De 10 best gelezen verhalen van 2022
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De 10 best gelezen verhalen van 2022

  • 03 januari 2023

In 2022 heeft ons vakblad onze lezers mogen informeren over de laatste ontwikkelingen in de voedingsindustrie. De edities stonden boordevol mooie bedrijfsreportages, interviews, wetenschappelijke verhalen en nieuws. Om nog even stil te staan bij het afgelopen jaar hebben we de best gelezen verhalen van 2022 voor je op een rijtje gezet. 

1. Jan-Willem Grievink: ‘Mega revolutie in de supermarkt’

12 juli 2022 | Jan-Willem Grievink, oprichter en oud-directeur van Food Service instituut Nederland (FSIN), sprak op 16 juni op het event ‘Retail meets Foodindustrie’ over het veranderende retaillandschap en de vele kansen die dat biedt voor de Nederlandse voedselketen. Wat veel mensen volgens Grievink vergeten, is dat je eerst moet kijken naar de veranderingen in de samenleving en veranderingen van de waarden in die samenleving.

2. Timo Hoogeboom - CEO HAK: ‘B Corp trekt goede mensen aan’

7 maart 2022 | Nederland is vanaf 1952 opgegroeid met groenteconserven in glas van HAK. De bedrijfswaarden zijn heel erg gericht op de lange, duurzame, termijn. Met oog voor continuïteit, mens en omgeving. Dat blijkt onder meer uit HAK’s missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om meer groenten en peulvruchten te eten. En uit de vaste overtuiging dat je transport van producten zoveel mogelijk moet beperken. In lijn daarmee streefde HAK naar een certificering als ‘B Corp’: hét bewijs dat een onderneming sociale en duurzame impact realiseert.

3. Edwin Bark: ‘De sweetspot zit bij de diehard carnivoor’

7 februari 2022 | Het is gelukt: plantaardig vlees maken met de structuur van een bavette, compleet met bloed, vet en spierweefsel. Dat is de vega-biefstuk van de Israëlische start-up Redefine Meat. Het bedrijf opende een eerste productielocatie: in het Nederlandse Best. We praatten erover met senior vicepresident Edwin Bark.

4. Van der Plas Sprouts: Snel produceren en verpakken

20 juni 2022 | Van der Plas Sprouts is marktleider op het gebied van kiemgroenten. Het bedrijf zit in de lift: er is steeds meer interesse voor een gezond (vegan) eetpatroon, waar kiemgroenten een uitstekende aanvulling op zijn. Vanwege de korte doorlooptijden is een goed geolied productieproces onontbeerlijk. Ook flexibiliteit is van belang vanwege de steeds veranderde vraag vanuit de markt.

5. NVWA: ‘De drang naar verbetering is er'

21 november 2022 | De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) houdt toezicht op - onder andere - de productie van veilig voedsel. Recente uitbraken en grote veranderingen in opsporingstechnieken vormen de aanleiding voor meer aandacht voor het ontwerp en de schoonmaak van machines. Wat betekent dat in de praktijk? We praatten erover met twee NVWA-inspecteurs.

6. Foodvalley helpt koplopers in voedseltransitie

17 oktober 2022 | Elke tussenstap in de transitie naar een ander voedselsysteem is er één, is het motto bij Foodvalley. Mede dankzij een indrukwekkend netwerk en het vermogen om de krachten over sectoren te bundelen, heeft directeur Marjolein Brasz met haar team al flinke stappen gezet: "Wij helpen ondernemers met toegang krijgen tot faciliteiten die anders buiten hun bereik liggen."

7. IJsbrand Velzeboer: Leugens op mijn bord

7 maart 2022 | Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer is de misstanden en misleiding in de voedingssector goed zat. In zijn boek ‘Leugens op mijn bord’ neemt hij de héle sector kritisch onder de loep: producent, retailer, wetgever én toezichthouder. Niemand wordt gespaard. De redactie van Vakblad Voedingsindustrie heeft het boek aandachtig gelezen.

8. Blauwe bes vraagt om behoedzame en snelle bewerking

17 oktober 2022 | Met het topseizoen voor de deur kunnen ze bij Berry Packing Services Venlo wel wat extra handen gebruiken aan de verpakkingslijn. Zachtfruit is echt een delicaat product dat snel kans heeft op beurse plekken. Bij het verwerken en verpakken is het daarom enorm belangrijk dat er niet te veel tijd verloren gaat en het fruit weinig valbewegingen maakt.

9. Esbro benut elk verschil in temperatuur

7 februari 2022 | Innoveren en kwaliteit leveren zijn leidend voor Esbro, ‘Kakelvers’ is een belangrijk speerpunt. Littel Technische Installaties uit Lopik helpt Esbro om - met de nieuwste technologie in koeltechniek - grote stappen te zetten richting duurzaamheid. In 2021 is een forse uitbreiding van de verwerking en de verpakkingsafdeling gerealiseerd. 

10. Uitbreiding grootste foodgrade pilot plant in EU

7 februari 2022 | Veel start-ups, scale-ups en mkb-ondernemingen in de foodsector ontwikkelen op labschaal nieuwe producten en innovatieve technieken voor het extraheren van eiwitten uit grondstoffen. NIZO helpt hen deze innovaties versneld naar de markt te brengen, met kennis en praktijktesten in de grootste foodgrade pilot plant van Europa. Daardoor kunnen de kosten en time-to-market voor nieuwe producten fors lager zijn.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022