar welke is de juiste voor jouw foodbedrijf? Wat biedt het beste resultaat voor de lange termijn? Lactalis vond het antwoord voor renovatie van de Leerdammer kaas-productieruimtes bij HAP. 

 “Als je gaat renoveren, moet je een hoge dosis ‘dare’, lef, hebben. Het afbreukrisico in de voedingsindustrie is groot, er mag geen productie-uur verloren gaan, de voedselveiligheid mag niet in het geding komen en veilig uitvoeren is een vereiste. Daarom moet je niet alleen nadenken over de aanpak van een renovatie, maar ook de stap durven zetten. Door de jaren heen heb ik veel ervaring opgedaan en geleerd van mijn fouten. Dan weet je de juiste oplossing te kiezen.” Aan het woord is René de Bruijn, projectmanager bij Lactalis in Dalfsen, de productielocatie van Leerdammer kaas. Dagelijks wordt hier 1,1 miljoen liter melk verwerkt, 10.000 kazen rollen er van de band om op een andere locatie tot plakken versneden te worden. De fabriek is volledig geautomatiseerd. Afhankelijk van de kwaliteit van de aangeleverde melk, weet Lactalis precies aan welke knoppen te draaien om een constante kwaliteit te borgen. 

Duurzame renovatie

René vertelt dat de productieruimtes volgens de vereiste hygiënenormen moeten worden gereinigd en onderhouden. “Dit blijft voor ons continu een uitdagend en kostbaar proces, omdat de locatie gebouwd is in de jaren ’90 met hoge ruimtes en een open staalconstructie. Om het jaar is schilderonderhoud nodig om roest te voorkomen.” Vanuit het management kreeg hij de vraag naar het creëren van duurzamere en eenvoudiger te onderhouden productieruimtes. Hij vond een antwoord in het omkleden van de staalconstructie met Glasbord®. Dat zijn gemakkelijk te reinigen panelen van met glasvezel versterkt polyester. Via speurwerk op het web kwam hij via Hydewa, importeur van Glasbord®, terecht bij Jels Berkers van HAP (Hygiënische Afbouw Projecten) uit Beek en Donk. 

Jels Berkers (l) en René de Bruijn

Gedetailleerde aanvraag

De aanvraag van René was er niet zomaar één. “Ik ben mij er goed van bewust dat hier het proces begint, onze aanvraag bepaalt de oplossing en de prijsstelling. Samen met de inkoper heb ik onze aanvraag aan meerdere Glasbord® leveranciers van specifieke details voorzien, waardoor we de offertes als ‘appels met appels’ konden vergelijken. We hebben benoemd wat we van hen verwachten, welk eindresultaat we willen, welke bedrijfsomstandigheden er spelen en dat we uiterst corrosieve reinigingsmiddelen van Ecolab gebruiken.” 

Specialistisch project 

Na de inschrijving kreeg HAP de opdracht. Eigenaar Jels was blij: “Ik herkende de problemen bij Lactalis. Renovatie vraagt om specialistische knowhow, die hebben wij in huis. We denken mee over het resultaat én de uitvoering. De downtime in een fabriek moet minimaal zijn om de kosten van renovatie te rechtvaardigen. De uitdaging hier was het omkleden van de staalconstructie zonder loze ruimtes te creëren. Het totaal moest vloeistofdicht zijn.” 

René: “Wij hebben het risico voor het afdichten van de werkruimte in eigen hand gehouden. Steigerbouw Yellow heeft voor ons de steigers geplaatst. De werkruimte is met zeilen afgesloten van de productieruimte en onder onderdruk gezet om eventuele contaminatie richting productie te voorkomen. Via een aparte toegang in de buitenwand brachten we de hygiënische panelen rechtstreeks naar binnen, zonder dicht bij de productie in de buurt te komen. De gehele installatie is tijdens productie gerealiseerd, zonder incidenten, een gezamenlijke prestatie van leverancier en klant.”

Het resultaat

Inmiddels heeft HAP de renovatie uitgevoerd van de eerste 200 m2 op de meest risicovolle plek in de fabriek, omdat hier de ‘naakte’ kazen (met het gezicht naar boven) liggen. In deze ruimte is de staalconstructie zorgvuldig met Glasbord® omkleed en zijn de hoeken en randen afgewerkt met twee-componenten-kit en rvs-hoekprofielen. Alhoewel het aangezicht mooi is, zijn René en Jels het erover eens dat ze een volgende keer geen rvs maar witte, kunststof afwerking willen gebruiken. Het stootbestendig met rvs afwerken is volgens afspraak uitgevoerd, maar in de hoogte niet persé nodig. Een totaal wit plafond is esthetisch een mooier geheel. Dit was de eerste stap in hygiënisch afwerken van de bestaande productieruimtes, eind 2023 volgt de projectevaluatie en bespreking van de vervolgstappen. 

Een lerende samenwerking

Jels en René kijken met plezier terug op deze eerste fase. René: “De jongens van HAP weten wat ze doen, zonder wanklank brachten ze het Glasbord® aan, ondanks de warmte en de kleine werkruimte. Ik waardeer hun inzet en vakmanschap. Petje af.” Jels bevestigt de prettige samenwerking: “Met de kennis en ervaring van René konden we samen het project tot in detail bepalen en uitvoeren.” René is verheugd over het resultaat: “Dit is toch gaaf! Het is een mooi zichtbaar project waar iedereen voordeel aan heeft. En we hebben ervaring opgedaan voor de volgende stap.”

www.lactalis.nl
www.hapbv.nl

Foto’s ©Koos Groenewold

Bron: Vakablad Voedingsindustrie 2023