Blauwe bes vraagt om behoedzame en snelle bewerking
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Blauwe bes vraagt om behoedzame en snelle bewerking

  • 17 oktober 2022
  • Door: Janneke Vermeulen

Met het topseizoen voor de deur kunnen ze bij Berry Packing Services wel wat extra handen gebruiken aan de verpakkingslijn. Daarom werd onlangs de supersnelle Proseal Case Packer aangeschaft.

‘Handle with care’ is het devies bij blauwe bessen. Een gegeven waarmee Harm Valckx al decennia bekend is. Sinds 1997 heeft hij verschillende bedrijven gerund in de blauwe bessenhandel en hij teelt de fruitsoort al vanaf de jaren tachtig. Inmiddels bezit hij in Nederland, Duitsland en Litouwen 160 hectare aan teeltgrond voor blauwe bessen én is hij eigenaar van Berry Packing Services. Daar vindt de inbound, outbound, kwaliteitscontrole, sortering en verpakking plaats van blauwe bessen, aardbeien, frambozen en bramen.

In de mix

Zo’n 25 miljoen kilo fruit wordt er jaarlijks verwerkt bij het bedrijf, dat verdeeld is over drie locaties in het Limburgse Venlo – totale oppervlakte: circa 16.000 vierkante meter. Ongeveer 85% van het verwerkte fruit zijn blauwe bessen. “Retailers willen zachtfruit in de mix; daarom verwerken we hier ook aardbeien, frambozen en bramen. Die gaan in verkoopklare pakketten,” aldus Harm. Hij bedient een groot deel van de Europese retailmarkt. Ook de verwerkende industrie (waaronder bakkerijen en sapfabrikanten) neemt het fruit af van Berry Packing Services. “Als de bessen binnenkomen, worden ze eerst geselecteerd op onder andere kwaliteit; klasse 2 gaat naar de verwerkende industrie.”

Dianne Bouman en Harm Valckx

Topseizoen

Harm heeft de populariteit van zijn product enorm zien groeien gedurende zijn werkende leven. Vooral de laatste tien jaar is de toename indrukwekkend: het CBS  becijferde dat tussen 2013 en 2017 de omzet van blauwe bessen in supermarkten met 250 procent is toegenomen. “Nog steeds stijgt de consumptie in West-Europa elk jaar met twintig procent. Hoe dat komt? Het is natuurlijk een supergezond product,” lacht Harm. Hij bereidt zich voor op het drukste seizoen: de wintermaanden: “Dat is ons topseizoen. Het fruit komt dan binnen via de Rotterdamse haven vanuit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika en wordt hier verwerkt. In het voorjaar komen de blauwe bessen uit Marokko en Spanje, en in de zomer vooral uit de regio. Vaak worden de bessen dan al bij de teler verwerkt en verpakt.” 

CA-bewaring

De blauwe bessen uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika komen in containers die onder CA-condities zijn gebracht. Daarbij wordt de temperatuur teruggebracht naar 0,5 graad, de zuurstof uit de ruimte onttrokken en CO2 toegevoegd. Ook bij Berry Packing Services kunnen verse blauwe bessen onder CA-condities gebracht worden; ze kunnen dan vier tot zes weken bewaard worden. In de winterperiode is het alle hens aan dek. Harm: “Dan staan al onze tien verpakkingslijnen zestien uur per dag te draaien. Dagelijks werken hier dan zo’n tweehonderd mensen. Voor de productie zijn gelukkig nog genoeg medewerkers te vinden, voornamelijk uit Zuidoost-Europa. Maar soms lopen we wel tegen cultuurverschillen aan, en het verloop onder productiemedewerkers is groot.” 

Perfecte aanvulling

Zachtfruit is echt een delicaat product dat snel kans heeft op beurse plekken. Bij het verwerken en verpakken is het daarom enorm belangrijk dat er niet te veel tijd verloren gaat en het fruit weinig valbewegingen maakt. Om de kwaliteit te blijven waarborgen en de stijgende lonen het hoofd te bieden, investeert Valckx jaarlijks flink in automatisering en digitalisering. Zo heeft hij als end-of-line solution van één van de verpakkingslijnen de Proseal Case Packer van Sismatec aangeschaft: een zeer snel, volautomatisch verpakkingssysteem voor kratten en dozen. Dianne Bouman, Sales Manager bij Sismatec, licht toe: “De nieuwe Case Packer, ontwikkeld samen met Proseal, is de perfecte aanvulling op traysealmachines. De capaciteit is enorm: de machine kan tot wel 160 verpakkingen per minuut in een krat of doos plaatsen, afhankelijk van het type machine en het te verwerken verpakkingsformaat. Daarbij kan hij een breed scala aan verpakkingsformaten verwerken, zoals trays, emmertjes en sandwichverpakkingen – van verschillende materialen. Het gebruiksvriendelijk bedieningspaneel maakt de machine voor operators heel toegankelijk.” Harm is zeer tevreden met de machine, die sinds de zomer draait: “Waar voorheen vier mensen aan de lijn stonden om de gevulde doosjes in kratten te doen, is er nu nog maar één nodig. Ideaal.”

Nog een voordeel is dat de Case Packer met elke traysealmachine uit de voeten kan, vertelt Dianne: “Ook kan de machine volledig geïntegreerd worden met dozenopzetters, bestaande transportsystemen, etiketteerders en codeerders. En de aan- en afvoer van transporteurs kan op maat gemaakt worden.” Aan duurzaamheid is vanzelfsprekend gedacht, zegt ze: “Deze machine gaat jaren mee en is zo opgebouwd dat nieuwe upgrades ook in een later stadium zijn toe te passen.” Harm verwacht de komende jaren meer Case Packers aan te gaan schaffen. Hij besluit: “Wie weet komt er ook een robot die de dozen op de pallet plaatst. Maar we zetten stap voor stap: eerst meer Case Packers.”

www.berrypackingservices.eu
www.sismatec.nl

Beeld: ©Bert Jansen Fotopersburo

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022