De 10 best gelezen artikelen van mei 2024
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De 10 best gelezen artikelen van mei 2024

  • 05 juni 2024

De top 10 best gelezen artikelen van mei: ontdek de impact van nieuwe regelgeving, innovatieve technieken en trends die de sector vormgeven. Van kostenstijgingen door welzijnsnormen tot de introductie van herbruikbare verpakkingen, en het verbeteren van de voedselveiligheidscultuur binnen bedrijven.

1. Forse kostenstijging voor kip door ECC welzijnsnormen

Een nieuwe studie onthult schokkende kostenstijgingen voor kippenvlees in de EU door strengere dierenwelzijnsnormen. De invoering van de European Chicken Commitment (ECC) dreigt niet alleen de prijzen te verhogen, maar kan ook ingrijpende gevolgen hebben voor de economie, productie en het milieu. 

2. Nieuw allergenenbeleid, aangescherpte regelgeving

Per 1 januari 2026 treedt in Nederland nieuw allergenenbeleid in werking. “Doel was duidelijkheid scheppen; we wilden tot afspraken komen waar iedereen achter kan staan”, zegt Yvonne Huigen, Coördinerend Specialistisch Inspecteur bij de NVWA. En dat is gelukt, want de Nederlandse richtlijn is het resultaat van nauw overleg tussen de Ministerie van VWS, FNLI, CBL, NVWA en patiëntenorganisaties.

3. Vitelco combineert Brabantse roots met innovatieve techniek

Vitelco in Den Bosch combineert Brabantse roots met hoogwaardige techniek in de voedingsindustrie. Met wereldwijde afnemers en strenge eisen aan hygiëne en veiligheid, is de keuze voor een betrouwbare partner zoals Ruys Vloeren essentieel. Ontdek hoe deze samenwerking zorgt voor efficiëntie en kwaliteit, cruciaal voor het ondersteunen van de hoge productiecapaciteit van 7.500 kalveren per week.

4. Herbruikbare glazen verpakkingen voor voeding

In de bierindustrie is hergebruik van glaswerk al decennialang mainstream. Is dat in de toekomst ook weggelegd voor ándere producten die in glas worden verpakt, zoals groenteconserven, jam en chocoladepasta? Floor Stefess, stagiair productontwikkeling bij Brinkers Food, verdiepte zich in de materie.

5. Omzet voedingsindustrie daalt fors met 10 procent

De voedingsindustrie zag de omzet in het eerste kwartaal van 2024 met bijna 10 procent dalen. Maart was met een omzetdaling van 11,9 procent de grootste uitschieter. Ook januari (-9,6 procent) en februari (-7,4 procent) lieten aanzienlijke dalingen zien. De dalende afzetprijzen in de voedingsindustrie speelden hierbij een belangrijke rol. In totaal daalden de afzetprijzen van voedingsmiddelen in het eerste kwartaal met 1 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

6. Allergenenmanagement van A tot Z

Het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid bepaalt dat je er alles aan moet doen om kruisbesmetting te voorkomen, maar als dat niet volledig lukt moet een risicobeoordeling uitgevoerd worden. We gaan van ‘waarschuwen voor de zekerheid, naar: ‘je mag niet waarschuwen; ténzij je kunt aantonen dat er daadwerkelijk een risico is’. Dat risico moet je vervolgens kunnen onderbouwen, aldus Marjan van Ravenhorst, eigenaar van Allergenen Consultancy.

7. Reiniging zorgt voor continuïteit bij vleeshandel Mulder

In 2022 woedde bij Vee- en vleeshandel Mulder in Twello brand. Het slachthuis ging verloren. Maar eigenaar Daniel Clauzon liet zich niet kisten. Hij bouwde een vernieuwd slachthuis op, met moderne apparatuur en een compleet reinigingssysteem van LETS

8. Trial and error bij de ontwikkeling van een bio-antischuimmiddel

Bij de verwerking van verse groenten en peulvruchten ontstaat schuim. Toen Coroos in Kapelle ook bio-producten ging verwerken, ontwikkelde het bedrijf samen met Van Meeuwen Additives een biologische schuimremmer. Een complex traject, maar het leverde een bio-antischuimmiddel op dat het onder alle omstandigheden goed doet.

9. Brilliant Brains: voedselveiligheidscultuur naar hoger niveau

Brilliant en Fresh Quality Support tillen voedselveiligheidscultuur naar een hoger niveau met uitgebreide hygiënescans en maatwerktrainingen. De nadruk ligt op praktijkgerichte begeleiding en het creëren van een gedeelde mindset binnen bedrijven. Deze aanpak zorgt ervoor dat voedselveiligheid diepgeworteld raakt in de organisatie, ondersteund door initiatieven zoals de 'Brains-bootcamp' en de toekomstige escaperoom.

10. Multifunctioneel gebruik HIMS door Westfort Groep

Beheersing van de kwaliteit van hygiëne in de voedingsindustrie is alleen mogelijk door de schoonmaakwerkzaamheden dagelijks te monitoren. Eco2Clean heeft voor de complexiteit van de schoonmaak de softwaretool HIMS ontwikkeld. Intensieve gesprekken met klanten, waaronder Westfort Group, en eigen ervaringen in de praktijk resulteerden in gebruiksvriendelijke software.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024